Ustvarjalnica

 • Cena: vključeno v ceno vstopnice
 • Prijava: ni potrebno

Na znanstvenih, etnoloških, umetnostnih, kulinaričnih, angleških, glasbenih, likovnih in lesarskih ustvarjalnicah otroci skozi igro, pogovor in ustvarjanje spoznavajo osnovne elemente posamezne teme. Na vsaki od ustvarjalnic se podrobneje posvetimo eni temi (glej Koledar). Ustvarjalnice vodijo usposobljene mentorice in mentorji, v skupini je 8 - 10 otrok. 

Igramo se z angleščino, Filipe Almeida
Kuharske ustvarjalnice, Irena Tomažin
Radovednice Čarobne ladje, Rada Kikelj Drašler
Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U, Simon in Mateja 
Mašina pripovedovalnica, Maša Jazbec
Pravljične ustvarjalnice
Sladka Katka
Gibalnice z Ines
Popravljalnica igrač
Angleške urice s Petro
Znanstvena ustvarjalnica s Katjo
Lesarska ustvarjalnica z Blažem

Vsi termini

 • 27. maj ponedeljek 16:30

  Znanstvena ustvarjalnica s Katjo: Izbruh vulkanov

  vulkan

  Tambora, Krakatau, Unzen, Laki, Vezuv... Vse to so imena vulkanov, ki so izbruhnila na našem planetu. Naši vulkani morda ne bodo najvišji, najlepši ali najnevarnejši, bomo pa med raziskovanjem iskali  in dodajali sestavine, ki nam bodo prikazale in nas učile o tem kako mogočen je naravni izbruh vulkana.  

 • 28. maj torek 17:00

  Gibalnica 

  run 1321278 1920

  Otroci se premalo gibljejo! Vabimo vas k raznovrstnim vajam in igram, kot so lovljenje žoge, preskakovanje ovir, tekmovanje na poligonu, lovljenje ravnotežja …, vključili pa bomo tudi elemente plesa in joge.

  Otroci se bodo razgibali, spoznali osnovne telovadne veščine in se vsaj malo utrudili in morda tako zvečer bolj umirjeno zaspali.

 • 28. maj torek 18:00

  Predstavitev in druženje ob izidu dobrodelne knjige

  image3

  Urša Fister nam bo danes predstavila svojo novo knjigo, ki je nastala po resnični zgodbi njenega bratca, kateremu je knjiga tudi posvečena. Pravljica pripoveduje o radovednosti in odkrivanju sveta, pri čemer pa je potrebno biti previden in ne pozabiti na svoje korenine, dom, družino in prijatelje. Knjiga opisuje življenje in navade primorske kuščarice, opozoriti pa želi na pomembnost ohranjanja te zaščitene živalske vrste in povezanosti človeka z naravo na splošno. 

   

 • 29. maj sreda 17:00

  Ustvarjalnica z Borisom: Senčne lutke

  Izbrali si bomo eno žival, ter po njeni podobi ustvarili senčno lutko. Nato bomo pripravili oder, ter odigrali kratko igro.

 • 30. maj četrtek 16:30

  LJUDSKE PRAVLJICE – TRIJE MEDVEDI

  teddy bear 2855982 1921

  Zgodba Trije medvedi je ruska ljudska pravljica, kar pomeni, da se je dolga leta le pripovedovala iz roda v rod – babice so jo pripovedovale svojim vnukom in ko so ti odrasli, so jo pripovedovali svojim otrokom – tako se je zgodba ohranila vse do danes.

  Pravljici sledi ustvarjalnica, kjer bodo otroci pobarvali in izrezali pravljične junake, jih pritrdili na slamice in z njimi morda ponovno obudili slišano pravljico še skozi igro.

 • 31. maj petek 16:30

  Svet žuželk – paličnjaki

  australian phasmid 2409252 1921

  Po čem prepoznamo žuželke? Koliko nog imajo? So velike, majhne? Kaj najraje jéjo? Skupaj bomo poiskali odgovore na ta in druga vprašanja in tako spoznali najštevilčnejši razred živali na svetu.

  Napeli bomo oči, pozorno usmerili naš pogled in tako našli našega gosta, ki je zagotovo zmagovalec v igri skrivalnic. Spoznali bomo, zakaj je videti kot palica in kako se še drugače zavaruje v nevarnosti. S spajanjem palic pa bomo nato izdelali svoje velike paličnjake ali pa paličasto strukturo, na kateri se bodo lahko naši gostje skrili. 

