Koledar

 • 27 junij četrtek
  16:30 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica s Katjo: Mega mehurčkanje

  milni mehurcki4

  Pihali bomo velike in male milne mehurčke. Ponekod bomo z obarvano milnico risali slike počenih milnih mehurčkov, drugod bomo pihali milne kače. V venem od kotičkov pa se bomo slikali v milnem mehurju. 

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  28 junij petek
  16:30 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica s Katjo: Avtopralnica

  kid 1350663 1920

  Naredili bomo veliko "rampo", in dirkalno stezo, po kateri bodo otroci vozili avtomobile, tovornjake in delovne stroje čez blato, luže in barvne bazene. Ob koncu vožnje jih bodo očistili v avtopralnici.

  29 junij sobota

  MORSKE POČASTI

  Iz naplavin na morski obali bomo sestavili in pobarvali preproste marionete in jih oživeli.

  VISEČI PTIČI IN COFKI

  Iz raznobarvne volne bomo izdelali cofke in jih obesili na lesene palčke. V nadaljevanju se  bodo cofkom pridružili še ptiči. Ptičke bomo ustvarili s  prepogibanjem papirja (origami) in jih poljubno pobarvali.

  30 junij nedelja
  11:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica Aleša

  16:00 3+

  Ustvarjalnica

  Nočno nebo – tema in ozvezdja 

  star gazing 1149228 1920

  Orion se boji marsičesa, od vsega najbolj pa se boji teme. Ko pa se z njo sreča in odpravi na potep ugotovi, da je neznano teme, pravzaprav čudovito, zanimivo in magično. Košček temnega nočnega neba si bomo iz plute izdelali tudi mi ter z žebljički in elastikami ter s pomočjo zvezdnih kart vanj vpeli svetlobo ozvezdij.

  17:00 3+

  Mala terasa

  Mala terasa

  Tudi letos bomo z vami vsako nedeljo ob 17.00 na vrtu družinskega centra Mala ulica. Godalkanje od letos nastopa z izbrano najstniško bando "Slovenian Fiddle Gang". Letos so že navdušili publiko vseh starosti v Belgiji, Luxemburgu, Italiji in v Sloveniji. Vodili jih bodo Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek, Nika Vistoropski in morda še kdo. Poskočne viže iz vse Evrope bodo v ušesih malčkov spet tekmovale med sabo. Sodnik bo Pajek Inke. Na Mali terasi na Mali ulici preizkusite, ali se je na gugalnici lažje gugati ob živi glasbi v ritmu irske, švedske, istrske ali slovenske polke!

  02 julij torek
  16:30 2-7

  Ustvarjalen kolaž

  PALETA ČUSTEV

  slika malaulica2

  Narisali bomo sebe v naravni velikosti in raziskovali svoja čustva. Kje v telesu občutimo veselje? Kako začutimo jezo in kako jo izrazimo? Skozi igro in ustvarjanje bomo razmišljali o sebi, učili so bomo prepoznavati in ozaveščati čustva ter spoznali konstruktivne načine njihovega predelovanja.

  TEHNIKA
  Risanje in slikanje
  CILJI
  • Razvijanje pozitivne samopodobe
  • Razumevanje čustvenih stanj
  • Spodbujanje ustreznih načinov izražanja čustev
  • Krepitev skupinske interakcije

  03 julij sreda
  16:30 2-7

  Ustvarjalen kolaž

  MAGIČNA PALICA

  slika malaulica2

  Tokratna delavnica bo čarovniško obarvana. Izdelali bomo čisto svojo čarobno palico in uprizorili pravo čarovniško predstavo. Palico bomo okrasili in ob tem razmišljali o svojih željah in pričakovanjih.

  TEHNIKA
  Mešana tehnika
  CILJI
  • Spodbujanje socialne interakcije
  • Razvijanje empatije
  • Igra in sproščanje
  • Razvijanje domišljije

  04 julij četrtek
  16:30 2-7

  Ustvarjalen kolaž

  BARVA IN ZVOK

  slika malaulica2

  Katere barve je ploskanje z dlanmi? Ali je petje morda rumeno? Katere barve je smeh? Eksperimentirali bomo z barvo in zvokom. Zaprli bomo oči in se prepustili različnim zvokom, ki nas obdajajo ter jih zlili na papir. Postali bomo pravi orkester in na različne načine ustvarjali glasbo ter v ritmu z barvo tudi zaplesali.

