Koledar

 • 01 februar sobota

  POMEN KAKOVOSTNE KULTURNO-UMETNOSTNE VZGOJE ZA RAZVOJ OTROKA

   

  bobri fotka2

  PLASTNICA, NA PLASTNICA, HRIB

  Na delavnici bomo spoznavali hribovite krajine, ki jih bomo oblikovali po svojih željah. Sprva bomo spoznali kaj so to plastnice in kako si z njihovo pomočjo predstavljamo višino ter oblikovanost zemeljskega površja. Nato bomo iz različnih plastnic začeli oblikovati makete hribovite krajine, ki bodo segale v nebo. Z barvo bodo nato te krajine dobile gozdove, reke in polja ter vse ostale krajinske prvine, ki se bodo zbudile v naši domišljiji.

  SLIKA TRGANKA

  S pomočjo barvnih, natrganih in pisanih koščkov krep papirja, bomo izdelali pravcato sliko. Še pred tem pa si bomo zamislili svojo priljubljeno pokrajino. Zavihali bomo rokave in se spoprijateljili z lepljenjem.

  02 februar nedelja

  MUCA COPATARICA

  15:00 3+

  Ustvarjalnica

  MUCA

  Ker je februar v Mali ulici mesec Muce Copatarice, bomo na današnji ustvarjalnici naredili mucko. Ta nas bo lahko spremljala doma in pazila, da bodo naši copatki vedno pospravljeni na pravem mestu!

  MUCA COPATARICA

  Priljubljena pravljica o muci, ki nerednim otrokom odnese copate. Otroci sklenejo poiskati mucin dom in svoje copatke. V gozdu pa srečajo mnogo živali, ki tudi poznajo Muco. s skupnimi močmi najdejo njeno hišico. Kdo ve ali bo muca otrokom vrnila njihove copatke...?

  Lutkovna pravljica je pripovedovana z lutkami ob živo izvajani glasbi in otroških pesmicah.

  Primerna za najmlajše od 2. leta dalje, traja 30 minut.

  Produkcija: Lutkovno gledališče FRU FRU

   

  muca copatarica

  03 februar ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  10:30

  Pedokinetika

  16:30

  Pravljica

  MAKETA TRAVNIKA - TIPI TRAVNIKOV

  Ustvarili bomo velikansko maketo travnika. Razmislili bomo o različnih tipih travnikov kot so močvirni, visokogorski, itd, ter jih narisali.

  04 februar torek
  10:30 Za starše

  Baby signs

  11:30 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  17:00 4+

  Gibalnica

  07 februar petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  UVAJANJE V VRTEC

  Za vse tiste, ki vas še pred poletjem čaka uvajanje v vrtec, bomo tokrat spregovorile o tem, kako otrokov odhod v vrtec narediti čim bolj sproščen, nežen in seveda tudi uspešen. Med izzivi, o katerih bomo spregovorile, bodo: ustrezna jutranja rutina, kvaliteten odnos z vzgojiteljico, separacijska tesnoba, različni občutki ob zaključku porodniške … Seveda pa bo veliko prostora na voljo tudi za individualna vprašanja.

  16:30

  Pravljica

  IZGUBLJENI COPATKI

  Copatki, ki jih je Muca Copatarica odnesla nerednim otrokom, so že lično zakrpani in očiščeni. Bodo otroci našli svoje copatke v kopici barv in vzorcev? Z uporabo alternativnih grafičnih tehnik bomo v spektru barv in tekstur upodobili copatke, Muco ter gozd skozi katerega so se sprehodili otroci na lovu za svojimi izginulimi obuvali.

  08 februar sobota
  10:30 3+

  Kuhamo z Borisom

  PREŠERNOVE TABLICE

  Na Prešernov dan bomo, kot se za tak dan spodobi, uporabili fige. Suhe fige bomo razrezali, dodali oreščke ter med. Oblikovali bomo paličice, ter jih spekli. Otroci se bodo s svojimi paličicami tudi posladkali. 

  KNJIŽNO KAZALO MUCE COPATARICE

  Izdelali bomo prav posebno knjižno kazalo v obliki Muce Copatarice, s katerim bomo lahko označili prebrano stran v naši knjigi. Z Muco pa se bomo lahko tudi poigrali, kaj malega spravili v njen predpasnik, ali pa ji razkazali našo domačo knjižnico.

  09 februar nedelja

  MOJE PRVO ZIMSKO MAZILO

  Na tokratni delavnici bomo zavihali rokave in se podali na pot raziskovanja naravne kozmetike. Izdelali bomo svoje prvo zimsko mazilo, da bodo naše roke in obrazi zaščiteni pred mrazom. 

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  PRAVLJIČNO LETO: PREPLETANJE

   Združili bomo moči in ustvarjali skupaj. V prostoru bomo napeli dolge vrvi in mednje prepletli različne trakove. Če bomo vztrajali dovolj dolgo, bo nastala velika prepletena stena, ki bo tvorila prijeten skrit kotiček za igro.

