GOZDNE POTI MALE ULICE

Pozdravljeni gozdni raziskovalci! 

Z nami se podajte na dogodivščino raziskovanja mestnih gozdov. Naj bo dež, sonce, sneg ali temna noč, obujte si čevlje in se podajte na pot. Ker ste pravi raziskovalci, s seboj vedno vzemite:

- pohodni čevlji,

- nahrbtnik,

- polno plastenko vode,

- malico,

- povečevalno steklo,

- svinčnik in dnevnik gozdne poti.

Vendar pozor, na poti morate biti oprezeni! Najprej poiščite tablo, ki označuje začetek poti, nato pa sledite mušnicam, ki vas bodo pripeljale do skrinje, kjer te čaka štampiljka. Odtisnite jo v dnevnik gozdnih poti, katerega prvo stran lično opremite s svojim imenom in portretom. Poleg odtisov vanj lahko zapišete ali narišete še svoje vtise. Vsak teden se postavi nova pot, z vsako novo potjo pa vas na koncu v zaboju čaka tudi nova štampiljka. V vaš dnevnik gozdnih poti vestno zbirajte odtise in ko zberete 6 različnih, le urno do Male ulice po nagrado za najbolj vestne gozdne raziskovalce!

Svoje vtise in foto utrinke nam lahko pošljete na mail ali jih objavite na naši FB strani.

 

AKTUALNA GOZDNA POT


 

Gozdna pot 81 - Ljubljanski grad

(2. 2. 2023 - 8. 2. 2023)

Izhodišče: Stopnice levo za Lutkovnim gledališčem in desno od tunela

Dolžina poti: 900m

Opis poti:

Pot se prične levo za Lutkovnim gledališčem in desno od tunela. Tabla Gozdne poti in prve mušnice najdete ob stopnicah, ki se vzpenjajo na Grajski grič. Betonske stopnice kmalu zamenjajo lesene - vendar pozor - v hladnem in deževnem vremenu so lahko spolzke. Lesene stopnice se kaj kmalu končajo in naša pot se nadaljuje po makadamski poti, ki se po nekaj korakih razcepi. Zavijte na levo pot, ki vas vodi stran od Ljubljanskega gradu.

Po poti iščite mušnice, ki vam narekujejo nove izzive. Mušnice vas pripeljejo do asfaltirane ceste, ki jo previdno prečite. Nadaljujte s hojo navkreber po manjši uhojeni gozdni potki, mimo kapelice in vse do table, ki vas usmerja do Grajskega vinograda. Pot vas tokrat popelje naravnost čez redko poraslo "sedlo" Grajskega griča, vse do glavne sprehajalne poti. Mušnice nas usmerijo levo po poti, mimo grajskega vinograda.

Na razpotju pojdite po skrajni levi poti, kamor vas usmerja tudi kažipot (Orlov vrh). Kmalu vas mušnice popeljejo iz glavne poti na manjšo uhojeno stezico na desni strani. Bodite pozorni, kajti kaj kmalu boste prišli do konca poti in novega odtisa v vašem gozdnem dnevniku.

 

PRETEKLE GOZDNE POTI


 

Gozdna pot 80 - Debni vrh (Zalog)

(26. 1. 2023 - 3. 2. 2023)

IZHODIŠČE: Ribnik pod Debnim vrhom https://goo.gl/maps/8WGF3jpEwFtSRrPg8

OPIS POTI:

Gozdne poti Male ulice vabijo na novo gozdno dogodivščino, tokrat prvič na Debni vrh. 

Pot se prične pri Debnem ribniku, kjer lahko tudi parkirate svoje avtomobile. Pri smerokazu za krožno pot zavijte na desno gozdno pot, ki se rahlo vzpenja v hrib nad ribnikom. Nadaljujte pot vzdolž ribnika, po širši uhojeni gozdni poti, dokler vas mušnice na usmerijo ostro levo navkreber, na ožjo uhojeno potko.

Kaj kmalu pridete do položnejše poti, ki vas vodi levo, še prej pa preskočite dve podrti drevesi.

Vendar pozor, ko se pot pričenja rahlo spuščati, vi nadaljujte pot desno v hrib, po poti prepredeni s koreninami dreves. Sledi še zadnji vzpon.

