Koledar

 • 05 marec petek

  GOZDNA POT 17

  Golovec

  Pustolovščina se tokrat pričenja pri ribniku pod Golovcem (Pot pri ribniku 8).

  08 marec ponedeljek

  TETA MARJANCA IN MEDVED, Anja Štefan (Iz zbirke Gugalnica za vse)

  »Teti Marjanci je zmanjkalo drv. Vzela je sekiro in se odpravila v gozd. Hodi, hodi, ko naenkrat pred sabo zagleda veliko podrto bukev. »Kot nalašč,« si reče. »Le še veje ji odbijem, trikrat zamahnem, pa bo za drva.« Je zapisala Anja Štefan v zbirki pravljic Gugalnica za vse.
  Ampak teti Marjanci ni uspelo drv pripraviti tako enostavno in hitro, kot si je zamislila. Na pomoč so ji priskočile živali iz gozda. Prisluhni pravljici in izvedel boš, kdo vse se ji je pridružil pri tem opravilu.
  Po pravljici bomo naredili, zasadili in obnovili gozd.

  PRIPRAVI SI:
  - barvne papirje
  - lesene paličice
  - barvice in flomastre
  - škarje
  - lepilo
  - lepilni trak
  - kartonasto škatlo

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Zoom pravljica MARJANCA 8.3.

   

   

  OTROŠKA AGRESIJA

  Agresivno vedenje je v predšolskem obdobju precej pogost pojav. Ta ponedeljek se bomo pogovarjali, zakaj do tega pojava prihaja ravno v tem obdobju. Skupaj bomo raziskali, kje je meja med razvojno običajnim vedenjem in kdaj se nam morajo prižgati rdeči alarmi. Pogovarjali pa se bomo tudi, kako otroka spodbuditi pri tem, da agresijo preoblikuje v asertivnost.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  09 marec torek

  ŽENSTVENOST IN MATERINSTVO

  Ženska ima mnogo vlog: partnerica, mama, hčerka, sestra, teta, zaposlena, … In vendar v želji, da bi dobro opravljale naloge, ki jih s seboj prinesejo vse te identitete, najhitreje pozabimo na tisto vlogo, ki se skriva pod vsemi drugimi – biti ženska. Tokrat razmišljamo o tem, kaj ženstvenost pomeni nam osebno, kaj nam pomeni za odnos z otrokom in partnerjem ter kako jo razvijati ob zahtevah vseh drugih nalog, ki jih vsakodnevno srečujemo.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  SLADKAMO SE S SLADKO KATKO

   Se tudi vi radi sladkate in ustvarjate svoje sladice? Pripravite računalnik in vse potrebne sestavine in se vidimo v živo z zavihanimi rokavi, umitimi rokami in zavezanimi predpasniki! Skupaj bomo rezali, mešali, oblivali, drobili in se čisto na koncu sladko mastili.

  ČOKOLADNI KIPINIK Z MANDLJI

  Klasična, kot dih nežna sladica, ki prihaja iz Francije, bo pobožala vse čokoholike in malo manjše ljubitelje čokolade. Čokoladni kipnik je odličen ob skodelici kave ali toplega spenjenega mleka.

  POTREBUJEMO:

  55 g masla, 6 žlic svetlo rjavega sladkorja, 2 jajci, 350 ml mleka, 50 g nasekljanih mandljev (po želji), 5 žlic moke, 2 žlici kakava, sladkor v prahu in kakav v prahu za posip, ognjegorne posode, električni mešalnik, večjo posodo za stepanje, metlico, žlico, cedilo.

  NAMIG:

  Pred pričetkom delavnice v živo otrokom pomagajte pri merjenju količin sestavin. Med kuho bodo otroci vašo pomoč morda potrebovali pri uporabi električnega mešalnika. Poskrbite za varnost in otrokom pomagajte pri vstavljanju ognjegornih posodic v pečico in iz pečice.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Sladka Katka COKO KIPNIK 9.3.

   

  11 marec četrtek

  PRAVLJIČNE URICE Z MANCO

  Ljudska, Andersenova, basen ali pa Zverjašček, tudi izmišljena, brana ali pripovedovana, preko igre skovana ... pravljica.
  Vsak četrtek bo v živo preko ZOOM-a z vami Manca.

  Pravljice bomo izbrali skupaj glede na želje in starost otrok.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  PRAVLJICE FB DOGODEK 11.11.2020 koncna verzija.png 1

  15 marec ponedeljek

  VARNA NAVEZANOST V PREDŠOLSKEM OBDOBJU

  Tokrat bo rdeča nit pogovora tekla okoli varne navezanosti in vprašanja, kako se vzpostavi. Varna navezanost je namreč tista, ki otroke najboljše opremi za življenje v čustveno polnih odnosih. Čas, v katerem se najintenzivneje razvija, pa je omejen na zgodnje otroštvo, zato je globina odnosa, ki ga z otrokom spletemo v predšolskem obdobju, ključnega pomena.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  16 marec torek

  KAJ NAS UČIJO DOJENČKI?

