Koledar

Rezervacij ne sprejemamo. Vstop v Malo ulico je možen do zapolnitve kapacitet. Za razumevanje se zahvaljujemo.

  • 01 oktober petek

    Tečaj prve pomoči za dojenčke in otroke je v Mali ulici potekal ponovno v januarju 2022. Tečaj je namenjen staršem. Spoznali boste temeljne postopke oživljanja, odstranjevanje tujkov iz dihalnih poti ter oskrbi otroka v primeru poškodb in izgube zavesti, prav tako pa boste izvedeli, kako postopati pri zastrupitvah in bolezenskih stanjih, kot so vročinski krči, alergijske reakcije in epileptični napadi. Tečaj bo vodila dr. Teja Škodič Zakšek, porodna babica z več kot 10 let delovnih izkušenj. 

    Tečaj se bo izvedel, v kolikor se prijavi najmanj 5 oseb. Zaradi zagotavljanja kakovosti tečaja je največje število udeležencev 8. V kolikor nimate varstva, lahko na tečaj pridete tudi z dojenčkom. Cena tečaja je 15 €.
    Prijave zbiramo na e-naslovu: info@malaulica.si!

    16:00 6+

    Gozdni sprehodi

    Zbirno mesto je na Rakovniku pri NK Krim, Pot k ribniku 6.

    PBWR5337

    16:30 3+

    Pravljica

    Čarovnica Vilma in čarobna vozila 
    Rakete, baloni, letala ... vedno več letečih vozil in z njimi polno prometnih zamaškov. Nebo ni več to, kar je bilo, se pritožuje čarovnica Vilma. Prebrali bomo zgodbo in ugotovili, katero prevozno sredstvo je najpriročnejše za hitro vijuganje med oblaki, nato pa se tudi sami preizkusili v nenavadni dirki: kako se bodo premaknila in tekmovala vozila, brez da bi jih premaknili z dlanjo? Mogoče nam bo pri tem pomagal urok čarovnice Vilme ali pa kaj drugega, pridruži se nam in ugotovi.

     

    02 oktober sobota

    KOBILA LORA S PRIJATELJEM NA OBISKU

    To soboto nas bo prvič obiskala prav posebna gostja, kobila Lora, ki bo pripeljala tudi svojega prijatelja. Lahko ju bomo božali, hranili, peljali na sprehod in morda, najbolj pogumni, tudi zajahali. Ne bomo pa pozabili tudi na naš vrt, ki ga je potrebno zaliti. Pobrali bomo še paradižnike, saj v lepem vremenu še kar vztrajajo, v že pripravljeno gredico bomo zatem posadili še čebulo. Na kuharskih ustvarjalnicah spomladi nam bo prišla še kako prav!

    lucie hosova Zx5Qi6wlytk unsplash2

     

    11:00 Za očke

    Aktivni očka

    GRADIMO KUPOLO KRUŠNE PEČI

    Iz opek in malte bomo skupaj izdelati kupolo in tako dokončali kurišče krušne peči na Vrtišču. Kmalu bo dišalo po svežem kruhu in picah!

    IMG 7414

    03 oktober nedelja

    DEŽELA DINOZAVROV

    Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo potovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo s Simonom in Matejo izdelovali skoraj čisto prave stegozavre, tiranozavre, pteranodone in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo. 

     

     dinozavri ponovno na pohodu2

    05 oktober torek
    17:00 3+

    GIBALNICA

    06 oktober sreda

    Špela Jazbec Gorenc, FIZIOTERAPEVTKA, spec. RNO

    V Malo ulico prihaja fizioterapevtka, specialistka razvojno-nevrološke obravnave, Špela Jazbec Gorenc. Špela Jazbec Gorenc ima za sabo številna leta dela kot fizioterapevtka, je voditeljica gibalnih uric za dojenčke in je tudi napisala knjigo o pravilnem ravnanju z dojenčkom. Vprašali jo boste lahko vse, kar vas zanima glede gibalnega razvoja otroka in izbire pravilne opreme zanj. 