Pri drugem razpotju uberite desno pot, ki se rahlo spušča. Bodite pozorni, kmalu bo konec poti. Oči na peclje in poiščite skrinjo z novo štampiljko.

Veseli bomo vaših povratnih informacij, ali vam je bila pot všeč!Gozdna pot 79 - Sračja dolina (Črnuče)

(19. 1. 2023 - 25. 1. 2023)

IZHODIŠČE: Panda bar, DOLŽINA: 1000 m

OPIS POTI:

Gozdna pot se pričenja pri Panda baru. Poiščite tablo, ki označuje pričetek poti in uživajte v novi gozdni dogodivščini.

Mušnice vas vodijo po makadamski cesti, mimo niza treh hiš, pri zadnji lahko vidite tudi manjšo kmetijo. Katere živali živijo tam?

Na razpotju zavijte desno, prečite most in takoj zavijte levo na manjšo gozdno pot. Mušnice vas ob naslednjem manjšem razpotju vodijo levo na manjšo gozdno potko ob potoku. Sledite našim markacijam in vestno izpolnjujte izzive zapisane na njih.

Po krajšem sprehodu skozi slikovit gozd prečkajte 2 manjša lesena mostička. Čaka vas rahel vzpon in nato vas mušnice kmalu pripeljejo do obronka gozda, kjer se vam odpre pogled na travnik.

Nadaljujte pot ob robu gozda, kot vas vodijo mušnice. Vendar bodite oprezni. Kmalu vas bodo vodile zopet v gozd proti potočku.

Pozor, bližaš se koncu poti in nizu gosteje posejanih mušnic. Najdeš zaboj s štampiljkami?

Gozdna pot 78 - Rožnik

Gozdna pot 78 - Rožnik
(6. 1. 2023 - 11. 1. 2023)

Izhodišče: Desno za Halo Tivoli
Opis poti:

Gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Prične se desno za Halo Tivoli, in sicer pri betonskih stopnicah, ki vodijo v hrib.
Poiščite tablo in prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellevue zavijte levo na gozdno pot in jo uberite po sledeh mušnic.

A bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Potka vas pripelje do razpotja, vi pa pojdite desno vse do konca Jesenkove poti.

Prečkajte makadamsko gozdno cesto, znova poiščite Jesenkovo pot in se pogumno podajte po njej. Naj vas mušnice, ki vam na poti narekujejo nemalo novih izzivov, vodijo vse do cilja. Na novem razpotju Jesenkove poti pojdite desno po poti, ki vodi do stolpa nekdanje smučarske skakalnice. Tam se tokratna Gozdna pot tudi konca.

Gozdna pot 77 - Golovec

(23. 12. 2022 - sporočimo naknadno)

IZHODIŠČE: Pot pri ribniku 8

OPIS POTI:

Pustolovščina se tokrat pričenja pri ribniku pod Golovcem. Tabla, ki nakazuje pot, je postavljena na pričetku gozdne poti, desno od jezera. Sledite mušnicam in od kolesij tovornjakov poteptani poti, ki se vzpenja v hrib. Ne skrbite, kmalu boste zavili na prijetnejšo pot, ki vas bo peljala skozi gozd Golovca.

Ko pridete do prvega večjega razpotja, pojdite po manjši levi potki, ki se vzpenja v hrib. Najbolj temeljiti opazovalci boste našli tudi smerokaz, ki nakazuje smeri Orle in centra. Sledite mušnicam in se držite večje poti. Krasna gozdna pot vas pelje ob pobočju Golovca. Bodite pozorni, iščite mušnice in rešujte izzive, zapisane na mušnicah. Tik pred stičiščem naše manjše gozdne poti z glavno makadamsko potjo se povzpnite strogo desno v hrib, v smeri Vrha Golovec kot vas poleg naših markacij usmerja tudi smerokaz.

Kar pogumno v hrib ... to je vaš zadnji podvig. »Oči na peclje« in poiščite skrinjo, v kateri se skriva nova štampiljka. Koliko odtisov ste že zbrali? Dovolj za skrivnostno nagrado za najbolj vestne gozdne raziskovalce?