  Pregovorno se reče, da se ob otroku rodi tudi mama. Tudi v praksi se pogosto izkaže, da izkušnja materinstva ženske spremeni. Ponavadi pa ni golo materinstvo tisto, kar žensko najbolj spremeni, ampak izkušnja odnosa z drobnim bitjecem, ki s svojo nebogljenostjo zahteva, da začnemo na marsikatero samoumevno stvar gledati drugače. Tokrat klepetamo, kaj vse je tisto, kar smo ob dojenčku začele dojemati drugače.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  17 marec sreda

  KO ME OTROK RAZJEZI, PA NOČEM KRIČATI NANJ

  Predavanje

  Človeško je biti jezen. Jeza je naraven odziv telesa na občutek ogroženosti, velikokrat pa tudi na druga močna čustva, ki se skrivajo za jezo (razočaranje, strah, žalost, izguba …). Lahko je konstruktivna, saj nam pomaga postaviti mejo, stopiti korak naprej v odnosu z drugim, ponuja nam priložnost, da se bolje spoznamo. Velikokrat pa nas otroški bes, jeza, trma, cviljenje vržejo na obrate in nas jeza popolnoma preplavi. Takrat lahko na zunaj odreagiramo agresivno, kričimo na otroka ali ga celo udarimo.
  V trenutku, ko ”pademo ven”, tisti del možganov, ki koordinira naše ravnanje, nima nadzora nad našim vedenjem. Nobenega smisla nima, da se utapljamo v občutkih krivde, pomembno pa je, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja in za kakovost odnosov v družini.

  Na predavanju se bomo pogovarjali o tem, kaj se skriva za jezo, kaj se dogaja v našem telesu, ko nas (ali naše otroke) jeza popolnoma prevzame, kako prepoznamo in morda preprečimo situacije, ki nas vržejo na obrate, ter kaj lahko storimo, da naša jeza ne bo končala na otrokovih ramenih (ali ramenih koga drugega).

  18 marec četrtek

  PRAVLJIČNE URICE Z MANCO

  Ljudska, Andersenova, basen ali pa Zverjašček, tudi izmišljena, brana ali pripovedovana, preko igre skovana ... pravljica.
  Vsak četrtek bo v živo preko ZOOM-a z vami Manca.

  Pravljice bomo izbrali skupaj glede na želje in starost otrok.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  PRAVLJICE FB DOGODEK 11.11.2020 koncna verzija.png 1

  22 marec ponedeljek

  KAKO VZGOJITI BRALCA?

  Ko slikanice zamenjajo prve pravljice, se začne senzitivno obdobje, v katerem otroci počasi razvijajo veselje do branja. Branje z otrokom je izjemnega pomena za njegov razvoj slušne pozornosti, razumevanja besed, abstraktnega mišljenja, veselja do novega znanja, predbralnih komptenec in še mnogih drugih veščin, ki mu bodo prišle prav za vse življenje. Ta ponedeljek raziskujemo praktične korake, kako si zarediti knjižnega molja.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  23 marec torek

  IGRA Z DOJENČKOM GLEDE NA NJEGOV TEMPERAMENT

  Se da z dojenčkom sploh igrati? Včasih se zdi, da je zaradi manjše pozornosti in omejenih telesnih zmožnosti to skorajda nemogoče. V resnici pa dojenčki v igri zelo uživajo in jim razvojno gledano ta nudi tudi veliko dražljajev. Spregovorile bomo o tem, kako prepoznati otrokov temperament in razvojno fazo ter kako glede na to izbrati primerno igro z dojenčkom.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  24 marec sreda

  KO ME OTROK RAZJEZI, PA NOČEM KRIČATI NANJ

  Pogovorni večer po predavanju

  29 marec ponedeljek
  30 marec torek

  SKRB ZASE OB OTROKU

  Biti mama in razvijati starševstvo je pomembno poslanstvo, ki pride skupaj z otrokom. Vseeno pa ženske nismo samo mame, čeprav čustveni napor porodniške včasih pusti bore malo manevrskega prostora za še kaj drugega. Tokrat bomo skupaj raziskovale, kako se je ob materinstvu spremenilo naše doživljanje sebe ter katere so tiste strasti, ki v nas še tlijo.

  POVEŽI SE TUKAJ.