    Prijave so zaželene. V kolikor imate kakšno specifično vprašanje, na katerega bi želeli na kavi dobiti poglobljen odgovor, ga pošljite na: aleksandra.klopcic@malaulica.si

    16:30 3+

    Pravljica

    TO SEM JAZ - AVTOPORTRET 1

    Marsikateri umetnik je znan po svojem avtoportretu - to pa ni slika njegovega avta, temveč slika njega samega, kot se je doživljal in videl v trenutku ustvarjanja. Na delavnici bomo ustvarili avtopor-tret na velik bel papir, na katerega bomo obrisali svoje telo in ga pobarvali z voščenkami.

    07 oktober četrtek
    10:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    10:30 Za mamice

    Moj porod

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    17:00 3+

    Mojster Luka

    POPRAVLJALNICA IGRAČ

    08 oktober petek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    SOCIALIZACIJA DOJENČKA

    O socializaciji se v družbi veliko govori, žal pa kroži tudi veliko netočnih trditev. Na tokratnem srečanju bomo klepetale o tem, kaj socializacija sploh je, kje se odvija ter kako sta videti socialno kompetenten dojenček in malček.

    16:30 3+

    Pravljica

    ČARANJE BARV

    Čarovnica Vilma se je v svoji črni vili nenehno spotikala ob svojega črnega mačka. Da bi se rešila te zagate, je trikrat zamahnila s čarovniško palico in glej, nekdaj črn dom je postal paleta živih barv. Žal pa tudi v pisani hiši ni šlo brez težav. Prebrali bomo zgodbo, se nasmejali ob pripetljajih Vilme in nato brez čarobne palice pripravili barve ter z njimi pobarvali domišljijske čarovniške vile in druga domovanja.

    09 oktober sobota

    VRTIČKANJE

    Tudi to soboto bomo na Vrtišču najprej zalili vse vrtnine in nato pobrali paprike. Ker potrebujejo robide in maline pri rasti malo več prostora, bomo zanje pripravili gredico. Vabljeni!

    11:00 Za očke

    Aktivni očka

    V hladnih jesenskih in zimskih dneh bodo ptice potrebovale našo pomoč, zato se očki skupaj s svojimi otroki pridružite Borisu pri izdelavi ptičjih krmilnic! Več vas bo, več ptic bomo oskrbeli!

    PARK IZ PAPIRJA

    Na delavnici MALO MESTO se bomo pogovarjali o pomenu površin parka v mestu ter razmišljali o oblikah in vsebinah, ki bi jih umestili v naš park iz papirja. Tokrat iz dreves ne bo nastal papir, ampak bodo iz papirja nastala drevesa, ki bodo s pomočjo škarij in lepila postala zeleni gradnik našega parka. Seveda pa ne bomo ostali samo pri zelenju, v park bomo umestili tudi klopi ter otroška igrala, tako da bo privabil čim več obiskovalcev.

    10 oktober nedelja
    11:00 3+

    Pravljica

    ŽEPEK NAMIZNE IGRE

    Spomnili se bomo namiznih iger, ki jih najraje igramo. Malce jim bomo spremenili pravila in jih izdelali iz blaga. Na žepke iz blaga bomo narisali igralno polje, kamenčke pobarvali in jih uporabili za igralne figurice.

    12 oktober torek
    17:00 3+

    GIBALNICA

    13 oktober sreda

    dr. Teja Škodič Zakšek, PORODNA BABICA

    Na Kavi s strokovnjakom se nam bo pridružila dr. Teja Škodič Zakšek, porodna babica. Je edina doktorica znanosti s področja babištva v Sloveniji in ima dolgoletne izkušnje v skrbi za nosečnice in ženske po porodu. Z njo boste lahko spregovorili o vsem, kar je vezano na poporodno okrevanje, zdravje medeničnega dna, spolnost po porodu, načrtovanju naslednje nosečnosti, …

    VRTIŠČE JE SREDIŠČE

    Čeprav se je prejšnji teden ohladilo, nam je uspelo pobrati zadnje češnjeve paradižnike, iz katerih bomo to sredo skuhali okusno paradižnikovo omako. Vsekakor bomo 'želi, to kar smo sejali' in si s polento za prilogo pripravili kosilo, ki nas bo še dolgo spominjalo na poletne dni, ko smo bili vsi skupaj na vrtu marljivi in delovni. Pridružite se nam na kuharski delavnici, ki nas bo z vonjavami popeljala v tople kraje.

