Koledar

 • 01 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Zakaj mi gre otrok včasih na živce ter kako lahko pomagam njemu in sebi?

  Čeprav je to stisko včasih težko priznati, je mater, ki jim gredo njihovi otroci včasih dobesedno na živce, veliko. Tokrat bomo skupaj govorile o tem, zakaj do tega sploh pride ter kako lahko pomagamo sebi in našemu otroku, da bo v naši družini manj slabe volje.

  16:00 6+

  Gozdni sprehodi

  Zbirno mesto je na Rakovniku pri NK Krim, Pot k ribniku 6.

  PBWR5337

  Čarovnica Vilma in čarobna vozila 
  Rakete, baloni, letala ... vedno več letečih vozil in z njimi polno prometnih zamaškov. Nebo ni več to, kar je bilo, se pritožuje čarovnica Vilma. Prebrali bomo zgodbo in ugotovili, katero prevozno sredstvo je najpriročnejše za hitro vijuganje med oblaki, nato pa se tudi sami preizkusili v nenavadni dirki: kako se bodo premaknila in tekmovala vozila, brez da bi jih premaknili z dlanjo? Mogoče nam bo pri tem pomagal urok čarovnice Vilme ali pa kaj drugega, pridruži se nam in ugotovi.

   

  02 oktober sobota

  KOBILA LORA S PRIJATELJEM NA OBISKU

  To soboto nas bo prvič obiskala prav posebna gostja, kobila Lora, ki bo pripeljala tudi svojega prijatelja. Lahko ju bomo božali, hranili, peljali na sprehod in morda, najbolj pogumni, tudi zajahali. Ne bomo pa pozabili tudi na naš vrt, ki ga je potrebno zaliti. Pobrali bomo še paradižnike, saj v lepem vremenu še kar vztrajajo, v že pripravljeno gredico bomo zatem posadili še čebulo. Na kuharskih ustvarjalnicah spomladi nam bo prišla še kako prav!

  lucie hosova Zx5Qi6wlytk unsplash2

   

  GRADIMO KUPOLO KRUŠNE PEČI

  Iz opek in malte bomo skupaj izdelati kupolo in tako dokončali kurišče krušne peči na Vrtišču. Kmalu bo dišalo po svežem kruhu in picah!

  IMG 7414

  03 oktober nedelja

  DEŽELA DINOZAVROV

  Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo potovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo s Simonom in Matejo izdelovali skoraj čisto prave stegozavre, tiranozavre, pteranodone in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo. 

   

   dinozavri ponovno na pohodu2

  05 oktober torek
  06 oktober sreda

  Špela Jazbec Gorenc, FIZIOTERAPEVTKA, spec. RNO

  V Malo ulico prihaja fizioterapevtka, specialistka razvojno-nevrološke obravnave, Špela Jazbec Gorenc. Špela Jazbec Gorenc ima za sabo številna leta dela kot fizioterapevtka, je voditeljica gibalnih uric za dojenčke in je tudi napisala knjigo o pravilnem ravnanju z dojenčkom. Vprašali jo boste lahko vse, kar vas zanima glede gibalnega razvoja otroka in izbire pravilne opreme zanj. 

  Prijave so zaželene. V kolikor imate kakšno specifično vprašanje, na katerega bi želeli na kavi dobiti poglobljen odgovor, ga pošljite na: aleksandra.klopcic@malaulica.si

  TO SEM JAZ - AVTOPORTRET 1

  Marsikateri umetnik je znan po svojem avtoportretu - to pa ni slika njegovega avta, temveč slika njega samega, kot se je doživljal in videl v trenutku ustvarjanja. Na delavnici bomo ustvarili avtopor-tret na velik bel papir, na katerega bomo obrisali svoje telo in ga pobarvali z voščenkami.