Gozdna pot 76 - Golovec, Štepanjsko naselje

(16. 12. 2022 - 21. 12. 2022)

IZHODIŠČE: Hruševska ulica 4

OPIS POTI:

Svoje jeklene konjičke lahko parkirate pri trgovini Spar in se nato odpravite na novo Gozdno pot. Nekoliko bolj strma asfaltirana cesta vas vodi mimo hiš, vse do gozda, kjer se prične čudovita zimska gozdna dogodivščina.

Pri tabli Mestni gozd Golovec se povzpnite po stopnicah in nato sledite mušnicam po ozki gozdni potki, vse globlje v gozd. Mušnice vas vodijo mimo informacijske table z zemljevidom desno v hrib, po glavni sprehajalni poti. Na večjem razpotju uberite najširšo glavno pot, ki se vpenja v hrib. Na vsakem novem razpotju se držite glavne poti, ki jo označujejo kažipoti in seveda naše ljubke mušnice.

Ko pridete do gosto poraslega smrekovega gozda, zavijte levo s poti in poiščite zaboj z novim motivom štampiljke. Odtisnite jo v svoj Gozdni dnevnik. Ko jih skupaj zberete 6 različnih, pridite v Malo ulico po nagrado!

 

Gozdna pot 75 - ZAJČJA DOBRAVA

(9. 12. 2022 - 14. 12. 2022)

IZHODIŠČE: Cesta v Zajčjo Dobravo, 1260 Ljubljana - Polje

OPIS POTI:

Gozdna pot vas tokrat vabi k raziskovanju krajinskega parka Zajčja dobrava. Svoje avtomobile ali kolesa parkirajte pri gostilni Zajčja dobrava, poiščite tablo Gozdne poti in pričnite z gozdno avanturo. Mušnice vas vodijo po širši makadamski poti mimo otroškega igrišča.

Tik ob lesenih igralih, levo od poti, zavijte desno v gozd, po poti, ki se kmalu zoži. Mušnice vas na prvem razpotju vodijo desno po poti, skozi gosto porasel gozd z podrastjo, vse do polja. Nadaljujte pot po obronku gozda, kot vas vodijo naše markacije. Bodite pozorni na ozko uhojeno pot, ki vas bo zopet popeljala levo v gozd.

Previdno stopajte med robidovjem in podrtimi drevesi in pozorno spremljajte mušnice, ki vas podijo po skritih gozdnih poteh, kjer se že skriva skrinja s štampiljko.

Nato pa poiščite prvo mušnico na samem začetku makadamske poti, ki je vzporedna z dovozno potjo do gostišča.

Gozdna pot 74 - Klobuk

(2. 12. 2022 - 6. 12. 2022)

IZHODIŠČE: Parkirišče pri končni postaji LPP VRHOVCI (avtobus številka 14)

OPIS POTI:

Nova Gozdna pot se zopet seli na Klobuk. Pri zadnji hiši stopite na uhojeno gozdno pot, ki se rahlo vzpenja v gozd. Mušnice vas vodijo po poti, do prvega večjega razpotja, vi pa nadaljujte po drugi ožji potki desno, kjer po rahlem vzponu pridete do podrtega Rdečega Bora. Pot se kmalu združi z glavno sprehajalno potjo.

S strumnim korakom sledite izzivom na naših markacijah, ki vas zopet pripeljejo do novega razpotja, vi pa nadaljujte pot po levi. Kmalu pot zavije ostro desno, sledite ji in kmalu vas pripelje do naše skrinje z novim motivom na štampiljki.

Ste jih zbrali že dovolj za nagrado?

 

Gozdna pot 73 - Grajski grič

(25. 11. 2022 - 31. 11. 2022)

Izhodišče: Stopnice levo za Lutkovnim gledališčem in desno od tunela

Dolžina poti: 900m

Opis poti:

Pot se prične levo za Lutkovnim gledališčem in desno od tunela. Tabla Gozdne poti in prve mušnice najdete ob stopnicah, ki se vzpenjajo na Grajski grič. Betonske stopnice kmalu zamenjajo lesene - vendar pozor - v hladnem in deževnem vremenu so lahko spolzke. Lesene stopnice se kaj kmalu končajo in naša pot se nadaljuje po makadamski poti, ki se po nekaj korakih razcepi. Zavijte na levo pot, ki vas vodi stran od Ljubljanskega gradu.