 • 01. junij sobota 15:30

  Mašina pripovedovalnica

  masina pripovedovalnica2

  Čof, čof, kdo si upa skočiti v lužo resnice?

  Že res, da ima laž kratke noge! V zadnji Mašini pripovedovalnici pred poletnimi počitnicami bo kar začofotalo od resnice. Maša je za nadobudne male pravljičarje pripravila priredbo priljubljene orientalske pravljice, ki je do danes navdihnila že mnoge pripovedovalce po svetu. Poslušalci bodo v prvem delu pripovedovalnice spoznali ponižno putko, ki je nekega dne našla pšenično zrno in se ga odločila posejati. K poljedelskemu opravilu je želela povabiti še svoje prijatelje: gospoda goloba, ponosnega petelina, razvajeno raco in osladnega osla. Prijatelji pa taki! Nihče izmed putkinih prijateljev ji ni želel pomagati, zato se je morala pernata junakinja sama polotiti dela. Pšenica je rasla in rasla, a putka ni dočakala žetve, da bi lahko pripravila okusen kolač iz pšenične moke. Nekdo je namreč neke noči vso pšenično klasje pojedel, tako da od njega ni ostalo niti prgišča več. Ponižne putke to ni ustavilo, saj je s pomočjo luže resnice naposled le odkrila lažnivca in fičfiriča, ki je snedel njeno pšenico.

  Zabavni pravljici, ki se tematike vztrajnosti pri delu, požrešnosti in lažnivosti dotika z veliko mero preprostosti in smeha, bo sledil drugi del pripovedovalnice, kjer se bodo otroci še sami lahko pomerili v preoblikovanju zabavne zgodbice.


  Mašina pripovedovalnica je namenjena otrokom od 3. leta starosti dalje ter je zasnovana tako, da poudarja pomembno vlogo pripovedništva, izražanja, spodbujanja domišljije ter interaktivnega ustvarjanja. Pripovedovalnica poteka v pripovednem gozdičku v prostorih družinskega centra Mala ulica ter je sestavljena iz
  dveh delov. V prvem delu so otroci povabljeni, da prisluhnejo pripovedi na določeno temo. Drugi del pripovedovalnice je namenjen skupnemu ustvarjanju. S pomočjo številnih že napisanih pravljic, zgodb, slikanic ter lutk Maša spodbudi otroke, da skupaj ustvarijo novo pravljico, ki se navezuje na temo pripovedi iz prvega dela
  pripovedovalnice. Tovrsten pristop omogoča, da otroci niso zgolj pasivni poslušalci pripovedi, temveč tudi njeni aktivni soustvarjalci. Živa beseda, literatura, domišljija in skupno delo so recept za prijetno sobotno druženje.

 • 01. junij sobota 16:45

  Radovednice Čarobne ladje: Pisana beležka

  Iz svojih priljubljenih barv bomo izdelali svojo beležko, ki jo bomo uporabljali za zapisovanje svojih spominov ali načrtov.  


  Otroški svet je prostor, v katerem raziskujemo sebe, svoje zmožnosti, odkrivamo domišljijski svet, talente in morda celo svoje poslanstvo. Ob naši Čarobni ladji se bomo igrali Radovednice. Skupaj z vsestransko ustvarjalko Rado bomo ustvarjali našo ladjo in vse, kar bomo na potovanju potrebovali. Ob sobotah se bomo k njej z veseljem vračali in ob njej vedno kaj novega pričarali.

  Izvajalka: Rada Kikelj Drašler, samozaposlena v kulturi, performerka in intermedijska ustvarjalka

 • 02. junij nedelja 11:00

   Ustvarjalnica z Galerijo C.C.U: Vikinške ladje

  ladje in barke

  Tokrat se obeta s Simonom in Matejo prava pomorska ustvarjalna dogodivščina. 

  Vsak si bo izdelal čisto svojo unikatno vikinško ladjo, jo poimenoval in z njo odplul po pravljičnih morjih.

   

 • 02. junij nedelja 16:00

  Ujeta pomlad

  picking flowers 391610 1920

  Še malo in pomlad se bo prevesila v poletje; preden se to zgodi, bomo s pisanim kolažem iz odpadnega cvetja ujeli vtis spreminjajočega cvetočega travnika, ki nas bo spominjal na pretekle dni pomladi.

