Koledar

 • 01 oktober torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  17:00 2+

  Gibalnica

  18:00 3+

  Ustvarjalnica

  KOCKA OBLIK

  Izdelali bomo lesene kocke, na katere bomo narisali raznorazne oblike ter vzorce. V skupinski igri se bomo trudili z gibi prikazati vzorce in oblike iz naših kock.

  02 oktober sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  POSLIKAVA BLAGA

  Danes bomo skupaj ustvarjali in se igrali prave slikarske mojstre. Izrezali bomo koščke blaga in na njih slikali z vodenimi barvicami. Na blagu se barve lepo prelivajo, zato otroci radi ustvarjajo in eksperimentirajo s to tehniko.

   

   

  03 oktober četrtek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  04 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  OTROŠKA TRMA

  Ponavadi se že prvo leto začnejo naši otroci vesti na načine, ki jih definitivno nismo pričakovali: jokavost, trma, cviljenje, ljubosumnost … Zakaj do tega pride in kako postopati, bomo razmišljale na tem srečanju. Razmišljale bomo, kako ob uveljavljanju starševske avtoritete še vseeno ohraniti kakovostni stik z otrokom, izvedele pa boste tudi, kakšne razvojne funkcije ima trma.

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  JESENSKI MOBILE

  Navadna breza, bukev, črna jelša ali veliki jesen? Opazovali bomo liste, jih med seboj primerjali ter jih s preprostim določevalnim ključem (B. Bajd - Moji prvi listavci) priredili ustrezni vrsti. Nato bomo iz listja in vej izdelali čudovite jesenske mobile.

  05 oktober sobota

  GRADNJA NEBOTIČNIKA

  Iz različnega gozdnega materiala bomo zgradili nebotičnik. Pri gradnji bomo uporabili veje, kamenje in listje. Ali se bomo lahko vsi skrili v naš gozdni nebotičnik?

  11:30 2+

  Gibalnica

  15:00 3+

  Kuhamo z Borisom

  ZDRAVE MALICE - SEZONSKI NAMAZI

  Pogovorili se bomo o pomembnosti sezonske zelenjave in sadja ter razmislili o različnih načinih njihove priprave. Naredili bomo namaz čudovitih barv in popekli kruh ter skupaj pojedli zdravo malico. 

  JESENSKI NAVDIH

  Z malo domišljije in veliko dobre volje bomo izdelali jesensko sliko. S pomočjo barv bomo ustvarjali odtise jesenskih listov in z njimi na naši sliki pričarali gozd. Otroci lahko pisano listje tudi prinesejo.

  06 oktober nedelja

  MOJA PRVA KREMA

  Na tokratni delavnici bomo vonjali, okušali in mešali popolnoma naravna rastlinska masla in olja. Izpod naših čarobnih prstov bo nastala dišeča puhasta krema. Shranili jo bomo v svoj kozarec in zanjo izdelali posebno nalepko. S kremo si boste lahko otroci mazali lička vsak dan pred šolo ali vrtcem. Vabljeni vsi mali radovedneži in ustvarjalci.

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  ŽIVALSKI VRT

  Prstne lutke so primerne za spodbujanje otroške ustvarjalnosti in komunikacije. Na ustvarjalnici bomo izdelali svojega živalskega prijatelja in skupaj zgradili živalski vrt.

  MAVRIČNA GOSENICA

  Lutkovna predstava za otroke

  Avtorica: Rada Kikelj Drašler, neodvisno gledališče IKA OKA

   

  Mavrična Gosenica je pripovedno lutkovna predstava za otroke. V pravjični zgodbi otroci skozi slikovit način doživijo barve in zvoke. Na nebu se pojavi mavrica, ki jo zagleda ravnokar prebujena gosenica. Vso noč je sanjala pisane barve in si na vso moč želi povzpeti se na mavrico. Medtem se pojavi ošabna ptica, ki ji prigovarja, da je navadna premajhna gosenica. Po vsem trudu in naporu si gosenica želi počitka v kokonu. Ko se prebudi, se spremeni v metulja in srečna poleti svojim sanjam naproti.