  IGRANJE Z OTROKOM (ter zakaj se igrati z otrokom, čeprav se ti včasih ne da)

  Za otroke je igra resno delo, to že vemo. Vemo tudi, da je igra – zlasti prosta igra – za otrokov psihofizični razvoj izjemnega pomena. Rado pa se zatakne pri tem, da je otroška igra včasih za odrasle oči brez smisla, repetetivna in občasno celo dolgočasna. Igranje z otrokom je veščina, ki se jo da priučiti, prav tako pa se lahko z nekaj triki predela izzive, ki jih otroška igra predstavlja odraslim.

  07 oktober četrtek
  10:30 Za mamice

  Moj porod

  17:00 3+

  Mojster Luka

  POPRAVLJALNICA IGRAČ

  08 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  SOCIALIZACIJA DOJENČKA

  O socializaciji se v družbi veliko govori, žal pa kroži tudi veliko netočnih trditev. Na tokratnem srečanju bomo klepetale o tem, kaj socializacija sploh je, kje se odvija ter kako sta videti socialno kompetenten dojenček in malček.

  ČARANJE BARV

  Čarovnica Vilma se je v svoji črni vili nenehno spotikala ob svojega črnega mačka. Da bi se rešila te zagate, je trikrat zamahnila s čarovniško palico in glej, nekdaj črn dom je postal paleta živih barv. Žal pa tudi v pisani hiši ni šlo brez težav. Prebrali bomo zgodbo, se nasmejali ob pripetljajih Vilme in nato brez čarobne palice pripravili barve ter z njimi pobarvali domišljijske čarovniške vile in druga domovanja.

  09 oktober sobota

  VRTIČKANJE

  Tudi to soboto bomo na Vrtišču najprej zalili vse vrtnine in nato pobrali paprike. Ker potrebujejo robide in maline pri rasti malo več prostora, bomo zanje pripravili gredico. Vabljeni!

  V hladnih jesenskih in zimskih dneh bodo ptice potrebovale našo pomoč, zato se očki skupaj s svojimi otroki pridružite Borisu pri izdelavi ptičjih krmilnic! Več vas bo, več ptic bomo oskrbeli!

  PARK IZ PAPIRJA

  Na delavnici MALO MESTO se bomo pogovarjali o pomenu površin parka v mestu ter razmišljali o oblikah in vsebinah, ki bi jih umestili v naš park iz papirja. Tokrat iz dreves ne bo nastal papir, ampak bodo iz papirja nastala drevesa, ki bodo s pomočjo škarij in lepila postala zeleni gradnik našega parka. Seveda pa ne bomo ostali samo pri zelenju, v park bomo umestili tudi klopi ter otroška igrala, tako da bo privabil čim več obiskovalcev.

  10 oktober nedelja

  ŽEPEK NAMIZNE IGRE

  Spomnili se bomo namiznih iger, ki jih najraje igramo. Malce jim bomo spremenili pravila in jih izdelali iz blaga. Na žepke iz blaga bomo narisali igralno polje, kamenčke pobarvali in jih uporabili za igralne figurice.

  12 oktober torek
  13 oktober sreda

  dr. Teja Škodič Zakšek, PORODNA BABICA

  Na Kavi s strokovnjakom se nam bo pridružila dr. Teja Škodič Zakšek, porodna babica. Je edina doktorica znanosti s področja babištva v Sloveniji in ima dolgoletne izkušnje v skrbi za nosečnice in ženske po porodu. Z njo boste lahko spregovorili o vsem, kar je vezano na poporodno okrevanje, zdravje medeničnega dna, spolnost po porodu, načrtovanju naslednje nosečnosti, …

  VRTIŠČE JE SREDIŠČE

  Čeprav se je prejšnji teden ohladilo, nam je uspelo pobrati zadnje češnjeve paradižnike, iz katerih bomo to sredo skuhali okusno paradižnikovo omako. Vsekakor bomo 'želi, to kar smo sejali' in si s polento za prilogo pripravili kosilo, ki nas bo še dolgo spominjalo na poletne dni, ko smo bili vsi skupaj na vrtu marljivi in delovni. Pridružite se nam na kuharski delavnici, ki nas bo z vonjavami popeljala v tople kraje.