Po poti iščite mušnice, ki vam narekujejo nove izzive. Mušnice vas pripeljejo do asfaltirane ceste, ki jo previdno prečite. Nadaljujte s hojo navkreber po manjši uhojeni gozdni potki, mimo kapelice in vse do table, ki vas usmerja do Grajskega vinograda. Nadaljujte po levi poti, po kateri vas vodijo naše markacije, na prvem razpotju nadaljujte sprehod po desni potki, ki se rahlo vzpenja in kmalu zavije desno. Za ovinkom se pot zopet rahlo spušča.

Bodite pazljivi, saj se bo kmalu tokratna Gozdna pot končala. Ko pridete do razpotja, poiščite podrto drevo levo od smerokaza za Grajski vinograd in poiščite škatlo s štampiljko.

 

 

 

 

Gozdna pot 72 - Rožnik

Gozdna pot 72 - Rožnik
(17.11. - 22.11.2022)

IZHODIŠČE: Razpotje za MGLC-jem in levo od Švicarije
DOLŽINA POTI: 900 m

OPIS POTI:

Izhodišče tokratne poti je na drugem razpotju za MGLC-jem in levo od Švicarije. Poiščite prvo mušnico in se podajte na novo dogodivščino! Pot vas vodi po glavni sprehajalni poti, vse do prvega razpotja. 

Tam nadaljujte pot po Jesenkovi poti, tik ob žičnati ograji. Sledite mušnicam - te vas vodijo po gozdni poti vse do skrinje in nove štampiljke, ki si jo lahko odtisnete za spomin na tokratno dogodivščino.

Pot vas pelje mimo trim steze, Jerebike in preko glavne sprehajalne poti. Tam napnite oči, saj vas bodo mušnice peljale po manjši levi potki navkreber, vse do najlepšega drevesa na Rožniku, kjer se tokratna pot tudi zaključi.

 

Gozdna pot 71 - Golovec, Observatorij

(10.11.2022 - 17.11 2022)

Izhodišče: Golovec, Observatorij

OPIS POTI:

Poiščite tablo Gozdne poti in prvo mušnico z izzivom ter uživajte v novi gozdni dogodivščini!

Pot vas od Observatorija vodi po manjši gozdni poti navkreber. Ko pridete do vrha, vas mušnice vodijo desno po bolj položni poti mimo bunkerjev, ki so jih zgradili otroci. Razgibana in slikovita pot vas pripelje do Gozdnega planetarija. Nadaljujte po desni poti, ki se spušča proti glavni sprehajalni poti. Prečkajte jo in na drugem razpotju zavijte levo. Ožja gozdna potka vas pelje skozi gozd. Na poti se vam desno odpira krasen pogled v dolino.

Postojte in uživajte v razgledu, če vam bo jesenska ljubljanska megla prizanesla. Potka se kmalu združi z glavno makadamsko potjo, vi pa ponovno zavijte desno na ozko gozdno pot, ki vas bo kmalu pripeljala do konca tokratne dogodivščine.

Poiščite skrinjo in si v dnevnik gozdnih poti odtisnite novo štampiljko. Koliko različnih odtisov že imate?

Gozdna pot 70 - MOSTEC

(27. 10. 2022 - 3. 11. 2022)

Izhodišče: Križišče Šišenske ceste in Ulice Pod Hribom (Thai center)

Dolžina poti: 1 km

OPIS POTI:

Tokratna pot se seli na Rožnik. Izhodišče poti je na semaforiziranem križišču Šišenske ceste in Ulice Pod hribom, pri uradni tabli Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Poiščite prvo mušnico in se podajte novim dogodivščinam naproti! 

Pot se prične na glavni sprehajalni poti, vzporedno z Večno potjo. Ta vas vodi vse do prvega parkirišča ob robu gozda. Tam zavijte levo na makadamsko cesto vse do prvega razcepa. Držite se desne manjše sprehajalne poti. 

Zdaj pa pozor! Tik pred Mostecem krenite levo na manjšo gozdno pot, ki se rahlo vzpne v hrib in vas pripelje do naslednje makadamske sprehajalne poti.

Zavijte levo. Pri prvo klopci na levi strani poti zavijte desno v hrib. Držite se glavne poti in ne zavijajte z nje. Pri podrtem drevesu ob poti poiščite skrinjo in v njej novo štampiljko.

