Koledar

 • 19 maj četrtek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Kateryna iz Ukrajine

  Ustvarjanje in druženje z družinami iz Ukrajine. Ustvarjalnica bo potekala trojezično (ukrajinsko, angleško in slovensko). 

  20 maj petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Kako vem, da sem (dovolj) dobra mama?

  Najboljši starši na svetu so ponavadi tisti, ki otrok nimajo :). Realna izkušnja starševstva pa je pogosto ta, da se soočamo z mnogimi izzivi in stiskami, ki v nas zbujajo vprašanja, ali smo sploh dovolj dobre mame in kaj bi lahko še naredile drugače ali boljše. Ogledale si bomo, po čem strokovnjaki presojajo ustreznost starševstva, prav tako pa bomo razmislile, kako v sebi začutiti, kaj je tisto, kar od nas naš otrok zares potrebuje.

  Akvarelna čudesa

  Slikarskih barv tokrat ne bomo nanašali s čopiči, pač pa jih bomo škropili, kapljali, zlivali in prelivali! Prelivajočim se barvnim lužam na papirju bomo dodajali različne snovi, jih prekrivali, prerisovali in mečkali ter tako ustvarjali zanimive teksture, barvne kombinacije in oblike. Prepustili se bomo domišljiji in presenečenjem v ustvarjanju čudovito različnih vodnih slikarij - kot nalašč za vroče poletne dni.

  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT NA ZUNANJEM IGRIŠČU MALE ULICE

  Ta petek pa nastopajo: Ajda Cvek (violina, ukulela, vokal), Nika Škodič (violina, ukulela), Areh Mahkovic (e-bas), Andi Fatur (tenor ukulela).

  BOJ 2341
  21 maj sobota

  Plastnica na plastnico - HRIB

  Na delavnici bomo spoznavali hribovite krajine, ki jih bomo oblikovali po svojih željah. Sprva bomo spoznali, kaj sploh so to plastnice in kako si z njihovo pomočjo predstavljamo višino ter oblikovanost zemeljskega površja. Nato bomo iz različnih plastnic začeli oblikovati makete hribovite krajine, ki bodo segale v nebo. Z barvo bodo nato te krajine dobile gozdove, reke in polja ter vse ostale krajinske prvine, ki se bodo zbudile v naši domišljiji.

  Majska sobota kar kliče po novih zgodbah in otroški domišljiji. Tokrat bo Maša postregla z zgodbami, ki premorejo dobršno mero smeha. Poslušali bomo zgodbe o trmastem prašičku, ki ni hotel domov, o mišaku, ki je ugnal tatvinskega nepridiprava, o mornarčku, ki si je stesal barčico kar iz orehove lupine ter o prav posebnem loncu, ki nikogar ni pustil lačnega. Pravljice, ki jih bo Maša pripovedovala, bodo pomagale otrokom, da bodo v drugem delu pripovedovalnice ustvarili še kakšno novo navihano zgodbo.

  22 maj nedelja
  11:00 2+

  Sladki prstki

  Banana split

  Na nedeljsko dopoldne, ko bodo temperature risale poletje, bomo v Mali ulici poskrbeli za ohladitev s sladico, ki se je mamice in očiji sigurno spomnijo iz otroških let. Glavni sestavini sta banana in sladoled. Pripravili bomo še dodatke in na koncu ustvarili božanski banana split! Dobrodošli, da se pridružite sladkanju.

  16:30 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Niko: Monotipija s plastenkami

  Odslužene plastenke nam lahko služijo tudi kot slikarski pripomočki. Namočili jih bomo v barve in povaljali po papirju. Skupaj bomo odkrivali, kakšne zanimive sledi puščajo za seboj povaljane plastenke in tako ustvarili velike zanimive slike.

  23 maj ponedeljek
  25 maj sreda

  Razvoj otrokovih možganov

  Otroški možgani se v prvih letih življenja najbolj intenzivno razvijajo. Obenem pa niso samo skrivnostna črna skrinjica, v kateri se odvijajo nenavadne spremembe, ampak so socialni organ in s tem v prvi vrsti odvisni od odnosov, v katerih živijo. Tokrat bomo klepetale, s katerimi preprostimi in čisto vsakdanjimi, a hkrati tudi znanstveno utemeljenimi načeli lahko starši pripomoremo k čim bolj optimalnemu razvoju otroških možganov.