    16:30 3+

    Pravljica

    TO SEM JAZ - AVTOPORTRET 2

    Marsikateri umetnik je znan po svojem avtoportretu - to pa ni slika njegovega avta, temveč slika njega samega, kot se je doživljal in videl v trenutku ustvarjanja. Na delavnici bomo ustvarili kar 3 avtoportrete, pri tem pa se bomo pri vsaki risbi poglobili v različne podrobnosti, ki zaznamujejo našo podobo. Pred ustvarjalnico bomo prebrali pravljico Zrcalce, ki jo je napisal Gregor Vitez.

    14 oktober četrtek
    10:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    10:30 Za mamice

    Moj porod

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    17:00 3+

    Mojster Luka

    UREJAJE IGRIŠČA

    Mojster Luka nam bo tokrat pokazal, da nam je lahko delo tudi v veselje. Na igrišču bomo s skupnimi močmi uredili gredice, pospravili in razpihali listje na kup, se zgnetli okoli metle in ena, dva, tri – očistili nam ljube površine. Luka bo pomočnikov vsekakor vesel!

    15 oktober petek
    16:30 3+

    Pravljica

    MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON (Ela Peroci)

    Jelka se je skrila pod svoj dežnik, ga močno prijela za kljuko, zaprla oči in zašepetala: »Moj dežnik je lahko balon.« In res je poletel visoko v nebo. Kam vse jo je odnesel? Na ustvarjalnici bomo izdelali vsak svoj pravljični klobuk, s katerim se bomo lahko, tako kot Jelkini družinski člani, spremenili v nekoga prav posebnega.

    16:30 6+

    Gozdni sprehodi

    Zbirno mesto je za Halo Tivoli, Cesta na Bellevue, 1000 Ljubljana. 

    20210226 124151

    16 oktober sobota

    VRTIČKANJE

    Tokrat se bomo na Vrtišču lotili zapiranja tople grede, kjer so rasli češnjevi paradižniki. Te smo pred kratkim vse pobrali in iz njih v sredo pripravili slastno paradižnikovo omako. Če nam bo ostalo še kaj časa, bomo vanjo posadili zimski radič in motovilec. Toplo vabljeni, da se nam pridružite pri pripravah na hladnejše jesenske dni! Morda pa se nam skupaj utrne še kakšna ideja, kako pripraviti vrt na zimo.

    11:00 3+

    Pravljica

    AFRIKA V MALI ULICI

    Pokukajte v pravljični svet daljne Afrike z Leo in Issiako, kjer boste srečali mogočne slone, divje leve in elegantne žirafe, spekli koruzni kruh, bosih nog zaplesali, zapeli afriško tradicionalno pesem ter se preizkusili v bobnanju na pravih afriških bobnih. Prepustite se glasnim afriškim ritmom in čudoviti afriški glasbi! Primerno tudi za najmlajše, od 2. leta dalje.

    O Lei in Issiaki

    Lea Menard je igralka, plesna pedagoginja, video ustvarjalka in lutkovna animatorka. Pravkar je zaključila magistrski študij umetnosti govora na ljubljanski AGRFT. Ustvarja avtorske predstave za otroke (Pasjedivščina, Trobla in Ključ, Ko bom velik..., Čebula itd) ter po vrtcih in drugod po Sloveniji izvaja delavnice za otroke - afriške urice.
    Issiaka Sanou je tolkalec iz Burkine Faso, ki je svoje znanje igranja na afriške instrumente pridobival pri svetovno znanih glasbenikih, ki prihajajo iz Afrike. Njegova želja in cilj je, da bo preko svojega delovanja, igranja na afriška glasbila in z učenjem afriških bobnov širši množici približal svojo - afriško glasbo in kulturo.