 • 04. junij torek 17:00

  Ustvarjalnica z Borisom: Zmaji

  paper dragon 527482 1920

  Iz papirja, lesa ter vrvi si bomo ustvarili zmaje. Nato jih bomo pobarvali ter preizkusili.

 • 05. junij sreda 17:00

  Ustvarjalnica z Borisom: Skakalci

  Iz različnih materialov si bomo ustvarili predmete vsemogočih oblik, s katerimi bomo tekmovali v skoku v daljino.

 • 07. junij petek 17:00

  Raznobarvno s cvetjem

  flower field 250016 1920

  Ni tako težko naslikati cvetja, kaj pa naslikati cvetje s cvetjem? Iz odpadlih venčnih listov pisanih cvetov si bomo izdelali barve in z njimi naslikali cvetoče polje ali delček svoje barvite domišljije.

 • 09. junij nedelja 11:00

  Sladka Katka: Ježki iz hrušk

  pear 1448907 1920

  Zavihali bomo rokave, si umili roke, nadeli predpasnike potem pa iz hrušk naredili ježke. Za bodice bomo uporabili zobotrebce, nanje pa bomo nabadali sezonsko sadje. Pripravili bomo odlično osvežilno, sladko malico. 

 • 09. junij nedelja 16:00

  Ustvarjalnica s Katjo: Slikanje s "špricljami" za vodo

  watercolour 4117467 1920

  Postavljeno razstavo na prostem, ki smo jo naslikali z mega velikimi čopiči, bomo nadgradili z ustavrjanjem s "špricljami za vodo, v katere bomo primešali različne odtenke mavričnih barv.

 • 10. junij ponedeljek 16:30

  Ustvarjalnica s Katjo: Pollockov glavomet

  Na veliki površini bosta dve moštvi z žlicami problikovanimi v nogometaše - glavometaše igrali žlični glavomet. Pri igri bomo žogico pomočili v barvo, na podlagi pa se nam bo slikala slika Jacksona Pollocka.

 • 11. junij torek 17:00

  Ustvarjalnica z Borisom: Papirnata letala

  paper plane 1607340 1920

  Naučili se bomo zgibati vsa mogoča papirnata letala. Nato jih bomo še pobarvali, ter seveda preizkusili v različnih disciplinah kot so - let v daljavo, največ časa v zraku ter akrobacije.

 • 12. junij sreda 17:00

  SLIKAMO Z VELIKIM BARVNIM NIHALOM

  V Družinskem centru Mala ulica bomo od 7. do 21. junija vsak dan ob 16.30 s predšolskimi otroki počeli vse, kar je v domači dnevni sobi prepovedano:

  packali, risali in čečkali bomo z gigantskimi čopiči, se šli Pollockov glavomet, priredili vodne igre in pihali mega milne mehurčke. Ne bojte se - idej, barve in vode imamo na zalogi dovolj, da vam niti en sam dan pri nas ne bo dolgčas!

  Nihalo bomo naredilo sami, s pomočjo palic, vrvi, lončka ter veliko količino barv, katera bo pronicala skozi malo luknjico v kozarčku in ustvarjali velike barvne slike.

 • 14. junij petek 17:00

  Nebo - oblaki

  nature 3048299 1920

  Vzeli si bomo trenutek in se zazrli v nebo; na kaj te spominja ta in na kaj oni oblak tam? Po opazovanju bomo skupaj ustvarili širno nebo, polno puhasto oblačnih oblik.

 • 16. junij nedelja 11:30

  SVETOVNI ZAJTRK – SRBIJA IN ANGLIJA

  Svetovni zajtrki

  Mala ulica je že od trenutka, ko je odprla svoja vrata malim in velikim otrokom zadala pomemben pečat mestni igralnici, ki pa ste jo najbolj očitno zaznamovali prav vi obiskovalci, s svojo večkulturnostjo in odprtostjo misli in duha.

  Vsekakor v Mali ulici vidimo večkulturnost kot veliko prednost in privilegij, da naše male in velike uličarje učimo strpnosti, jim širimo obzorja, spodbujamo solidarnost in prijateljstvo kljub vsem raznolikostim, ki nas družijo in nikakor ne razdvajajo.

  S Svetovnimi zajtrki bomo v Mali ulici pričeli s sklopom 1x mesečnih kulinaričnih druženj, preko katerih ne boste spoznali le slastnih tipičnih jedi posamezne države, temveč tudi kulturo in način življenja naših rednih obiskovalcev, ki prihajajo iz vseh koncev sveta.