   PRODUKCIJA: Neodvisno gledališče IKA OKA, AVTORICA ZGODBE: Rada Kikelj Drašler, TEHNIČNA POMOČ PRI IZDELAVI LUTK: Bojan Mavsar, TEHNIČNA POMOČ PRI IZDELAVI SCENOGRAFIJE: Klemen Frank, TEKSTILIJE: Rada Kikelj Drašler, GLASBA: Širom, Ana Kravanja, Rada K.D., TEHNIČNI POMOČNIK: Vid Drašler

   

  slika gosenica
  07 oktober ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  10:30

  Pedokinetika

  11:30

  Pedokinetika

  VESOLJSKE GLAVOLADJE

  Poleteli bomo v vesolje! Vesoljske ladje, ki nas bodo izstrelile v nebo si bomo izdelali in okrasili sami, privezane na glavo pa se bodo spremenile v prave čarobne glavoladje.

  08 oktober torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  17:00 2+

  Gibalnica

  18:00 3+

  Ustvarjalnica

  SPOMIN

  Iz rečnih kamnov bomo ustvarili igro. Izbrali si bomo dva kamna in ju likovno okrasili z enakim motivom.  Kamne bomo združili in svoje sive celice preizkušali skozi igro Spomin.

  09 oktober sreda
  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  GOZDNA MAKETA - TLA

  Skupaj bomo ustvarili maketo gozda. Na delavnici bomo na gozdna tla narisali potočke, travnike, reke in cesto. Pogovorili se bomo o pomenu reliefa na življenje v gozdu.

  10 oktober četrtek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  11 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  KAKO VEM; DA SEM (DOVOLJ) DOBRA MAMA?

  Najboljši starši na svetu so ponavadi tisti, ki otrok nimajo :) Realna izkušnja starševstva pa je pogosto ta, da se soočamo z mnogimi izzivi in stiskami, ki v nas zbujajo vprašanja, ali smo sploh dovolj dobre mame in kaj bi lahko še naredile drugače ali boljše. Ogledale si bomo, po čem strokovnjaki presojajo ustreznost starševstva, prav tako pa bomo razmislile, kako v sebi začutiti, kaj je tisto, kar od nas naš otrok zares potrebuje.

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  CVETJE V JESENI

  Preden odcveti še zadnje listje, si ga bomo dobro ogledali. Poleg ostalih sestavnih delov, bomo spoznali namen venčnih listov in nektarja, ki privabljata žuželke. Tudi mi bomo izdelali cvetove in preizkusili sesala različnih žuželk.

  12 oktober sobota

  GUGALNICA

  Iz gozdnega materiala bomo ustvarili gugalnico. Preizkusili se bomo v metanju vrvi na drevo. Eno stran vrvi bomo privezali na drevo, na drugo stran se bomo privezali mi. Naš gozdni sprehod bomo zaključili z guganjem in vriskanjem. 

  11:30 3+

  Mojster Luka

  MOJA LUTKA

  S pomočjo nogavice in jajčnih kartonov bomo izdelali svojo lutko. Podarili ji bomo ime, jo naučili govoriti in hoditi ter se z njo odpravili na potep. 

  13 oktober nedelja
  10:30 2+

  Svetovni zajtrki

  Italija in Makedonija

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  TJA, KJER SO ZVERINE DOMA (MAURICE SENDAK)

  Po prebrani pravljici Tja, ki so zverine doma znamenitega slikaniškega ustvarjalca Mauricea Sendaka, ki je stara vsaj toliko kot nekateri vaši dedki ali babice, bomo skupaj ustvarili pravi zverinjak.

  Nika Solce: O LISIČKI ZLATI TIČKI

  Lutkovna predstava 

  Nika Solce otrokom in njihovim staršem približa svet poučnih ljudskih pravljic, ki jih začini z ljudskimi pesmimi in napevi. Predstava je interaktivna - otroci se bodo sproti naučili ljudskih pesmic in viž, izostrili posluh in obogatili jezik ter tako oživeli našo ljudsko tradicijo: “Naj ne ostane le del naše dediščine, ampak tudi del našega izročila prihodnjim generacijam”.

  IGRA, GLASBA, REŽIJA: Nika Solce, IZDELAVA LUTK: Mateja Šušteršič, PRODUKCIJA: MCLU 2016

   lisicka

  14 oktober ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  10:30

  Pedokinetika

  11:30

  Pedokinetika

  MALI TOTEMI

  Spoznali se bomo z umetnostjo ameriškega severa in iz raznoraznih materialov zgradili spomenike z obrazi mitičnih bitij. Okrasili jih bomo s simboli, kateri nam bodo pripovedovali zgodbe in legende.