 

Gozdna pot 69 - ZAJČJA DOBRAVA

(20. 10. 2022 - 26. 10. 2022)

IZHODIŠČE: Cesta v Zajčjo Dobravo, 1260 Ljubljana - Polje

Dolžina poti: 1 km

OPIS POTI:

Gozdna pot vas tokrat vabi k raziskovanju krajinskega parka Zajčja dobrava. Svoje avtomobile ali kolesa parkirajte pri gostilni Zajčja dobrava, nato pa poiščite prvo mušnico na samem začetku makadamske poti, ki je vzporedna z dovozno potjo do gostišča.

Naše markacije vas vodijo ravno po poti mimo gostilne in otroškega igrišča, naprej vse do travnika, ki se razprostira na vaši levi strani. Ljubke mušnice z novimi nalogami, vas vodijo desno ob samem obronku gozda, dokler vas te ne usmerijo desno v gozd.

Sledi koga ali česa lahko uzrete na tem območju?

Mušnice vas kmalu pripeljejo do ozke gozdne poti, vi pa s strumnimi koraki držite levih poti. Pri dveh smrekovih štorih zavijte levo s poti, napnite oči in poiščite zaboj z novo štampiljko. Odtisnite jo v svoj Gozdni dnevnik in ko  zberete 6 različnih odtisov, pridite v Malo ulico po nagrado.

 

 

Gozdna pot 68 - Na Klobuk!

(14. 10. 2022 - 20. 10. 2022)

IZHODIŠČE: Parkirišče pri končni postaji LPP VRHOVCI (avtobus številka 14)

Dolžina: 1100m

Število gobic: 37

OPIS POTI:

Z izhodišča se usmerimo na ulico Grič, ob kateri je tudi znak za slepo ulico. Po cesti se rahlo vzpnemo do zadnje hiše, od tam pa nadaljujemo na kolovoz, ki se vije v gozd. Po kolovozu se nekaj minut prečno vzpenjamo, nato pa prispemo na gozdnat greben Utika, ki je nekakšen jugovzhodni greben Klobuka.

Malo naprej nas oznake za lovsko kočo usmerijo s kolovoza rahlo v desno, na pešpot, ki se še naprej vzpenja po in ob omenjenem grebenu. Pot se konča po približno 50 metrih vzpona. Pot lahko po želji nadaljujete na vrh Klobuka, ste približno na polovici poti!

Najdete zaboj s štampiljkami? 

 

Gozdna pot 67 - Do skakalnice (Šišenski hrib)

(7.10. 2022 - 12.10. 2022)

IZHODIŠČE: za Halo Tivoli

OPIS POTI:

Gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Prične se desno za Halo Tivoli, in sicer pri betonskih stopnicah, ki vodijo v hrib.
Poiščite tablo in prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellevue zavijte levo na gozdno pot in jo uberite po sledeh mušnic.
A bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Potka vas pripelje do razpotja, vi pa pojdite desno vse do konca Jesenkove poti.
Prečkajte makadamsko gozdno cesto, znova poiščite Jesenkovo pot in se pogumno podajte po njej. Naj vas mušnice, ki vam na poti narekujejo nemalo novih izzivov, vodijo vse do cilja. Na novem razpotju Jesenkove poti pojdite desno po poti, ki vodi do stolpa nekdanje smučarske skakalnice. Tam se tokratna Gozdna pot tudi konca.

 

Gozdna pot 66 - Sračja dolina (Črnuče)

(30. 9. 2022 - 7. 10. 2022)

IZHODIŠČE: Panda bar

OPIS POTI:

Gozdna pot se pričenja pri Panda baru. Poiščite tablo, ki označuje pričetek poti in uživajte v novi gozdni dogodivščini.

Mušnice vas vodijo po makadamski cesti, mimo niza treh hiš, pri zadnji lahko vidite tudi manjšo kmetijo. Katere živali živijo tam? Na razpotju zavijte desno, prečite most in takoj zavijte levo na manjšo gozdno pot. Mušnice vas ob naslednjem manjšem razpotju vodijo levo na manjšo gozdno potko ob potoku. Sledite našim markacijam in vestno izpolnjujte izzive zapisane na njih. 

