Koledar

 • 01 marec torek
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  16:30 2+

  Pustovanje

  Poslikava obraza z Anjo

  Anja bo na pustni torek poskrbela, da prav nihče ne bo odšel iz Male ulice brez pustno poslikanega obraza.

  16:30 2+

  Pustovanje

  Pravljica: Uganke iz vrečke presenečenja za pogumne maškare

  17:00 2+

  Pustovanje

  Ustvarjalnica: Rakete Konfete

  18:00 2+

  Pustovanje

  Pustno rajanje: Pustne igre in rajanje od hiše do hiše

  02 marec sreda
  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Borisom: Stopinje

  Naredili bomo obrise svojih stopal, ki jih bomo oblepili z različnimi materiali, nato se bomo pa bosi sprehodili po njih in ugibali, po čem hodimo.

  Zakaj mi gre otrok včasih na živce ter kako pomagati njemu in sebi?

  Čeprav je to stisko včasih težko priznati, je staršev, ki jim gredo njihovi otroci včasih dobesedno na živce, veliko. Tokrat bomo skupaj govorili o tem, zakaj do tega sploh pride ter kako lahko pomagamo sebi in našemu otroku, da bo v naši družini manj slabe volje.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  03 marec četrtek
  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Aleksandro: ČUSTVORIS

  Po pravljici se bomo pogovarjali o čustvih. S starejšimi otroki se bomo skušali vživeti v različna čustva, ki so jih čutili liki v pravljici. Vsi, tudi mlajši otroci, pa bomo potem raziskovali in ugotavljali barve določenih čustev. Čustva bomo narisali in se o njih pogovarjali.

  04 marec petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Midva in najine družine – odnos s širšo družino po rojstvu otrok

  Bi po vikendu, preživetem s širšo družino, potrebovale kak dan dodatnega dopusta? Niste edine! Tokrat klepetamo o večnih vprašanjih, zakaj nam je ob najbližjih včasih najtežje in kaj je tisto, kar nas ob njih najbolj spravi na obrate. Pogovor bo tekel o medgeneracijskih prenosih čustvenih blokad in kako jih razvozlati, da našim otrokom kasneje ne bo tako težko biti ob nas.

  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Manco: STE KJE VIDELI SLONA? (David Barrow)

  Zlata hruška je projekt Mestne knjižnice Ljubljana, ki vsako leto najbolj kakovostnim otroškim in mladinskim knjigam podeli nalepko Zlata hruška. Tokrat bomo torej prebrali otroško knjigo, ki se ponaša z dotično nalepko in je tako morda vsaj pri kakšnemu otroku vzpodbudila listanje in branje. Slon bi se rad igral skrivalnice. Lahko se igraš z njim, ampak pazi: slon se res dobro skriva! Na ustvarjalnici bodo otroci narisali slona in ga nato skrili pred radovednimi pogledi. Ga boste uspeli najti?

  06 marec nedelja

  Ustvarjanje z glino

  Kaj vse se da ustvariti iz kupčka gline? Grad, torto, tigra? Mali kiparji bodo z gnetenjem, valjanjem, mečkanjem in lepljenjem gradili nove svetove, upodabljajoč podobe iz svoje domišljije, morda pa jih bo navdihnila tudi zabavna pravljica... Z nastalimi kipci bomo nato sestavili majhno skupinsko glineno instalacijo.

  Oblikovana divja narava

  Oblikovana narava je del narave, ki ga človek preoblikuje z namenom vzgoje, izobraževanja, oblikovanja krajinskih elementov ali katerim drugim namenom in je pomemben zaradi ohranjanja biotske raznovrstnosti, kot so recimo botanični vrtovi, drevoredi, krajinski parki. Pogovarjali se bomo o načinih oblikovanja narave in s pomočjo makete vzpostavili prostor, ki je oblikovan in reguliran, vendar je njegov izgled namenjen bohotenju narave, mi pa bomo obiskovalci. Ko bo prostor oblikovan, se bomo po njem sprehodili in se pogovarjali o pomenu ohranjanja oblikovane narave.

  07 marec ponedeljek
  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Mojster Luka

  08 marec torek
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Borisom: Cvetlični lončki in sadike za Vrtišče

  Vsak si bo izdelal svoj cvetlični lonček, v katerega bo posadil seme, pripravili pa bomo tudi sadike za Vrtišče.