  15 oktober torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  17:00 2+

  Gibalnica

  18:00 3+

  Ustvarjalnica

  GOZDNA MAKETA - DREVESA

  Skupaj bomo ustvarili maketo gozda. Tokrat bomo na našo maketo posadili pravo drevje. V naš gozd bomo posadili iglavce in listavce. Med ustvarjanjem se bomo pogovarjali o značilnostih izbranih drevesnih vrst.

  16 oktober sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  Pogovor z Aleksandro Klopčič, zakonsko in družinsko terapevtko in voditeljico KLEPEtkov v Mali ulici, babico dr. Tejo Škodič Zakšek in doulo mag. Ksenijo Malia Leban

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  IZDELAVA KLOBUKOV

  Skupaj bomo izdelali klobuke iz papirja. Uporabili bomo škarje in lepilo, papir ter veliko domišljije. Vsak si bo izbral svoje najljubše barve in si izdelal pravi čarovniški klobuk, ki ga bo lahko nosil tudi doma.

  17 oktober četrtek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  18 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  ODVAJANJE OD DOJENJA

  Vsaka zgodba se na neki točki konča. Tudi z dojenjem je tako, le da literatura o dojenju pove veliko o tem, kako ga vzpostaviti, ne pa tudi, kako ga zaključiti. Tokrat govorimo o različnih – predvsem pa nežnih in učinkovitih – načinih, kako se dojenje lahko omeji ali pa ukine. 

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  SUPER SVINČNIK

  Na današnji ustvarjalnici bomo izbrali svoj najljubši barvni papir in s pisalom narisali svojo dlan. Naš super svinčnik bomo okrasili z izrezano dlanjo in ga ošilili. Morda bo postal maska, roža ali celo metulj.  

  19 oktober sobota
  10:30 3+

  Origami

  20 oktober nedelja

  ČAROBNI VRT

  Kaj je za vas čarobni vrt? Tisti z veliko drevja in rož ali tisti z veliko gugalnico in bazenom? Na delavnici bomo izdelali maketo vrta, ter spoznali kaj vse lahko postavimo na vrt, da se tam dobro počutimo.

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  RECIKLAŽNA DELAVNICA: GLASBILA IZ PLASTENK

  Tokrat bomo reciklirali plastenke in iz njih naredili prava glasbila. Uporabili bomo riževa zrnja, ki bodo oddajala zvok. Kasneje bomo plastenke okrasili in jih pobarvali, tako da bo vsak dobil svoj unikaten inštrument, ki ga bo odnesel s seboj domov.

   

   

  MAČEK KAZIMIR IN MIŠKA VALENTINA
  glasbeno-lutkovna predstava

  Maček Kazimir je poseben maček z veliko talenti. Le kaj bi lahko pokazal na Veliki avdiciji, ki zmagovalcu za nagrado ponuja polet z balonom. Morda pa mu lahko pomaga plesna učiteljica miška Valentina in ga nauči plesne korake. Morda pa z njim celo zapleše.

  SCENARIJ: Melita Osojnik, SCENA IN LUTKE: Gabrijela Bodlaj, GLASBA: Blaž Jurjevčič in Artur Azarkevich, IZVAJALKA: Melita Osojnik

   

  macek Kazimir

  21 oktober ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  10:30

  Pedokinetika

  11:30

  Pedokinetika

  KOLAŽ

  S trganjem, izrezovanjem, lepljenjem in risanjem bomo bitjem iz časopisov in revij dodali zgodbo. Kje so? Kaj počnejo? Kdo so njihovi prijatelji?

  22 oktober torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  ČAR DOTIKA - z masažo do zdravega razvoja dojenčka in ljubečih družinskih vezi.

  16:30

  Pravljica

  17:00 2+

  Gibalnica

  18:00 3+

  Ustvarjalnica

  GOZDNA MAKETA - ŽIVALI

  Ustvarili bomo maketo gozda. V naš gozd bomo naselili gozdne živali. Razmišljali bomo o njihovih vlogah in prehrani. 

  23 oktober sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA (Hans Christian Andersen)

   

  Na nevihtno noč se v grad zateče dekle, ki trdi, da je kraljična. Mlademu kraljeviču je dekle všeč, a sumničava mati kraljica se mora najprej prepričati, če dekle res govori resnico. Pod vse žimnice in pernice, na katerih naj bi spalo dekle, položi zrno graha. 