Po krajšem sprehodu skozi slikovit gozd prečkajte 2 manjša lesena mostička. Čaka vas rahel vzpon in nato vas mušnice kmalu pripeljejo do obronka gozda, kjer sem vam odpre pogled na travnik. Nadaljujte pot ob robu gozda, kot vas vodijo mušnice. Vendar bodite oprezni! Kmalu vas bodo vodile zopet v gozd proti potočku. Pozor, bližate se koncu poti in nizu gosteje posejanih mušnic.

Najdete zaboj s štampiljkami?

Gozdna pot 65 - Golovec, Štepanjsko naselje

(23. 9. 2022 - 29. 9. 2022)

IZHODIŠČE: Hruševska ulica 4 

OPIS POTI:

Svoje jeklene konjičke lahko parkirate pri trgovini Spar in se nato odpravite na novo Gozdno pot, ki odpira novo sezono iskanja mušnic in skrinje z zakladom. Nekoliko bolj strma asfaltirana cesta vas vodi mimo hiš, vse do gozda, kjer se prične čudovita jesenska gozdna dogodivščina. 

Pri tabli Mestni gozd Golovec se povzpnite po stopnicah in nato sledite mušnicam po ozki gozdni potki, vse globlje v gozd. Mušnice vas vodijo mimo informacijske table z zemljevidom desno v hrib, po glavni sprehajalni poti. Na večjem razpotju uberite najširšo glavno pot, ki se vpenja v hrib. Na vsakem novem razpotju se držite glavne poti, ki jo označujejo kažipoti in seveda naše ljubke mušnice. 

Ko pridete do gosto poraslega smrekovega gozda, zavijte levo s poti in poiščite zaboj z novim motivom štampiljke. Odtisnite jo v svoj Gozdni dnevnik. Ko jih skupaj zberete 6 različnih, pridite v Malo ulico po nagrado!

 

Gozdna pot 64 - Rožnik

(8. 6. 2022 - 14. 6. 2022)

IZHODIŠČE: DESNO ZA HALO TIVOLI

OPIS POTI:
64. gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Prične se desno za Halo Tivoli, in sicer pri betonskih stopnicah, ki vodijo v hrib. Poiščite prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše, po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellevue zavijte levo na gozdno pot in jo uberite po sledeh mušnic.

A bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Potka vas pripelje do razpotja, vi pa pojdite desno vse do konca Jesenkove poti. Prečkajte makadamsko gozdno cesto, znova poiščite Jesenkovo pot in se pogumno podajte po njej.

Naj vas mušnice, ki vam na poti narekujejo nemalo novih izzivov, vodijo vse do cilja. Opazujte tudi table z imeni dreves. Ko najdete tablo, na kateri piše Vrba žalujka, poiščite niz več mušnic, ki označujejo konec poti.

S to potjo se tudi Gozdne poti opravljajo na počitnice, s katerih se vrnejo jeseni! Do takrat pa vam lahko družbo delajo naše Gozdne zamislice!

Gozdna pot 63 - Golovec

OBVESTILO: Zaradi nepridipravov, ki so pokradli nemalo mušnic, bo nova gozdna pot postavljena v torek, 7. 6. 2022. 

Gozdna pot 62 - Golovec (Observatorij)

(27. 5. 2022 - 2. 6. 2022)

IZHODIŠČE: Razpotje pri Observatoriju
DOLŽINA POTI: 1,17 km

OPIS POTI:
62. gozdna pot se tokrat seli na drug konec ljubljanske gozdnate vzpetine - Golovec. Pot se prične na glavnem razpotju pri Observatoriju. Poiščite tablo, sedaj že nam vsem poznane Gozdne poti, in prve mušnice, ki nakazujejo smer poti. Te vas bodo vodile po skrajno levi poti, ki se rahlo spušča.

Ob prvem večjem razpotju se povzpnite po desni poti navzgor, kot vas vodijo mušnice. Pogumno nadaljujte po poti, ki vas bo pripeljala do poseke. Prečite jo in nadaljujte pot po nekoliko ožji gozdni poti navkreber. Na gozdnih dogodivščinah vestno izpolnjujte izzive, ki vam jih ponujajo naše ljubke markacije.