  09 marec sreda
  16:30 3+

  Pravljica

  Otroška trma in učinkovito postavljanje mej

  Ponavadi se že prvo leto začnejo naši otroci vesti na načine, ki jih definitivno nismo pričakovali: jokavost, trma, cviljenje, ljubosumnost … Zakaj do tega pride in kako postopati, bomo razmišljale na tem srečanju. Razmišljale bomo, kako ob uveljavljanju starševske avtoritete še vseeno ohraniti kakovostni stik z otrokom, izvedele pa boste tudi, kakšne razvojne funkcije ima trma.

  10 marec četrtek
  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Duši

  Ker je marec mesec, ko v naše kraje pride koledarska pomlad, bomo danes na ustvarjalnici naredili nekaj tulipanov in drugih spomladanskih cvetlic, ki bodo krasile vaše okenske police in tako še bolj klicale sonce in prijetne tople dni.

  11 marec petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  VARNA NAVEZANOST – kaj je to in zakaj je pomembna?

  Večina staršev se vsaj tu in tam sprašuje, ali so v svoji vlogi dovolj dobri in kako bi lahko svoje starševstvo še izboljšali. Na tokratnem Klepetku bomo ugotavljale, po čem strokovnjaki presojajo ustreznost starševstva. Naučile se bomo prepoznati različne tipe navezanosti in bomo tudi skušale ugotoviti, v katero skupino spadamo same. Ob tem pa bomo tudi razmislile, kako v sebi začutiti, kaj je tisto, kar od nas naš otrok zares potrebuje.

  16:30 3+

  Pravljica

  Risalni nered 

  Na tokratnih Nananijah bomo raziskovali različna risala. Kaj izžarevajo, v čem se razlikujejo med seboj in kako delujejo v kombinaciji z drugimi? Ustvarjali in opazovali bomo različne debeline linij ter nasičenost barv. Zakaj se nekje oblike prekrivajo, drugje pa mešajo? Kako se počutimo ob določeni barvi? Čas je za svobodno risanje, pravi ustvarjalni nered!

  12 marec sobota

  VRTIČKANJE - Ustvarjalnica na Gregorjevo

  Ponovno vabljeni na našem vrtu na Rakovi Jelši!

  Pomlad je čas, ko se narava ponovno prebuja, zato vas z marcem, ko se začenja meteorološka in tudi koledarska pomlad, vabimo na brezplačne delavnice, ki jih bomo organizirali ob sobotah dopoldne (10.00 – 12.00) za celotno družino. Začeli bomo na Gregorjevo, 12. marca 2022, ko je po starem julijanskem koledarju nastopila pomlad, po starih običajih pa so se na ta dan ženili tudi ptički. Dan je bil povezan z daljšimi dnevi, ki so prinesli več dnevne svetlobe in nanj je vezanih veliko običajev. Otroci so na primer mislili, da se na ta ptički ne le ženijo, temveč tudi gostijo, zato so po drevesih in grmih iskali pogače.

  Zato bomo danes na ustvarjalnici naredili pogačo, ki jo bomo izobesili na bližnje drevo oziroma grm in tako pripravili ptičkom pravo pogostitev, če se bodo že ženili.

  Na prihodnjih dveh sobotah v marcu bomo spoznavali naš vrt, ga ponekod prekopali, da bo zemlja bolj rahla in primerna za sajenje še mladih in rahlih koreninic raznih zelenjadnic in dišavnic; prekopali bomo kompostnik, v katerem že od lanskega leta nastaja nova zaloga rodovitnega humusa; pregledali bomo orodje, potrebno za obdelovanje vrta in se ob vsem tem prijetno zabavali. Če bo vreme primerno, bomo v razrahljane gredice posadili tudi česen, por in solato.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Duši - GREGORJEVO

  Danes praznujemo Gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo. Dan je bil povezan z daljšimi dnevi, ki so prinesli več dnevne svetlobe in nanj je vezanih veliko običajev. Otroci so na primer mislili, da se na ta dan ptički ne le ženijo, temveč tudi gostijo, zato so po drevesih in grmih iskali pogače.

  13 marec nedelja

  Dinozavri ponovno na pohodu - KUD Galerija C.C.U.

  Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo popotovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo izdelovali skoraj čisto prave arheopterikse, elazmozavre in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo.

  Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik.

  Vas in v njej vaško središče

  Vas je podeželsko naselje, ki je izrazito agrarnega značaja ter nima pomembnejših upravnih funkcij, dejavnosti in ustanov. Spoznavali bomo pojma vaško/ruralno in pomen teh pojmov v slovenskem prostoru. S pomočjo makete v merilu bomo oblikovali in spoznavali, kako se vaško središče razlikuje od mestnega središča, kaj so njegove glavne oblikovne značilnosti ter zakaj je vaško središče pomembno za prebivalce vasi. 