  Na ustvarjalnici bomo izdelovali kronice za kraljične in kraljeviče.

  25 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  KOMUNICIRANJE OD JOKA DO PRVIH BESED

  Prve besede so izjemen mejnik na poti otrokovega razvoja. Govor pa se v resnici začne razvijati že veliko pred prvimi medmeti, iz katerih kasneje nastanejo besede, kajti širša slika govornega razvoja pomeni razvoj komuniciranja s starši. Ravno zato se bomo tokrat poglobile v načine, kako lahko svojega dojenčka spodbujate k uporabi učinkovite komunikacije.

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  JESENSKI MOBILE

  Navadna breza, bukev, črna jelša ali veliki jesen? Opazovali bomo liste, jih primerjali med seboj ter jih s preprostim določevalnim ključem (B. Bajd - Moji prvi listavci) priredili ustrezni drevesni  vrsti. Iz listja in vej bomo izdelali čudovite jesenske mobile.

  26 oktober sobota
  10:30 2+

  Sladki prstki

  15:30 3+

  Mojster Luka

  VODNE ROPOTULJE

  Izdelali bomo svojo vodno ropotuljo. Potrebovali bomo vodo z mehurčki, drobno kamenje, okrasne perlice, bleščice in lepilni trak. Skupaj bomo sestavili pesem o vodi in zapeli. 

  27 oktober nedelja

  DEŽELA ZMAJEV

  Na delavnici bomo izdelali unikatne zmaje različnih rodov ter jih vzgojili, da bomo nekoč skupaj z njimi odšli na potep v Zmajevo deželo.

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  CECILIJA IN ZMAJ

  Gledališka predstava v izvedbi KUD Galerije C.C.U.
  3+, trajanje 35 min

  Predstava "Cecilija in zmaj" je nastala po istoimenski knjigi avtorja Lawrenca Schimla (prevod Brane Mozetič, Center za slovensko književnost). Glavna junakinja Cecilija, tkalčeva hči, se ne preda malodušju, ki jo preveva ob domači obrti. Sanjari o srečanju z zmajem in pravih viteških podvigih. Predstava preizprašuje delitev na moške in ženske vloge ter pomete s kar nekaj okostenelimi "izmi," ko se Cecilija kot neustrašna bojevnica sooči z zmajem in izpod njegovih krempljev reši deklico Mirando.


  REŽIJA, PRIREDBA IN IZVEDBA: Tina Hribar Dragar, SCENOGRAFIJA IN IZDELAVA LUTK: Mateja Herbst, Simon Drofelnik  in Jasenka Lojović, KOSTUMOGRAFIJA: Simon Drofelnik, GLASBA: Polona Tomori Dobrovič in Tina Hribar 

   

  cecilija in zmaj

  28 oktober ponedeljek

  PALČKASTI KIPI

  Kiparili bomo z lesenimi palčkami – jih sestavljali, lepili, obešali, lomili...ter ustvarili mreže, stolpe, lestve.

  29 oktober torek
  16:30

  Pravljica

  17:00 2+

  Gibalnica

  30 oktober sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  IZROČILO STARIH KELTOV

   Noč čarovnic, praznik starih Keltov, prvotno imenovan  Samhain, je obeleževal začetek temnega dela leta. Veljalo je, da so na ta dan še bolj kot sicer aktivni zli duhovi; Kelti so si zato izdelali strašljive maske, saj so verjeli, da jih bodo duhovi pustili pri miru, misleč, da spadajo mednje.

  Nikoli ne veš, koliko resnice je v starih zgodbah, zato si bomo masko izdelali tudi mi. 

   

  31 oktober četrtek
  10:30 3+

  Ustvarjalnica

  SLIKA IZ ČRK

  Tiskanje knjig je bilo nekoč dolgotrajno in zahtevno. Ročno stavljenje posameznih svinčenih enot je bilo zelo natančno delo. Bolj sproščeno in igrivo kot nekoč, se bomo tudi mi preizkusili v tiskanju in iz odtisov črk ustvarili zanimive slike. Najprej pa bomo morali dobro napeti oči ter v igralnici poiskati vse manjkajoče črke naše abecede.

   crke