  TO SEM JAZ - AVTOPORTRET 2

  Marsikateri umetnik je znan po svojem avtoportretu - to pa ni slika njegovega avta, temveč slika njega samega, kot se je doživljal in videl v trenutku ustvarjanja. Na delavnici bomo ustvarili kar 3 avtoportrete, pri tem pa se bomo pri vsaki risbi poglobili v različne podrobnosti, ki zaznamujejo našo podobo. Pred ustvarjalnico bomo prebrali pravljico Zrcalce, ki jo je napisal Gregor Vitez.

  DRUŽINA MED DRUŽINAMI

  Kako zelo smo različni, začutimo zlasti takrat, ko srečamo druge ljudi in spoznamo, da imajo drugačen pogled na vzgojo, telesni stik z otrokom, kaznovanje … Dileme, s katerimi se starši srečujejo, gredo ponavadi v smer spraševanja, ali naj kaj rečemo ter v kolikšni meri in kako zagreto izraziti svoje mnenje. Tokrat bomo klepetali o tistih trenutkih, ko smo s sorodniki, sosedi in prijatelji ugotovili, kako zelo različni smo ter o vprašanju, kako te situacije najbolj elegantno izpeljati.

  14 oktober četrtek
  10:30 Za mamice

  Moj porod

  17:00 3+

  Mojster Luka

  UREJAJE IGRIŠČA

  Mojster Luka nam bo tokrat pokazal, da nam je lahko delo tudi v veselje. Na igrišču bomo s skupnimi močmi uredili gredice, pospravili in razpihali listje na kup, se zgnetli okoli metle in ena, dva, tri – očistili nam ljube površine. Luka bo pomočnikov vsekakor vesel!

  15 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  NEGOVANJE MATERINSKE INTUICIJE

  Nihče ne pozna otroka tako kot mama, ki si dovoli začutiti materinski instinkt. Po eni strani gre za čisto fiziološko povezanost mater s svojimi otroki, po drugi strani pa je tudi moč odnosa med mamo in otrokom tista, ki poskrbi, da mame nekatere stvari v povezavi s svojimi otroki enostavno vemo. Tokrat bomo govorile o tem, zakaj družba zanika pomen intuicije in, kako okrepiti stik s seboj, da bomo lažje začutile svoje notranje instinkte.

  MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON (Ela Peroci)

  Jelka se je skrila pod svoj dežnik, ga močno prijela za kljuko, zaprla oči in zašepetala: »Moj dežnik je lahko balon.« In res je poletel visoko v nebo. Kam vse jo je odnesel? Na ustvarjalnici bomo izdelali vsak svoj pravljični klobuk, s katerim se bomo lahko, tako kot Jelkini družinski člani, spremenili v nekoga prav posebnega.

  16:30 6+

  Gozdni sprehodi

  Zbirno mesto je za Halo Tivoli, Cesta na Bellevue, 1000 Ljubljana. 

  20210226 124151

  16 oktober sobota

  VRTIČKANJE

  Tokrat se bomo na Vrtišču lotili zapiranja tople grede, kjer so rasli češnjevi paradižniki. Te smo pred kratkim vse pobrali in iz njih v sredo pripravili slastno paradižnikovo omako. Če nam bo ostalo še kaj časa, bomo vanjo posadili zimski radič in motovilec. Toplo vabljeni, da se nam pridružite pri pripravah na hladnejše jesenske dni! Morda pa se nam skupaj utrne še kakšna ideja, kako pripraviti vrt na zimo.

  AFRIKA V MALI ULICI

  Pokukajte v pravljični svet daljne Afrike z Leo in Issiako, kjer boste srečali mogočne slone, divje leve in elegantne žirafe, spekli koruzni kruh, bosih nog zaplesali, zapeli afriško tradicionalno pesem ter se preizkusili v bobnanju na pravih afriških bobnih. Prepustite se glasnim afriškim ritmom in čudoviti afriški glasbi! Primerno tudi za najmlajše, od 2. leta dalje.