  14 marec ponedeljek
  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  GIBALNICA

  16 marec sreda
  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Ines: Pomladni zvončki

  Prihaja pomlad in prebujajo se tudi rastline. Danes bomo uporabili stare jajčne kartone, iz katerih bomo izrezali cvetove in jih pobarvali z vodenimi barvicami. Dodali bomo še stebelca in naredili zvončke, ki bodo zacveteli v pomladne dni.

  Najina družina v primežu generacij

  Pravijo, da cela vas vzgaja otroka. In vendar so babice, dedki, strici in tete lahko včasih res blagoslov, včasih pa tudi v breme. Ključno vprašanje je, kako ohraniti tople odnose in ob tem vzpostaviti ustrezne razmejitve, da lahko nova družinica resnično zaživi po svoje. Tokrat o vsem tem, pa tudi o načinih, kako ukrotiti divjo taščo 

  17 marec četrtek
  00:00

  Gozdne poti

  Gozdna pot vas tokrat pelje na Ljubljanski grad. 

  Razišči pot

  gozdne poti2

  16:30 3+

  Pravljica

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica z Aleksandro: ČUSTVORIS

  Po pravljici se bomo pogovarjali o čustvih. S starejšimi otroki se bomo skušali vživeti v različna čustva, ki so jih čutili liki v pravljici. Vsi, tudi mlajši otroci, pa bomo raziskovali in ugotavljali barve določenih čustev. Čustva bomo narisali in se o njih pogovarjali.

  18 marec petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Zakaj mi gre otrok včasih na živce ter kako lahko pomagam njemu in sebi?

  Čeprav je to stisko včasih težko priznati, je mater, ki jim gredo njihovi otroci včasih dobesedno na živce, veliko. Tokrat bomo skupaj govorile o tem, zakaj do tega sploh pride ter kako lahko pomagamo sebi in našemu otroku, da bo v naši družini manj slabe volje.

  16:30 3+

  Pravljica

  Risalni nered

  Na tokratnih Nananijah bomo raziskovali različna risala. Kaj izžarevajo, v čem se razlikujejo med seboj in kako delujejo v kombinaciji z drugimi? Ustvarjali in opazovali bomo različne debelosti linij ter nasičenost barv. Zakaj se nekje oblike prekrivajo, drugje pa med seboj zmešajo? Kako se počutimo ob določeni barvi? Čas je za svobodno risanje, pravi ustvarjalni nered!

  19 marec sobota

  VRTIČKANJE

  Ponovno vabljeni na našem vrtu na Rakovi Jelši!

  Gregorjevo je za nami, izdelali smo nekaj pogač in z njimi pogostili ptičke, ki so se tisti dan po starih običajih ženili. Tudi vrt smo preorali, zato zrahljana zemlja že čaka, da vanjo kaj posadimo. Za sejanje je še prehladno, ker nas v tem času mraz še vendarle lahko preseneti.

  Tokrat bomo na vrtičkarski delavnici s Katjo uredili našo toplo gredo, v kateri že vse od jeseni vztraja zimska solata. Morda bo ostalo še kaj časa in bomo solato zasadili tudi na zunanjo gredico k čebuli in česnu, ki čakata na pomlad že vse od jeseni.

  Tudi v prihodnje bomo marca spoznavali naš vrt, ga ponekod prekopali, da bo zemlja bolj rahla in primerna za sajenje. Prekopali bomo kompostnik, pregledali orodje, ki ga potrebujemo za obdelovanje vrta in se ob vsem tem prijetno zabavali. Če bo vreme primerno, bomo v razrahljane gredice posadili tudi česen, por in solato.

  11:00 3+

  Ustvarjalnica

  USTVARJALNICA Z BLANKO AMULETI IZ GLINE

  Glina je eden prvih materialov, s katerim je človek ustvarjal. Izdelovali bomo amulete za srečo in jih z različnimi naravnimi materiali tudi okrasili.

  20 marec nedelja
  17:00 3+

  Origami

  21 marec ponedeljek
  17:00 3+

  GIBALNICA

  23 marec sreda

  VARNA NAVEZANOST - Zakaj je pomembna?

  Tokrat bo rdeča nit pogovora tekla okoli varne navezanosti in vprašanja, kako se vzpostavi. Varna navezanost je namreč tista, ki otroke najboljše opremi za življenje v čustveno polnih odnosih. Čas, v katerem se najintenzivneje razvija, pa je omejen na zgodnje otroštvo, zato je globina odnosa, ki ga z otrokom spletemo v predšolskem obdobju, ključnega pomena.