Po nekoliko daljšem sprehodu skozi gozd boste ponovno prišli do razpotja. Napnite oči in se podajte po sledi mušnic, ki vodijo po poti navzgor.

Ko pridete do vrha, na razpotju zopet zavijte levo na manjšo potko, ki vas pripelje do Gozdnega planetarija. To je tudi konec naše 62. gozdne poti. Raziščite Gozdni planetarij in uživajte v naravi. Seveda ne pozabite poiskati skrinje in nove štampiljke, ki se skriva v njej. Uganete, kateri motiv vas razveseljuje tokrat?

Gozdna pot 61 - Rožnik

(13.5. - 20.5.2022)

IZHODIŠČE: Razpotje za MGLC-jem in levo od Švicarije
DOLŽINA POTI: 900 m

OPIS POTI:
Izhodišče tokratne poti je na drugem razpotju za MGLC-jem in levo od Švicarije. Poiščite prvo mušnico in se podajte na novo dogodivščino! Pot vas vodi po glavni sprehajalni poti, vse do prvega razpotja.

Tam nadaljujte pot po Jesenkovi poti, tik ob žičnati ograji. Sledite mušnicam - te vas vodijo po gozdni poti vse do skrinje in nove štampiljke, ki si jo lahko odtisnete za spomin na tokratno dogodivščino.

Pot vas pelje mimo trim steze, Jerebike in preko glavne sprehajalne poti. Tam napnite oči, saj vas bodo mušnice peljale po manjši levi potki navkreber, vse do najlepšega drevesa na Rožniku, kjer se tudi tokratna pot zaključi.

Gozdna pot 60 - Golovec, OBSERVATORIJ

(5. 5. 2022 - 12. 5. 2022)

Izhodišče: Golovec, Observatorij

 OPIS POTI

Na razpotju poleg Observatorija in tik ob informacijski tabli poiščite prvo mušnico z izzivom in se podajte na novo gozdno dogodivščino!

 Pot vas od Observatorija vodi po manjši gozdni poti navkreber. Ko pridete do vrha, vas mušnice vodijo desno po bolj položni ozki potki mimo bunkerjev, ki so jih zgradili otroci. Razgibana in slikovita pot vas pripelje do Gozdnega planetarija. Nadaljujte po desni poti, ki se spušča proti glavni sprehajalni poti. Prečkajte jo in pri drugem razpotju zavijte levo na ozko gozdno pot, ki vas bo kmalu pripeljala do konca tokratne dogodivščine.

Poiščite skrinjo in si v dnevnik gozdnih poti odtisnite novo štampiljko. Koliko različnih odtisov že imate?

Gozdna pot 59 - Rožnik

(21. 4. 2022 - 5. 5. 2022)

Izhodišče: Desno za Halo Tivoli
Opis poti:

Gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Prične se desno za Halo Tivoli, in sicer pri betonskih stopnicah, ki vodijo v hrib.
Poiščite tablo in prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellevue zavijte levo na gozdno pot in jo uberite po sledeh mušnic.

A bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Potka vas pripelje do razpotja, vi pa pojdite desno vse do konca Jesenkove poti.

Prečkajte makadamsko gozdno cesto, znova poiščite Jesenkovo pot in se pogumno podajte po njej. Naj vas mušnice, ki vam na poti narekujejo nemalo novih izzivov, vodijo vse do cilja. Na novem razpotju Jesenkove poti pojdite desno po poti, ki vodi do stolpa nekdanje smučarske skakalnice. Tam se tokratna Gozdna pot tudi konca.

Gozdna pot 58 - Grajski grič

(14. 4. 2022 - 20. 4. 2022)

Izhodišče: Za Lutkovnim gledališčem

Opis poti:

Gozdna pot se prične za Lutkovnim gledališčem, kjer se v bližini povzpnite po stopnicah, ki vas bodo vodile na Grajski grič. Pozorno opazujte krošnje dreves, saj mladi spomladanski listki naše mušnice že zelo dobro skrijejo.

Na prvem razpotju zavijte levo po položnejši poti. Pot vodi do asfaltirane ceste, ki pelje na Ljubljanski grad, vas pa bodo mušnice popeljale čez cesto in v hrib, mimo kapelice na desni strani, vse do glavne sprehajalne poti. Tam zavijte desno, vse do grajskega obzidja oziroma Šanc.