    IMG 4441

    11:00 Za očke

    Aktivni očka

    IZDELOVANJE KRUŠNE PEČI

    Tokrat se bo očkom in njihovim nadobudnim otrokom pridružil mojster Luka. Skupaj bodo nadaljevali z izdelovanjem krušne peči, ki je še v fazi izdelave in čaka, da bodo iz nje v bližnji prihodnosti pričele buhteti vonjave pravkar pečenega kruha in pic. Po končanem delu se bodo vaših spretnih rok razveseli tudi vrtičkarji pri zapiranju tople grede.

    17 oktober nedelja
    11:00 2+

    Sladki prstki

    JESENSKI ČOKOLADNI PUDING

    JESENSKI ČOKOLADNI PUDING

    Naše brbončice bomo tokrat razveselili s čokoladnim pudingom, ki ne bo navaden, temveč nekaj posebnega. Lana vam zaupa le to, da ga ne boste skuhali. Način priprave naj do nedeljske ustvarjalnice ostane skrivnost. Poleg pudinga bosta na krožniku kraljevala kakijeva krema in smetana.

    O Lani Mihelčič

    Lana Mihelčič ima v žepu diplomo iz etnologije in kulturne antropologije, v delovnem okolju pa jo spremljajo številke. Ustvarjanje slanih in sladkih dobrot ter raziskovanje sveta skupaj z majhnimi radovedneži je tisto, kar jo izpopolnjuje. V največje zadovoljstvo ji je svet domačih sladic približati otrokom in gledati, kako majhne roke veselo mešajo, valjajo, oblikujejo, ustvarjajo in na koncu še bolj veselo zaužijejo dobrote, ki so jih sami ustvarili.

    19 oktober torek
    17:00 3+

    GIBALNICA

    20 oktober sreda

    dr. Boštjan Čampa, PSIHOTERAPEVT ZA MOŠKE

    V Mali ulici bomo tokrat gostili psihoterapevta za moške, dr. Boštjana Čampa. Ker je njegovo delo usmerjeno zlasti na delo z moškimi in s t. i. »moškimi skupinami«, ga boste lahko vprašale vse, kar vas zanima v zvezi s psihologijo moških. Iz prve roke nam bo lahko povedal, o čem se moški na njegovih skupinah dejansko pogovarjajo, kako razmišljajo, kako jih učinkovito aktivirati pri družinskih opravilih ter zakaj se ženski in moški svetovi včasih tako zelo krešejo.

    VRTIŠČE JE SREDIŠČE

    Bliža se čas, ko nas bo vse malo strah. Po slovanskem izročilu dolbemo buče že od nekdaj, tradicija prižiganja bučnih svetilk pa nas pripelje do starodavnih keltskih ljudstev, ki so na noč čarovnic obeleževali keltsko novo leto. V tem času je po izročilu meja med svetom živih in mrtvih zabrisana, zaradi česar se lahko duše mrtvih znajdejo v svetu živih. Da bi pregnali zle duhove, so se z živalskimi glavami in kožami našemili v karseda strašljive pojave, pri tem pa pogosto kurili kresove. 

    To sredo bomo ob metinem čaju z našega vrta skupaj odganjali zle duhove in dolbli buče, ki nam bodo v hladnih in strašnih večerih krasile vrtove in okenske police. Več nas bo, manj nas bo strah!

    halloween pumpkins wheelbarrow dark autumn mood freepik

    @Freepik

    16:30 3+

    Pravljica

    ZELO LAČNA GOSENICA (Eric Carl)

    Eric Carle, ameriški pisatelj in ilustrator za otroke, je ustvaril številne uspešnice, med njimi je gotovo najbolj znana in nagrajena slikanica Zelo lačna gosenica, ki jo bomo danes brali tudi mi. Branju sledi ustvarjalnica, na kateri bodo otroci iz raznobarvnega papirja izdelali svojo gosenico. Mlajši otroci bodo lahko pri tem uživali ob učenju novih barv, starejši pa jih bodo ponovili in poznavanje barv še utrdili.