  O Lei in Issiaki

  Lea Menard je igralka, plesna pedagoginja, video ustvarjalka in lutkovna animatorka. Pravkar je zaključila magistrski študij umetnosti govora na ljubljanski AGRFT. Ustvarja avtorske predstave za otroke (Pasjedivščina, Trobla in Ključ, Ko bom velik..., Čebula itd) ter po vrtcih in drugod po Sloveniji izvaja delavnice za otroke - afriške urice.
  Issiaka Sanou je tolkalec iz Burkine Faso, ki je svoje znanje igranja na afriške instrumente pridobival pri svetovno znanih glasbenikih, ki prihajajo iz Afrike. Njegova želja in cilj je, da bo preko svojega delovanja, igranja na afriška glasbila in z učenjem afriških bobnov širši množici približal svojo - afriško glasbo in kulturo.

  IMG 4441

  IZDELOVANJE KRUŠNE PEČI

  Tokrat se bo očkom in njihovim nadobudnim otrokom pridružil mojster Luka. Skupaj bodo nadaljevali z izdelovanjem krušne peči, ki je še v fazi izdelave in čaka, da bodo iz nje v bližnji prihodnosti pričele buhteti vonjave pravkar pečenega kruha in pic. Po končanem delu se bodo vaših spretnih rok razveseli tudi vrtičkarji pri zapiranju tople grede.

  17 oktober nedelja
  11:00 2+

  Sladki prstki

  JESENSKI ČOKOLADNI PUDING

  JESENSKI ČOKOLADNI PUDING

  Naše brbončice bomo tokrat razveselili s čokoladnim pudingom, ki ne bo navaden, temveč nekaj posebnega. Lana vam zaupa le to, da ga ne boste skuhali. Način priprave naj do nedeljske ustvarjalnice ostane skrivnost. Poleg pudinga bosta na krožniku kraljevala kakijeva krema in smetana.

  O Lani Mihelčič

  Lana Mihelčič ima v žepu diplomo iz etnologije in kulturne antropologije, v delovnem okolju pa jo spremljajo številke. Ustvarjanje slanih in sladkih dobrot ter raziskovanje sveta skupaj z majhnimi radovedneži je tisto, kar jo izpopolnjuje. V največje zadovoljstvo ji je svet domačih sladic približati otrokom in gledati, kako majhne roke veselo mešajo, valjajo, oblikujejo, ustvarjajo in na koncu še bolj veselo zaužijejo dobrote, ki so jih sami ustvarili.

  19 oktober torek
  20 oktober sreda

  dr. Boštjan Čampa, PSIHOTERAPEVT ZA MOŠKE

  V Mali ulici bomo tokrat gostili psihoterapevta za moške, dr. Boštjana Čampa. Ker je njegovo delo usmerjeno zlasti na delo z moškimi in s t. i. »moškimi skupinami«, ga boste lahko vprašale vse, kar vas zanima v zvezi s psihologijo moških. Iz prve roke nam bo lahko povedal, o čem se moški na njegovih skupinah dejansko pogovarjajo, kako razmišljajo, kako jih učinkovito aktivirati pri družinskih opravilih ter zakaj se ženski in moški svetovi včasih tako zelo krešejo.

  VRTIŠČE JE SREDIŠČE

  Bliža se čas, ko nas bo vse malo strah. Po slovanskem izročilu dolbemo buče že od nekdaj, tradicija prižiganja bučnih svetilk pa nas pripelje do starodavnih keltskih ljudstev, ki so na noč čarovnic obeleževali keltsko novo leto. V tem času je po izročilu meja med svetom živih in mrtvih zabrisana, zaradi česar se lahko duše mrtvih znajdejo v svetu živih. Da bi pregnali zle duhove, so se z živalskimi glavami in kožami našemili v karseda strašljive pojave, pri tem pa pogosto kurili kresove. 