  MEDVEDEK PU

  Pu je predstava o medvedku, tistem, ki živi v stoletni hosti in ima najraje na svetu med. No in seveda svoje prijatelje, pujska, zajca in osla. Skupaj rešujejo uganke kot: kako preslepiti roj čebel, kako zvabiti v past slona, kako pogostiti zmerom lačnega medvedka in katero darilo lahko razvedri velikega žalostnega osla?

   

  Režija: Rita Bartal Kiss

  Glasba: Viki Rab

  Lutke in scena: Sabina Šinko

  Igrata: Petra Kavaš in Vitomir Vratarič

   pu 2

  10 februar ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  10:30

  Pedokinetika

  16:30

  Pravljica

  RIS IN KOŽUH

  Ste vedeli, da ima vsak ris drugačen vzorec na kožuhu? Ustvarili bomo vsak svoj mačji kožuh, se spremenili v prave rise ter se prav po risje poigrali!

  11 februar torek
  10:30 Za starše

  Baby signs

  11:30 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  16:30

  Pravljica

  17:00 4+

  Gibalnica

  14 februar petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  IGRA Z DOJENČKOM GLEDE NA TEMPERAMENT

  Se da z dojenčkom sploh igrati? Včasih se zdi, da je zaradi manjše pozornosti in omejenih telesnih zmožnosti to skorajda nemogoče. V resnici pa dojenčki v igri zelo uživajo in jim razvojno gledano ta nudi tudi veliko dražljajev. Spregovorile bomo o tem, kako prepoznati otrokov temperament in razvojno fazo ter kako glede na to izbrati primerno igro z dojenčkom.

  16:30

  Pravljica

  KOLAŽNI RELIEF

  Zaplavali bomo skozi kup papirjev, niti in kosov blaga mavričnih barv in mnogovrstnih tekstur ter iz njega izbrskali najbolj zanimive koščke. Kljubovalno bomo zavrnili pravilne reze škarij in se v ustvarjanju barvitih reliefov polotili sproščujočega in zabavnega trganja, lepljenja in slojenja.

  15 februar sobota
  10:30 3+

  Origami

  MOJ OČKA ZNA POPRAVITI

  Otroci lahko  od doma prinesejo stvari, ki so potrebne obnove, prenove in jih pod vodstvom Mojstra Luke popravijo. Morda bomo iz lesa ali katerega drugega materiala izdelali tudi čisto novo igračo ali kaj drugega.

  LOVILEC SANJ

  Z malo spretnosti bomo pričarali pravcati lovilec sanj. Uporabili bomo trši okrogel papir, volno, perlice, perje in vse kar je potrebno, da bo lovilec sanj deloval.

  16 februar nedelja
  10:30 3+

  Ustvarjalnica

  PRAVLJIČNO LETO: ŠIVAMO COPATE ZA MUCO

  Sredi gozda stoji bela hišica z rdečo streho. V njej živi čisto posebna muca. Na oknih ima polno rož, na vratih pa napis Muca Copatarica. Ona ve, kam izginejo copati, ki jih otroci ne pospravljajo. Na ustvarjalnici bomo šivali copatke iz filca in pazili, da slučajno kdo ne pride ponje. 

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  PRAVLJIČNO LETO: VEZENJE

   Gobelin je ročno delo, pri katerem na mrežasto platno izvezemo določeno podobo. Mi se bomo lotili tega nekoliko drugače in se bolj kot motivu, posvetili procesu preizkušanja ter igri z linijo in nitjo. Kratka, dolga, prekinjena linija; debela, tanka, puhasta nit ..., vsaka lastnost ponudi možnost drugačnega izraza.

  DVA ZMERJAVCA

  Nerodna reč se je pripetila dvema bratcema, ki sta se neprestano zmerjala; ti si osel, ti pa tele, ti slon, ti žirafa… In vse te živali so prišle naravnost v njun dom. Si lahko mislite, da je bila taka gneča, da sta še fanta morala ven!

  Dva zmerjavca je hecna 30 minutna lutkovna predstava.

  Produkcija: GLEDALIŠČE BIČIKLETA, Avtor: Lojze Kovačič, Igra: Brigita Leban, Režija in likovna podoba: Barbara Bulatović, Glasba: Nino de Gleria

  dva zmerjavca

   

  17 februar ponedeljek
  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  MLAKA

  V mislih se bomo podali v mistični podvodni svet mlake ter ga dopolnili z domišljijo. V kaj se bo spremenil majhen paglavec, kako se bo predrugačil navadni trs, kakšne barve bo kamenje, ki prekriva dno... bomo videli!

  18 februar torek
  16:30

  Pravljica

  17:00 4+

  Gibalnica

  19 februar sreda
  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  KOKOŠJA DRUŽINA

  Z osnovami odtiskovanja nudimo otrokom možnost spoznavanja sveta in pripravljamo podlago za kakovostno delo pri grafiki v naslednjih letih izobraževanja. Na današnji ustvarjalnici si bo vsak lahko ustvaril svojo kokošjo družino z odtisi dlani in prstov na roki. 