    21 oktober četrtek
    10:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    10:30 Za mamice

    Moj porod

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    17:00 3+

    Mojster Luka

    Mojster Luka šiva in krpa copate

    Otroci, ali vsak večer pospravite copate za seboj? Brez skrbi, mojster Luka vam jih ne bo vzel, s svojimi krojaškimi veščinami vam jih bo pomagal zašiti in pokrpati, da boste v njih ponovno rade volje skakljali naokoli. Za copate pa se vam ne bo več treba bati, da bodo nekega večera skrivnostno izginili …

    22 oktober petek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    MIDVA ODKAR SMO TRIJE

    Postati družina je ena najdragocenejših izkušenj para, a po drugi strani tudi ena največjih preizkušenj, ki se zgodijo v partnerstvu. Skoraj vsi pari po prihodu otroka čutijo (vsaj začasno) precejšnji upad zadovoljstva v odnosu. Čeprav je to običajno, stiska mladih staršev zato ni nič manjša. Tokrat klepetamo o tem, kako razviti sodelovanje v starševstvu in ob tem ohraniti povezanost, predanost in ljubezen.

    16:00 6+

    Gozdni sprehodi

    Zbirno mesto: Dolenjska cesta 105; začetek Poti spomina in tovarištva na Dolenjski cesti, ki vodi na Golovec.

    20210226 124151

    16:30 3+

    Pravljica

    PREMETENO, ZAVOZLANO, RAZVOZLANO UGANKARSKO DRUŽENJE Z MANCO 

    »Kratko je besedilo za prijetno razvedrilo, stvar opiše duhovito, njeno ime v besedah je skrito. Njene lastnosti moramo dobro poznati, da bi jo mogli razvozlati.« (Manja Žugman Širnik, Razvozlanke)

    Ste uganili, kaj je to? Še boljša ideja - narišite, kaj je to!

    Po ugankarsko obarvanem druženju in risanju razvozlank bodo otroci povabljeni, da skujejo uganko tudi sami. 

    23 oktober sobota

    VRTIČKANJE

    To soboto bomo nadaljevali z delom v topli gredi, kjer so do nedavnega rasli češnjevi paradižniki. Da ne bomo pohodili jesenskega pridelka in ostali brez okusnega radiča in motovilca, bomo uredili potko, ki se bo prijazno vila med posajeno zimsko solato. Pridružite se nam pri pripravah na hladnejše jesenske dni!

    Na vrtu Male ulice bomo lovili zadnje jesenske žarke, medtem ko bomo izrezovali velike in male buče. Da nas ne bo zeblo, bomo za vse velike in male izrezovalce buč spekli kostanj in skuhali velik lonec čaja. V buče bomo skrili lučke in jih postavili vsem Ljubljančanom na ogled. Pridite in preživite kakovosten čas s svojimi najbližjimi.

    kostanjev piknik4

    11:00 Za očke

    Aktivni očka

    IZDELOVANJE VISOKE GREDE

    Očki in njihovi otroci bodo tokrat izdelovali visoke grede, v katere bomo spomladi posadili robide, maline in ribez. Te potrebujejo pri rasti malo več prostora, zato bomo zanje z veseljem pripravili prostorno gredico. Se že veselite dne, ko bomo na vrtu skupaj zobali jagodičje? Mi se vaše družbe že sedaj zelo veselimo!

    24 oktober nedelja
    11:00 3+

    Pravljica

    DIŠEČE RAZPRŠILO ZA PROSTOR

    Tokrat bomo ustvarjali nekaj zelo dišečega in uporabnega. Sami bomo zmešali svoje razpršilo za prostor, ki bo poskrbelo za osvežitev domačih prostorov in sobic. Pri tem bomo uporabljali le naravne dišave! Pripravite se, kajti vaši noski bodo odrinili na dišečo pustolovščino.

    25 oktober ponedeljek
    16:30 3+

    Pravljica

    SKRIVALNICE

    Lačni vran lovi gosenico Frido, ki se mu zaradi puhaste, bele oprave vedno znova dobro skrije - prvič v ovčji volni, drugič kot gospod z brki in tretjič med puhastimi oblaki ... Kako se bodo razpletle skrivalnice, bomo izvedeli po prebrani zgodbi. Nadalje se bomo vživeli v drobne gosenice in si zamislili svoj vzorec obrazne poslikave, ki bi nas dobro skrival pred lačnimi plenilci. Skice bomo z barvami za poslikavo kože preslikali na obraz.

    26 oktober torek
    16:30 3+

    Pravljica

    PISANE RIBICE

    Malo pa že pogrešamo ribice! Spomnili se bomo različnih ribic, ki smo jih morda srečali čez poletje v morju in v rekah. Polepili jih bomo s pisanimi luskami in jih z vrvicami obesili na paličico, da bodo lahko "zaplavale v vetru".

    27 oktober sreda

    Lina Klanšek, SPECIALISTKA PEDOPSIHIATRIJE

    Na Kavo s strokovnjakom tokrat prihaja Lina Klanšek, specialistka pedopsihiatrije. V Ljubljani deluje v okviru inštituta Ljubeča družina. Številna leta že pomaga otrokom in mladostnikom, ki so se znašli v psihični stiski ter njihovim staršem. Kot vedno, boste tudi njo lahko vprašali karkoli vas zanima o delu pedopsihiatra, razvoju otroških možganov, psihologiji otrok, psihiatričnih zdravilih za otroke, preventivni skrbi za zdravje možganov in podobnem.

    16:30 3+

    Pravljica

    VZORCI ŽIVALI

    Z voščenkami bomo na papir odtisnili predmete. Voščenke bomo po vsej širini drgnili po raznih predmetih, ki jih lahko najdemo tudi v svojem domu (kot so mrežice, cedila in podobno). Nastali bodo pisani in zanimivi vzorci, ki jih bomo izrezali in iz njih sestavili pisane živalce.

    28 oktober četrtek
    10:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    16:30 3+

    Pravljica

    LUTKA NOGAVIČNICA

    Ponošene, luknjaste nogavice nam lahko polnijo predale ali pa jih uporabimo za ustvarjanje. Vsak bo vzel eno nogavico in si jo potegnil na roko. Nanje bomo nalepili oči, ušesa, kožuh, zobe, klobuk, … in tako ustvarili preproste ročne lutke. Z lutkami bomo odigrali pravljico, morda tisto, ki smo jo poslušali danes ali pa si bomo izmislili čisto svojo.

    29 oktober petek
    16:30 3+

    Pravljica

    ODTISI JESENI

    Iz knjige Vremenske pravljice bomo izbrali tiste, ki nas spominjajo na jesen in nato vtise preslikali na papir. Tega bomo orosili z vodo in ga z uporabo vodenk obarvali v jesensko preprogo, na katero bomo odtisnili odpadlo listje.

    30 oktober sobota

    Maša se vrača v Malo ulico! V preteklih letih je bila Mašina pripovedovalnica, ko je Maša pripovedovala zgodbe in jih tudi spreminjala tako, da je vanje vpletala domišljijo otrok in njihove ideje, zelo priljubljena. Tokrat Maša prihaja s svojo malho zgodb, v kateri ne manjka tradicionalnih, ljudskih zgodb, čudežnih pravljic, prav tako malo manj čudežnih, a nič manj nagajivih in smešnih! Otroci si bodo lahko izbrali nekaj zgodb, na koncu pa bodo lahko katero od zgodb še spremenili in jo skupaj z Mašo pripovedovali. 

    31 oktober nedelja

    Toliko je lepih pravljic, a kdo jih bo vse prepisal, da jih bodo lahko brali vsi otroci tega sveta? Morda pa je nekdo izumil stroj, ki lahko natisne veliko črk naenkrat? Mojster tiskar bo prinesel s seboj prav tak stroj, pravzaprav strojček, in tudi črke. Nastajali bodo čudoviti vzorci, morda celo tudi živalce.

    Delavnico vodi Marko Drpić, Studio tipoRenesansa

    tipoRenesansa IMG 3347

  • 11 marec petek