  24 marec četrtek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Čistilna akcija na igrišču Male ulice

  Med 22. marcem in 22. aprilom 2022 potekajo na območju Mestne občine Ljubljana različne čistilne akcije. Akciji za lepšo Ljubljano se bomo pridružili tudi v Mali ulici. Zavihali bomo rokave, očistili gredice na igrišču Male ulice, sadili ter zaplesali z metlami in grabljicami v rokah. 

  25 marec petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  NEGOVANJE MATERINSKE INTUICIJE

  Nihče ne pozna otroka tako kot mama, ki si dovoli začutiti materinski instinkt. Po eni strani gre za čisto fiziološko povezanost mater s svojimi otroki, po drugi strani pa je tudi moč odnosa med mamo in otrokom tista, ki poskrbi, da mame nekatere stvari v povezavi s svojimi otroki enostavno vemo. Tokrat bomo govorile o tem, zakaj družba zanika pomen intuicije in, kako okrepiti stik s seboj, da bomo lažje začutile svoje notranje instinkte.

  26 marec sobota

  VRTIČKANJE

  V topli gredi že od jeseni raste solata, nekaj pa smo jo skupaj z vašo pomočjo še posadili. Čeprav je tudi preostanek vrta preoran in pripravljen na novo sezono pridelkov, pa si je potrebno vzeti tudi čas za načrtovanje vrta (pripravljen je zemljevid), da bo na njem uspevala okusna zelenjava.

  Na sobotni delavnici na vrtu bomo pripravili gredice, potke med njimi pa posuli s sekanci, ki bodo trdovratnemu plevelu preprečile rast in našemu vrtičku omogočili, da zažari v vsej svoji lepoti.

  Vrtisce Dusi1

  11:00 3+

  Kuhamo z Borisom

  GRISINI

  Zgnetli in razvaljali bomo testo. Nato bomo oblikovali grisine in jih okrasili z različnimi semeni. Medtem ko se bodo grisini pekli, si bomo pripravili krožnike in jih sveže pečene tudi z veseljem pohrustali.

  16:30 3+

  Ustvarjalnica

  Radovednice - Žuželke

  Prebudila se je pomlad in z njo tudi žuželke. Radovedno bomo pokukali v svojo domišljijo in izdelali svojo žuželko, ki jo bomo tudi poimenovali. Z njo bomo poleteli v toplejše dni, ki prihajajo.

  27 marec nedelja

  Aktivni očki - TOKRAT V MALI ULICI

  Med 22. marcem in 22. aprilom 2022 potekajo različne čistilne akcije na območju Mestne občine Ljubljana. Akciji za lepšo Ljubljano se bomo pridružili tudi v Mali ulici. Odpihnili bomo listje, pograbili pesek, napolnili peskovnik. Ko bo igrišče urejeno, bomo izdelali še veliko zunanjo garažno hišo, s katero se bomo lahko v prihodnosti igrali v Mali ulici!

  28 marec ponedeljek
  17:00 3+

  Mojster Luka

  Kašelj - simptom ali znak? (Odpadlo)

  Vztrajajoč kašelj prav tako večkrat moti tako otroka kot tudi starše; ali pediatra ... Obstajajo zelo preproste rešitve, s pomočjo katerih presodimo, če in kdaj otrok potrebuje obisk pri zdravniku, poleg tega pa se glede na tip kašlja starši lahko tudi suvereno odločijo, kako bodo otroku pomagali sami - inhalacije, sirupi, solne sobe ipd.

  29 marec torek
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ustvarjalnica s Katjo

  30 marec sreda
  09:00 Za mamice

  Moj neverjetni dojenček

  Starševski miti in naše realne izkušnje življenja z otroki

  Starševstvo je pregovorno poligon čustvene rasti, družina pa je okolje, v katerem lahko izkusimo celo mavrico čustev. Pričakovanja, kako bi starševstvo moralo biti ter kako bi starši in otroci morali izgledati, so visoka. Ravno ta pričakovanja pa ustvarjajo nerealen pritisk na starše, kadar so njihove izkušnje starševstva drugačne. Tokrat se bomo pogovarjali o tem, kakšne mite in pričakovanja smo na svoji poti starševstva že srečali. Odkrito pa se bomo tudi pogovarjali o tem, kako je starševstvo v resnici videti in kako smo ob izkušnji življenja z otroki čustveno zrasli.

  31 marec četrtek
  17:00 3+

  Mojster Luka

  Garažna hiša