 • 16. junij nedelja 16:00

  RAČKA RADA KVAČKA PISANO PREPROGO

  crochet 2139618 1920

  Na delavnici bodo mali ustvarjalci in njihovi starši urili svoje prstke v kvačkanju. Iz raznobarvnih bombažnih niti bodo otroci in starši pretikali niti in vztajno večali našo mavrično prerogo, ki smo jo pričeli kvačkati že na Malem festivalu. Otroci in starši se bodo tako naučili osnov kvačkanja, hkrati pa ob prepletanju niti, spodbujali fino-motoriko.

 • 18. junij torek 17:00

  Ustvarjalnica z Borisom: Jo-Jo

  Iz različnih materialov, si bomo ustvarili vsak svoj Jo-jo. Nato ga bomo pobarvali ter okrasili. Mogoče se nam uspe naučiti tudi kakšen jo-jo trik in vragolijo!

 • 20. junij četrtek 17:00

  Ustvarjalnica z Borisom: Mavrice

  clouds 1834809 1920

  Najprej se bomo pogovorili, kako izgleda mavrica ter kako nastane. Nato jo bomo na našem vrtu zares naredili ter narisali.

 • 21. junij petek 17:00

  Nebo - sled

  jets 70989 1280

  Si že kdaj opazoval letala med letom? Si opazil, da za seboj puščajo belo sled? Če bi bil pilot, kaj bi narisal na nebo? Pridi in z vezenjem okrasi košček neba.  

 • 23. junij nedelja 16:00

  Nočno nebo – luna in zvezde

  moon 3144648 1920

  Če imaš za prijateljico luno, ti ni nikoli dolgčas; z njo se lahko loviš, potepaš s čolnom, preštevaš komete, ko zaspiš, pa te luna pazi vso noč – pravi Andreja Peklar v zgodbi Luna in jaz. Če je tako, je dobro, da si tudi sami izdelamo obešanko z luno in zvezdami, ki bo razsvetlila naše temne noči.

 • 24. junij ponedeljek 16:30

  Ustvarjalnica s Katjo: Pajkova mreža

  Z vrvicami in nitkami zavitimi v klopke bomo kot pridni pajki pletli mrežo med igrali, stebri, ograjo in mizami, stoli.

 • 25. junij torek 16:30

  Ustvarjalnica s Katjo: Senzorična steza

  bare 565017 1920

  Bose otroške noge se bodo sprehodile po senzorični stezi prvič ob spremstvu staršev, drugič se bodo otroci sprehodili sami, zadnjič pa bodo to poskusili narediti z zavezanimi očmi in poskusili ugotoviti po čem hodijo. 

 • 26. junij sreda 16:30

  Ustvarjalnica s Katjo: Potapljanje ladjic

  New Project 2

  Preizkušali bomo kateri materiali plavajo na vodi in kateri se potopijo. Iz teh, ki plavajo bomo naredili ladjice iz tistih, ki potonejo, pa bomo naredili bombice, s katerimi bomo poskrbeli, da naša ladja z zakladom , za vedno ostane na dnu morje.

 • 27. junij četrtek 16:30

  Ustvarjalnica s Katjo: Mega mehurčkanje

  milni mehurcki4

  Pihali bomo velike in male milne mehurčke. Ponekod bomo z obarvano milnico risali slike počenih milnih mehurčkov, drugod bomo pihali milne kače. V venem od kotičkov pa se bomo slikali v milnem mehurju. 

 • 28. junij petek 16:30

  Ustvarjalnica s Katjo: Avtopralnica

  kid 1350663 1920

  Naredili bomo veliko "rampo", in dirkalno stezo, po kateri bodo otroci vozili avtomobile, tovornjake in delovne stroje čez blato, luže in barvne bazene. Ob koncu vožnje jih bodo očistili v avtopralnici.

 • 30. junij nedelja 16:00

  Nočno nebo – tema in ozvezdja 

  star gazing 1149228 1920

  Orion se boji marsičesa, od vsega najbolj pa se boji teme. Ko pa se z njo sreča in odpravi na potep ugotovi, da je neznano teme, pravzaprav čudovito, zanimivo in magično. Košček temnega nočnega neba si bomo iz plute izdelali tudi mi ter z žebljički in elastikami ter s pomočjo zvezdnih kart vanj vpeli svetlobo ozvezdij.