  20 februar četrtek
  16:30

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  ZEBRA

  So zebre črne z belimi progami ali bele s črnimi programi? Zakaj sploh imajo progast vzorec? Iskali bomo hudomušne odgovore na zastavljeno vprašanje. V knjigi Lile Prap poiskali pravega, nato pa našim zebram popestrili dlako s še bolj razgibanim in barvitim zaporedjem.

  21 februar petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  VARNA NAVEZANOST - KAJ JE TO IN ZAKAJ JE POMEMBNA?

  Večina staršev se vsaj tu in tam sprašuje, ali so v svoji vlogi dovolj dobri in kako bi lahko svoje starševstvo še izboljšali. Na tokratnem Klepetku bomo ugotavljale, po čem strokovnjaki presojajo ustreznost starševstva. Naučile se bomo prepoznati različne tipe navezanosti in bomo tudi skušale ugotoviti, v katero skupino spadamo same. Ob tem pa bomo tudi razmislile, kako v sebi začutiti, kaj je tisto, kar od nas naš otrok zares potrebuje.

  16:30

  Pravljica

  GLINENA ZGODBA

  Mehkoba in elastičnost surove gline nas povabita, da z mečkanjem, valjanjem, gnetenjem in dodajanjem razgibamo domišljijo in svoje prstke. Osredotočili se bomo na sam proces ročnega modeliranja in kepi gline vdahnili različna življenja in osebnosti.

  22 februar sobota
  10:00

  PUSTOVANJE

  ČAROVNIJE IZ KOVČKA

  care2

  Vabljeni na pustni ples v maskah, na katerem bomo plesali, rajali in odganjali zimo. Medtem, ko nas bo Mare Čare razveseljeval z baloni, bomo mi z zabavno igro priklicali spomladansko sonce. 

  PUSTNO RAJANJE S PIKO NOGAVIČKO

  Na pustni dan se spodobi, da zarajamo! Z nami bo Pika nogavička, ki se bo igrala in plesala. Otroci lahko pridete že namaskirani, kdor pa ne bo imel maske, si bo Pika že kaj izmislila zanj/zanjo! Vabljeni!

  23 februar nedelja
  10:00

  PUSTOVANJE

  PUSTNA USTVARJALNICA

  Na ustvarjalni delavnici bomo s Simonom in Matejo izdelovali unikatne maske izbranih živali.

  15:30 3+

  Ustvarjalnica

  BARVITO OKRASJE

  Tako mački, kot bojevniku ali kuharici, vsaki maski ali kostumu je moč dodati naglavno okrasje. Po navdihu cvetličnih elementov del Fride Kahlo in barvne študije koncentričnih krogov Kandinskega bomo izdelali barvita, zabavna, drugačna in izstopajoča okrasja, s katerimi bomo popestrili naše maske.

  ČAROVNIŠKI BLUES

  Interaktivna otroška predstava, ki govori o obisku čarovnic iz mesta Plamen daleč s severa, od koder se po svetu vali magija. Sanjalka, Ognjenka, Vodenka Zgodbarka, Zeliščarka in Darovalka so prišle v moderni svet, ker iščejo male čarovnice in čarodeje za vpis v Čarovno šolo. Ker so prijazne čarovnice, jim pokažejo svoje magične uroke; Urok za nevidnost, Urok za pogum in Urok za srečo.

   

  carovniski blues 15 06 2019 valdoltra tomi pelicon 040

  24 februar ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  10:30

  Pedokinetika

  16:30

  Pravljica

  MAKETA TRAVNIKA - ROŽE

  Velikansko maketo travnika že imamo. Danes bomo na našo maketo posadili rože. Iz različnih naravnih materialov bomo ustvarili veliko raznolikih rož ter jih umestili na maketo. Naš travnik bo zacvetel!

  28 februar petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  VZGOJA KOT PREVENTIVA PRED PEDOFILIJO

  Pojav pedofilije je najverjetneje največji strah vsake mame. Eden največjih mitov pa je, da je spolna zloraba nekaj naključnega. Dokazano je namreč, da so pedofili ponavadi bližji družinski prijatelji (ali pa celo člani). Prav tako pa je dokazano, da pedofili svoje žrtve skrbno izbirajo glede na določene karakteristike. Kako vzgojiti otroka tako, da ne bo mogel postati žrtev, bo tokratna tema.

  16:30

  Pravljica

  29 februar sobota
  10:30 2+

  Sladki prstki

  SRČKI S ČOKOLADNO KREMO

  Valentinov mesec kipi od srčkov na vsakem koraku. Tudi sladki prstki bodo ustvarjali srčke in sicer iz listnatega testa. Srčke bomo obogatili s čokoladno kremo in sadjem.

  PTICA KRALJICA

  Ptica kraljica je pisana s krono na glavi. Njeno perje pa je v obliki naših dlani, zato je vsaka ptica različno velika in prav vsaka je kraljica.