  TEHNIKA
  Risanje in slikanje
  CILJI
  • Senzorna stimuacija
  • Spodbujanje otrokovega razvoja na zaznavnem in gibalnem področju
  • Krepitev pozornosti in koncentracije
  • Prepoznavanje zvokov

  05 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Razvoj otrokovih možganov v prvem letu

  V prvem letu gredo otrokovi možgani skozi najbolj neverjetne spremembe. Čeprav so znanstveniki dolgo časa verjeli, da so te spremembe avtomatične, se danes dobro ve, da je razvoj otrokovih možganov močno odvisen od odnosov, v katerih otrok živi. Zakaj je stik s starši tako pomemben in kako lahko k optimalnemu razvoju otrokovih možganov pripomorejo, bo rdeča nit tega srečanja.

  06 julij sobota

  POSLIKAVA KAMENČKOV

  Otrok bo v roko dobil kamenček, otipal njegovo obliko in razmišljaj o tem na kaj ga ta oblika spominja (žival, oblak, avto, drevo...). Kamenčku bo nato vdihnil življenje, tako da ga bo v skladu s svojo idejo pobarval.

  ROJSTVO

  V uvodnem delu nas bo pripovedovalka z gibanjem spoznala z taktilnim prostorom, nato pa bomo skupaj  z našim telesom soustvarjali prostor, ki bo postal naša maternica. Nadaljevali bomo z lutkovno uprizoritvijo, kjer se bomo seznanili z rojstvom. Sledilo bo tudi risanje in pogovor.

  07 julij nedelja

  ČAROBNE ŠTAMPILJKE

  New Project 3

  Na tokratni ustvarjalnici bomo s Tino in Polono izdelovali raznovrstne unikatne štampiljke, ki jih bomo tudi preizkusili.

  09 julij torek
  16:30 2-7

  Ustvarjalen kolaž

  SESTAVLJANKA

  slika malaulica2

  Ustvarili bomo sliko, kjer bo vsak prispeval del svojega likovnega izraza. Ob zaključku bomo skupaj koščke sestavili in pred nami se bo razgrnila velika barvita slika. Našo umetnino bomo tudi poimenovali.

  TEHNIKA
  Risanje, slikanje, kolaž
  CILJI
  • Razvijanje prostorske predstave
  • Prepoznavanje oblik
  • Krepitev opazovanja in koncentracije
  • Povezovanje individualnega in skupinskega izražanja

  10 julij sreda
  16:30 2-7

  Ustvarjalen kolaž

  LUTKANJE

  slika malaulica2

  Ustvarjali bomo naprstne lutke v podobi svoje najljubše živali. Raziskovali bomo njihove značajske lastnosti in bivanjski prostor. Svoji lutki bomo izbrali ime in z njo zaigrali v kratki predstavi.

  TEHNIKA
  Oblikvanje lutk iz papirja, risanje in slikanje
  CILJI
  • Razmišljanje o lastnih značajskih lastnostih
  • Igra in sproščanje
  • Razvijanje domišljije
  • Spodbujanje besedne in nebesedne komunikacije
  • Razvijanje fine motorike

  11 julij četrtek
  16:30 2-7

  Ustvarjalen kolaž

  DIŠEČA SLIKA

  slika malaulica2

  Imeli bomo pravi lov na dišeči zaklad, kjer bo glavno vlogo prevzel naš nos. Zavezali si bomo oči in skozi igro iskali prijetne vonjave in jih sestavili v pomirjujoče likovno delo.

  TEHNIKA
  Kolaž
  CILJI
  • Senzorna stimulacija
  • Sproščanje in igra
  • Raziskovanje čustev
  • Spodbujanje sodelovanja

  12 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Z vzgojo lahko zaščitimo otroke pred nevarnostmi pedofilije

  Tokrat klepetamo o resni in zelo pomembni temi: pedofiliji. Pogosto se nevarnosti pedofilije docela zavemo šele, ko imamo otroke, predvsem pa takrat, ko kje srečamo ljudi, ki v nas zbujajo občutek, da gre za pedofile. Kako prepoznati tovrstne nevarnosti in na kakšne načine lahko z vzgojo otroke naredimo bolj odporne na pasti predatorjev, boste izvedele ta petek.