  27 maj petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Dojenje po prvem letu in odvajanje od dojenja

  Najkasneje proti koncu porodniške se nam začenja odpirati vprašanje: do kdaj je smiselno dojiti? Dojenčki se ravno okoli prvega leta še vedno precej dojijo in dojenju sploh ni videti konca, a brez skrbi: ravno takrat se odvija pomemben poskok rasti. Tokrat se bomo pogovarjale, kdaj se je otrok pripravljen odstaviti sam in kakšen je pomen dojenja po prvem letu. Naslovile pa bomo tudi vprašanje, kako speljati otroku prijazno odstavljanje in kako urediti nočno dojenje.

  30 maj ponedeljek
  31 maj torek
  01 junij sreda

  Otroška trma in učinkovito postavljanje mej

  Slej ko prej se naši otroci pričnejo vesti na načine, ki jih morda nismo pričakovali: jokavost, trma, cviljenje, ljubosumnost … Zakaj do tega pride in kako postopati, bomo razmišljale na tem srečanju. Razmišljale bomo, kako ob uveljavljanju starševske avtoritete še vseeno ohraniti pristen in srčen stik z otrokom, izvedele pa boste tudi več o razvojnih funkcijah trme.

  03 junij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Skrb zase ob otroku

  Biti mama in razvijati starševstvo je pomembno poslanstvo, ki pride skupaj z otrokom. Vseeno pa ženske nismo samo mame, čeprav čustveni napor porodniške včasih pusti bolj malo manevrskega prostora za še kaj drugega. Tokrat bomo skupaj raziskovale, kako nas je materinstvo zaznamovalo in katere so tiste strasti, ki v nas še tlijo.

  06 junij ponedeljek
  08 junij sreda

  Svet skozi oči predšolskega otroka – čustveni razvoj otrok

  Tokrat se bomo s pomočjo strokovne literature poglobile v način, kako predšolski otroci doživljajo svet, s čimer bomo krepile lastne sposobnosti vživljanja v otrokov notranji svet. Tako se bomo približale razumevanju otrokovega doživljanja sveta.

  10 junij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Miti materinstva in moja realna izkušnja

  Biti sodobna mama je lahko velik izziv predvsem zaradi raznih pričakovanj, kakšne bi morale biti. Te predstave nam pogosto ponujajo množični mediji, nemalokrat pa tudi drugi družinski člani ali pa se z nedosegljivimi ideali obremenjujemo kar same. Pot lastne preobrazbe, ki jo ustvarja materinstvo, pa ima povsem svojo logiko. Tokrat se bomo pogovarjale, kam nas je ta pot pripeljala in kaj vse smo se na njej naučile.

  15 junij sreda

  Skrb zase ob otroku

  Biti mama in razvijati starševstvo je pomembno poslanstvo, ki pride skupaj z otrokom. Vseeno pa ženske nismo samo mame, čeprav nam med čustveno napornim obdobjem porodniške pogosto zmanjka časa še za kaj drugega - kot biti mama. Tokrat bomo skupaj raziskovale, kako se je ob materinstvu spremenilo naše doživljanje sebe ter katere so tiste strasti, ki v nas še vedno tlijo.

  17 junij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Kaj nas učijo dojenčki?

  Pregovorno se reče, da se ob otroku rodi tudi mama. Tudi v praksi se pogosto izkaže, da izkušnja materinstva ženske spremeni, saj drobno bitjece s svojo nebogljenostjo zahteva, da začnemo na marsikatero samoumevno stvar gledati drugače. Tokrat klepetamo, kaj vse je tisto, kar smo ob dojenčku začele dojemati drugače.

  22 junij sreda

  Predpočitniški večerni klepet

  S šolskim letom se zaključuje tudi naša sezona večernih Klepetkov. Na tokratnem srečanju bomo ovrednotili, kako so se skozi leto razvijali naši otroci in kako smo ob njih kot starši rasli tudi mi.

  24 junij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Otrokovo komuniciranje – od joka do besed

  Prve besede so izjemen mejnik na poti otrokovega razvoja. Govor pa se v resnici začne razvijati že veliko pred prvimi medmeti, iz katerih kasneje nastanejo besede, kajti širša slika govornega razvoja pomeni razvoj komuniciranja s starši. Ravno zato se bomo tokrat poglobile v načine, kako lahko svojega dojenčka spodbujate k uporabi učinkovite komunikacije.