  To sredo bomo ob metinem čaju z našega vrta skupaj odganjali zle duhove in dolbli buče, ki nam bodo v hladnih in strašnih večerih krasile vrtove in okenske police. Več nas bo, manj nas bo strah!

  halloween pumpkins wheelbarrow dark autumn mood freepik

  @Freepik

  ZELO LAČNA GOSENICA (Eric Carl)

  Eric Carle, ameriški pisatelj in ilustrator za otroke, je ustvaril številne uspešnice, med njimi je gotovo najbolj znana in nagrajena slikanica Zelo lačna gosenica, ki jo bomo danes brali tudi mi. Branju sledi ustvarjalnica, na kateri bodo otroci iz raznobarvnega papirja izdelali svojo gosenico. Mlajši otroci bodo lahko pri tem uživali ob učenju novih barv, starejši pa jih bodo ponovili in poznavanje barv še utrdili.

  Socializacija in socialno kompetenten otrok

  O socializaciji se da veliko slišati, žal tudi netočnih informacij. Na tokratnem srečanju se bomo iz tega
  razloga poglobili v vprašanje, kaj socializacija sploh je, kako poteka, zakaj je pomembna in v katerih
  socialnih krogih se sploh odvija. Pogovarjali se bomo tudi, kako je videti socialno kompetenten otrok
  in seveda, kako pomagati otroku, za katerega se nam zdi, da še potrebuje nekaj spodbude pri razvoju
  socialnih veščin.

  21 oktober četrtek
  10:30 Za mamice

  Moj porod

  17:00 3+

  Mojster Luka

  Mojster Luka šiva in krpa copate

  Otroci, ali vsak večer pospravite copate za seboj? Brez skrbi, mojster Luka vam jih ne bo vzel, s svojimi krojaškimi veščinami vam jih bo pomagal zašiti in pokrpati, da boste v njih ponovno rade volje skakljali naokoli. Za copate pa se vam ne bo več treba bati, da bodo nekega večera skrivnostno izginili …

  22 oktober petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  MIDVA ODKAR SMO TRIJE

  Postati družina je ena najdragocenejših izkušenj para, a po drugi strani tudi ena največjih preizkušenj, ki se zgodijo v partnerstvu. Skoraj vsi pari po prihodu otroka čutijo (vsaj začasno) precejšnji upad zadovoljstva v odnosu. Čeprav je to običajno, stiska mladih staršev zato ni nič manjša. Tokrat klepetamo o tem, kako razviti sodelovanje v starševstvu in ob tem ohraniti povezanost, predanost in ljubezen.

  16:00 6+

  Gozdni sprehodi

  Zbirno mesto: Dolenjska cesta 105; začetek Poti spomina in tovarištva na Dolenjski cesti, ki vodi na Golovec.

  20210226 124151

  PREMETENO, ZAVOZLANO, RAZVOZLANO UGANKARSKO DRUŽENJE Z MANCO 

  »Kratko je besedilo za prijetno razvedrilo, stvar opiše duhovito, njeno ime v besedah je skrito. Njene lastnosti moramo dobro poznati, da bi jo mogli razvozlati.« (Manja Žugman Širnik, Razvozlanke)

  Ste uganili, kaj je to? Še boljša ideja - narišite, kaj je to!

  Po ugankarsko obarvanem druženju in risanju razvozlank bodo otroci povabljeni, da skujejo uganko tudi sami. 

  23 oktober sobota

  VRTIČKANJE

  To soboto bomo nadaljevali z delom v topli gredi, kjer so do nedavnega rasli češnjevi paradižniki. Da ne bomo pohodili jesenskega pridelka in ostali brez okusnega radiča in motovilca, bomo uredili potko, ki se bo prijazno vila med posajeno zimsko solato. Pridružite se nam pri pripravah na hladnejše jesenske dni!

  Na vrtu Male ulice bomo lovili zadnje jesenske žarke, medtem ko bomo izrezovali velike in male buče. Da nas ne bo zeblo, bomo za vse velike in male izrezovalce buč spekli kostanj in skuhali velik lonec čaja. V buče bomo skrili lučke in jih postavili vsem Ljubljančanom na ogled. Pridite in preživite kakovosten čas s svojimi najbližjimi.

  kostanjev piknik4

  IZDELOVANJE VISOKE GREDE

  Očki in njihovi otroci bodo tokrat izdelovali visoke grede, v katere bomo spomladi posadili robide, maline in ribez. Te potrebujejo pri rasti malo več prostora, zato bomo zanje z veseljem pripravili prostorno gredico. Se že veselite dne, ko bomo na vrtu skupaj zobali jagodičje? Mi se vaše družbe že sedaj zelo veselimo!