  13 julij sobota

  ČUTILNI LABIRINT S SPREHODOM

  Izdelali bomo neke vrste mozaik, po katerem bomo potem bosi hodili. Bodisi iz kamnov, ki lahko ostane na vrtu Male Ulice, ali pa na filcu ali podobni podlagi, ki jo bomo po kosih sestavili. Mozaik naj bo hkrati zanimiv na ogled in za boso hojo. Otroci mu lahko dodajajo dodatne ulice, preko katerih pridejo do različnih čutnih doživetij - vode, peska, trave... Nato lahko starše popeljejo na raziskovanje.

  PLES OVOJEV

  Ovoj je osebni prostor, do koder seže naše telo in ga ima okoli sebe vsak izmed nas od spočetja dalje, ga spoštuje ter spoštuje ovoje drugih. Z lahkoto ovoje in njihova pravila začutimo s plesom kroženja planetov, rasti rastlin, srečevanju živali, vetra v taktilnem labirintu, kar ponazorimo tudi s slikanjem na mokre podlage v labirintu.

  14 julij nedelja

  VIKINŠKE LADJE

  vikinske ladje

  Na tokratni ustvarjalnici se obeta prava pomorska ustvarjalna dogodivščina. Vsak si bo izdelal čisto svojo unikatno vikinško ladjo, jo poimenoval in z njo odplul po pravljičnih morjih. Delavnico vodita Polona in Tina.

  19 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Otroška trma – vodnik za preživetje

  Slej kot prej se začnejo naši otroci vesti na načine, na katere starši nismo pripravljeni. Najpogosteje so to trma, ljubosumje in jokavost – ja, že v prvem letu! Tokrat se bomo posvetile razmišljanju, kako postopati, da ob uveljaljanju starševske avtoritete še vseeno ohranimo kakovostni stik z otrokom. Prav tako pa boste izvedele, kakšne funkcije ima trma pri razvoju človeške osebnosti.

  20 julij sobota

  MANDALA

  Tiskali bomo s pomočjo rastlin, kot so listi in cvetovi na okrogel format papirja. Uporabljali bomo različne vzorce in barve in odkrivali tovrstno naravno grafiko.

  MI POVEŠ ZGODBO?

  Otroci bodo odpotovali na čutno doživetje skozi labirint. Ob zvočni spremljavi ga raziščejo s pomočjo ustvarjalnega giba. Sledilo bo ustvarjanje zgodb o doživetjih v labirintu. Ustvarjali bomo lepljenko iz različnih materialov, ki jo bomo na koncu odtisnili in dobili iz nje grafiko. Zgodbi bomo dodali še naslov in tako dobili svojo vizualno-čutno zgodbo.

  21 julij nedelja

  MANDALE V GIBANJU

  mandala

  Na ustvarjalnici bomo z Matejo in Simonom spoznali svet mandal, nato pa si bomo izdelali čisto svoje pisane mandale v poljubni likovni tehniki, ki bodo postale optične igrače.

  26 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Kaj otrok dobi od očeta in kaj od mame 

  Čeprav je prvo leto za otrokovo preživetje sicer res bolj pomembna mama, je tudi vloga očeta neprecenljiva že zdaj. Vsak od staršev na svoj način obogati otrokov svet in s tem pripomore k zdravemu razvoju osebnosti. Ta petek klepetamo o pomenu različnih pristopov k vzgoji ter kateri se dopolnjujejo in kateri se izničujejo, pa tudi o načinih, kako v družino in med partnerja vnesti več harmonije.

  27 julij sobota

  SLIKANJE Z NIHALOM

  Na delavnici bomo uporabili nihala za slikanje zanimivih vzorcev. V plastičnem kozarčku bomo zamešali barvo in na dnu naredili luknjo. Kozarec bomo privezali z vrvico, nato pa ga bomo zanihali nad večjim formatom papirja, kar bo povzročilo kapljanje barve v različne vzorce.

  ČUTNA SLIKA

  Otroci se bodo skozi labirint sprehodili po čutni poti. Na koncu bodo našli volno, ki jim bo služila kot namig za naslednjo dejavnost. Iz nje bodo ustvarili sliko svojih občutij, ki so jih doživeli na čutni poti po labirintu. Z izbiro barve volne in v kakšni obliki jo bodo nalepili na podlago bodo ustvarili sliko svojih občutij (ravne/vijugaste linije, gostota, …).

  28 julij nedelja

  DEŽELA DINOZAVROV

  dinozavri2

  Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo potovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo s Simonom in Matejo izdelovali skoraj čisto prave stegozavre, tiranozavre, pteranodone in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo.