Koledar

 • 01 september sreda

  PIKČASTA SLIKA

  Kaj se zgodi, če na naš risalni papir prileti jata pik? Lahko iz njih ustvarimo prav posebno sliko? Pike bodo papirnate, penaste in kosmate. Iz katerih bo nastala najzanimivejša umetnina?

   

  02 september četrtek

  ROGAČEVA ZMAGA (Nina Mav Hrovat)

  Prebrali bomo zgodbo o rogaču in njegovem kamnitem kupčku. Potem bomo s pisanimi barvami okrasili vsak svoj kamen in iz njih skupaj zgradili stolp. Kako visoko ga bomo postavili, preden se bo zrušil?

  03 september petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Vzgoja otrok – med avtoritarnim, permisivnim in mojim notranjim občutkom

  Že v prvem letu se rade odprejo dileme, kako si želimo vzgajati svoje otroke. Zdi se, da nam svet ponuja dva pristopa: stara šola promovira pogosto pretrde pristope, ki veliko staršev odbija; po drugi strani pa tudi permisivna vzgoja mnogim ne diši, saj starši ostanejo brez avtoritete. Tokrat se bomo pogovarjale, zakaj je avtoritativna vzgoja škodljiva in zakaj tudi permisivna vzgoja ni ničkaj prijazna do otrok. Seveda pa se bomo dotaknile tudi najpomembnejše teme, in sicer: kako razviti harmonično sodelovanje z otrokom, ki ne bo oviralo niti naše avtoritete, niti otrokovega razvoja avtonomnosti.

  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT NA ZUNANJEM IGRIŠČU MALE ULICE

  04 september sobota

  VRTIČKANJE

  Ponovno se vračamo z vrtičkarskimi delavnicami na Vrtišču! Med poletnimi počitnicami smo pridelali veliko zelenjave – vsak dan smo z otroki pripravljali svež metin čaj, v zelenjavne namaze dodajali drobnjak, v glavno jed rožmarin, timijan in druge začimbe. Pridelali smo tudi kar nekaj paradižnika, stročjega fižola, zelja, solate, bučk, kumar in jajčevcev in prav vse nam je šlo v slast :-)

  Poletja je konec, pred nami je september in vrt bomo počasi začeli pripravljati na zimo. Na sobotni delavnici bomo najprej premetali kompostni kup, nato pa prerahljali gredico in vanjo posejali nekaj zimske solate in motovilca.

  V primeru slabega vremena bomo polepšali nekaj starih gum, jih pobarvali in na ta način pripravili korita za rastline, ki nam bodo prihodnje leto olepšali prostor.

   

  ZIDAMO HIŠKE

  Ste že spoznali poklic arhitekta? Na hitro se lahko prelevimo v tiste, ki si zamislijo in postavljajo hiše! Razrežemo material, ga spojimo s paličico in postavimo pokonci. Bele
  hiške so postavljene kar brez lepljenja. Le sestaviti jih moramo! Dodamo še kakšen kip, instalacijo... in že lahko naselimo v mesto naše najljubše domišljijske junake!

  05 september nedelja

  AMULETI CeCeUji

  S Simonom in Matejo bomo s pluto, preobraženo v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam kot amuleti prinašala srečo.

  07 september torek

  ČEBELJE KARTE (Sebastijan Pregelj)

  Ob zgodbi o medvedu, jazbecu in rakunu, ki bi se radi sladkali z medom, bomo spoznali delo čebel. Potem bomo iz kartonastih tulcev izdelali čebelice, ki ne bodo le rumene in črne, ampak bodo pisane odbrenčale z nami domov!

  08 september sreda

  ČLOVEK, NE JEZI SE Anja Štefan (Iz zbirke Gugalnica za vse)

  »Medved in medvedek sta se igrala človek, ne jezi se. Medvedu je šlo dobro, medvedku pa slabo. Kocka ga ni ubogala, nobene šestice ni dobil…«

  Tako se je razjezil, da je sredi igre stekel na vrt in se zamotil in pomiril z drugimi opravili. Prisluhni pravljici, naredi svojega medvedka in ga umesti v svoj prenosni vrtiček.

  09 september četrtek

  OBRAZ

  Si že kdaj opazil/a da se tvoj obraz spremeni, ko si jezen? Ali veš, da pokažeš zobe, ko se glasno zasmeješ? Skupaj bomo spoznali, kako različni so si lahko naši obrazi in jih s pomočjo različnih materialov prikazali kot pravo umetnino. 

  10 september petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Miti materinstva in moja realna izkušnja

  Biti sodobna mama je lahko velik izziv predvsem zaradi raznih pričakovanj, kakšne bi morale biti. Te predstave nam pogosto servirajo množični mediji, nemalokrat pa tudi drugi družinski člani ali pa si z nedosegljivimi ideali postrežemo kar same. Pot lastne preobrazbe, ki jo ustvarja materinstvo, pa ima čisto svojo logiko. Tokrat se bomo pogovarjale, kam nas je ta pot pripeljala in kaj vse smo se na njej naučile.

  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT NA ZUNANJEM IGRIŠČU MALE ULICE

  11 september sobota

  AKVATIPIJA

  Med poletjem komaj čakamo, da roke namočimo v bazen! Zato bomo ustvarjali s posebno bazensko tehniko barvanja papirja, ki ji rečemo akvatipija.

  V veliko posodo z vodo bomo vmešali barve, dodali papir in ga tako obarvali v pisane vzorce. Papir pisanih vzorcev in oblik bomo obesili kot zastavice in ga posušili na

  sončku.

  12 september nedelja

  DEŽELA LISIC

  Na ustvarjalnici bomo izdelovali unikatne lisice, volkove, pse in njihove bližnje ter daljne sorodnike, pa tudi nove, še neodkrite vrste. Delavnico vodita Simon in Mateja.

  dezela lisic

  14 september torek
  15 september sreda

  USTVARJALNICA Z GLINO 

  Glina je eden prvih materialov s katerim je človek ustvarjal.   Izdelovali bomo amulete za srečo.   

   

  16 september četrtek

  ČEBELJE KARTE (Sebastijan Pregelj) 

  Ob zgodbi o medvedu, jazbecu in rakunu, ki bi se radi sladkali z medom, bomo spoznali delo čebel. Potem bomo iz kartonastih tulcev izdelali čebelice, ki ne bodo le rumene in črne, ampak bodo pisane odbrenčale z nami domov!

  17 september petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Kaj lahko od dojenčka in otroka pri določeni starosti pričakujem?

  Na tokratnem Klepetku si bomo izposodile dognanja nevroznanstvenikov in preučile, kdaj je otrok dejansko zmožen določeno stvar razumeti. Prečutile bomo, ali so naša pričakovanja glede vedenja dojenčkov realna in iz kje sploh prihajajo ideje, kakšen bi dojenček in otrok morala biti.

  PISAN METULJČEK 

  Si že kdaj videl, kako iz pisanih pack nastane čudovit metuljček? Pridi in ga skupaj z nami ustvari tudi ti! 

  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT NA ZUNANJEM IGRIŠČU MALE ULICE

  18 september sobota

  VRTIČKANJE ZA CELO DRUŽINO

  Vreme nam letos dobro služi, zato na vrtu zelenjava še kar raste. Danes bomo vrt in pridelke najprej zalili, odstranili plevel, da bodo rastline bolje obrodile, nato bomo pripravili gredice in vanjo posadili čebulnice, ki nam bodo zgodaj spomladi obarvali vrt v tiste lepe, sijoče barve. Vabljeni!

  GRADIMO OGRAJO

  Vsi aktivni očki pridite s svojimi otroki in nam pomagajte pri gradnji ograje na otroški hišici. Ograjo bomo na koncu tudi skupaj pobarvali.

  Uglasbimo jesen

  Jeseni v naravi slišimo zvoke vode, dežja, vetra in podobno. Preprosta glasbila, ki jih bomo na delavnici ustvarili bodo oponašala zvoke in mi bomo z njimi zaplesali v jesensko popoldne. Z zvoki bomo morda celo priklicali dež in se malce ohladili, ali pa se bomo vsaj spomnili nanj!

  19 september nedelja

  ČAROBNE ŠTAMPILJKE

  Na ustvarjalnici bomo najprej prisluhnili pravljici, zatem pa bomo izdelovali raznovrstne unikatne štampiljke, ki jih bomo tudi preizkusili.

  stampiljke6

  20 september ponedeljek

  JESENSKO LISTJE

  21 september torek
  22 september sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  TRGANKA

  Po tem, ko bomo prebrali pravljico Hvaležni medved, se bodo naši prstki lotili trganke. Iz drobnih koščkov pisanega papirja bomo ustvarjali jesenske sadeže. Kdor bo želel, bo lahko naredil prav takšne tepke, kot jih je prinesel medved iz gozda, če pa vas bo navdihnil kak drugačen sadež, pa bo še toliko bolj pisano in veselo!

  23 september četrtek

  AKVATIPIJA

  Ustvarjali bomo s posebno bazensko tehniko barvanja papirja, ki ji rečemo akvatipija. V veliko posodo z vodo bomo vmešali barve, dodali papir in ga tako obarvali v pisane vzorce. Papir pisanih vzorcev in oblik bomo obesili kot zastavice in ga posušili.

  24 september petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Slepe pege materinstva – preseganje družinskih vzorcev

  Večkrat mame opažamo, da nam izziv predstavljajo zelo različne situacije. Kar je nekaterim enostavno, je drugim težko in obratno. Najpogosteje do tega prihaja zato, ker izhajamo iz različnih družin, kjer so stisko zbujale različne situacije. Tokrat se bomo poglobile v naše primarne družine in bomo skušale izluščiti, katere čustvene slepe pege imamo in kako te čustvene zagate razvozlati.

  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT NA ZUNANJEM IGRIŠČU MALE ULICE

  25 september sobota

  VRTIČKANJE ZA CELO DRUŽINO

  28 september torek
  29 september sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  30 september četrtek