  24 oktober nedelja

  DIŠEČE RAZPRŠILO ZA PROSTOR

  Tokrat bomo ustvarjali nekaj zelo dišečega in uporabnega. Sami bomo zmešali svoje razpršilo za prostor, ki bo poskrbelo za osvežitev domačih prostorov in sobic. Pri tem bomo uporabljali le naravne dišave! Pripravite se, kajti vaši noski bodo odrinili na dišečo pustolovščino.

  25 oktober ponedeljek

  SKRIVALNICE

  Lačni vran lovi gosenico Frido, ki se mu zaradi puhaste, bele oprave vedno znova dobro skrije - prvič v ovčji volni, drugič kot gospod z brki in tretjič med puhastimi oblaki ... Kako se bodo razpletle skrivalnice, bomo izvedeli po prebrani zgodbi. Nadalje se bomo vživeli v drobne gosenice in si zamislili svoj vzorec obrazne poslikave, ki bi nas dobro skrival pred lačnimi plenilci. Skice bomo z barvami za poslikavo kože preslikali na obraz.

  26 oktober torek

  PISANE RIBICE

  Malo pa že pogrešamo ribice! Spomnili se bomo različnih ribic, ki smo jih morda srečali čez poletje v morju in v rekah. Polepili jih bomo s pisanimi luskami in jih z vrvicami obesili na paličico, da bodo lahko "zaplavale v vetru".

  27 oktober sreda

  Lina Klanšek, SPECIALISTKA PEDOPSIHIATRIJE

  Na Kavo s strokovnjakom tokrat prihaja Lina Klanšek, specialistka pedopsihiatrije. V Ljubljani deluje v okviru inštituta Ljubeča družina. Številna leta že pomaga otrokom in mladostnikom, ki so se znašli v psihični stiski ter njihovim staršem. Kot vedno, boste tudi njo lahko vprašali karkoli vas zanima o delu pedopsihiatra, razvoju otroških možganov, psihologiji otrok, psihiatričnih zdravilih za otroke, preventivni skrbi za zdravje možganov in podobnem.

  VZORCI ŽIVALI

  Z voščenkami bomo na papir odtisnili predmete. Voščenke bomo po vsej širini drgnili po raznih predmetih, ki jih lahko najdemo tudi v svojem domu (kot so mrežice, cedila in podobno). Nastali bodo pisani in zanimivi vzorci, ki jih bomo izrezali in iz njih sestavili pisane živalce.

  28 oktober četrtek

  LUTKA NOGAVIČNICA

  Ponošene, luknjaste nogavice nam lahko polnijo predale ali pa jih uporabimo za ustvarjanje. Vsak bo vzel eno nogavico in si jo potegnil na roko. Nanje bomo nalepili oči, ušesa, kožuh, zobe, klobuk, … in tako ustvarili preproste ročne lutke. Z lutkami bomo odigrali pravljico, morda tisto, ki smo jo poslušali danes ali pa si bomo izmislili čisto svojo.

  29 oktober petek

  ODTISI JESENI

  Iz knjige Vremenske pravljice bomo izbrali tiste, ki nas spominjajo na jesen in nato vtise preslikali na papir. Tega bomo orosili z vodo in ga z uporabo vodenk obarvali v jesensko preprogo, na katero bomo odtisnili odpadlo listje.

  31 oktober nedelja

  Toliko je lepih pravljic, a kdo jih bo vse prepisal, da jih bodo lahko brali vsi otroci tega sveta? Morda pa je nekdo izumil stroj, ki lahko natisne veliko črk naenkrat? Mojster tiskar bo prinesel s seboj prav tak stroj, pravzaprav strojček, in tudi črke. Nastajali bodo čudoviti vzorci, morda celo tudi živalce.

  Delavnico vodi Marko Drpić, Studio tipoRenesansa

  tipoRenesansa IMG 3347