Mušnice vas po stopnicah vodijo do krasne razgledne točke. Postojte za trenutek in uživajte v razgledu na Ljubljano. Kaj ni Ljubljana čudovita? kakšen razgled!

Pot nadaljujte po ozki poti navzdol in pri smerokazu zavijte levo v smeri Grajskega vinograda. Vendar pozor, kmalu vas bodo mušnice usmerile s poti, vse do zaboja z novo štampiljko.

V kolikor imate v vašem Gozdnem dnevniku že 6 različnih odtisov, brž v Malo ulico po nagrado! Mi vas čakamo :). 

Gozdna pot 57 - Mostec

(7. 4. 2022 - 13. 4. 2022)

Izhodišče: Križišče Šišenske ceste in Ulice Pod Hribom (Thai center)

Dolžina poti: 1 km

Opis poti:

Tokratna pot se seli na Rožnik. Izhodišče poti je na semaforiziranem križišču Šišenske ceste in Ulice Pod hribom, pri uradni tabli Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Poiščite prvo mušnico in se podajte novim dogodivščinam naproti!

Pot se prične na glavni sprehajalni poti, vzporedno z Večno potjo. Ta vas vodi vse do prvega parkirišča ob robu gozda. Tam zavijte levo na makadamsko cesto vse do prvega razcepa. Držite se desne manjše sprehajalne poti. 

Zdaj pa pozor! Tik pred Mostecem krenite levo na manjšo gozdno pot, ki se rahlo vzpne v hrib in vas pripelje do naslednje makadamske sprehajalne poti. Zavijte levo. Pri prvo klopci na levi strani poti zavijte desno v hrib.

Držite se glavne poti in ne zavijajte z nje. Pri podrtem drevesu ob poti poiščite skrinjo in v njej novo štampiljko.

Gozdna pot 56 - Šišenski hrib

(31. 3. 2022 - 6. 4. 2022)

Izhodišče: cesta Andreja Bitenca 68 v Ljubljani

Dolžina poti: 850m

Število gobic: 42

 Opis poti:

Tokrat lahko na gozdno pot pridete z avtobusom, začetek poti je v neposredni bližini končne avtobusne postaje 7 in 7L - Pržan. Če se boste pripeljali z avtomobilom, je na končni postaji veliko parkirišče, kjer lahko parkirate. Naslov izhodišča je cesta Andreja Bitenca 68 v Ljubljani.

 Pot se začne na makadamski poti, ki vodi mimo industrijske cone. Takoj za našo tablo zavijemo desno in pot nas vodi navkreber. Na vseh razcepih se držimo širših, glavnih poti, na koncu vzpona pa si lahko oddahnete na manjši klopci.

Na naslednjem križišču se zopet držite glavne steze. Skrinja se nahaja v bližini klopi, ki stoji na križišču z glavno pohodniško potjo v smeri Toško Čelo.

 

Gozdna pot 55 - Golovec

(24. 3. 2022 - 30. 3. 2022)

Izhodišče: Dolenjska cesta 51, Rakovnik

Dolžina poti: 1200 m

Opis poti:

Pot se pričenja kar iz Dolenjske ceste 51, kjer vas po ozki tlakovani potki v hrib usmeri smerokaz "Mestni gozd Golovec" in naša tabla Gozdnih poti. Povzpnite se po poti med novim blokom na levi strani in hišami na desni strani potke.

Ta se kmalu še bolj strmo vzpne v hrib in za seboj pusti tlakovce. Držite se širše leve potke, ki se kmalu zopet strmo vzpne v hrib. Pogumno zagrizite vanj! Na poti se večkrat ustavite in prisluhnite petju ptic.

Mušnice vas vodijo naprej po gozdni poti, vse do drugega razpotja s smerokazom. Na tem razpotju sledite mušnicam po desni nekoliko ožji poti, ki se kaj kmalu prične viti v hrib. Bravo! Prehodili ste zadnji večji vzpon tokratne Gozdne poti.

Zdaj le še sledite zadnjim mušnicam, ki vas po prisojnem delu Golovca vodijo do zaboja z vpisno knjigo in novo štampiljko.

 

Gozdna pot 54 - Grajski grič

(17. 3. 2022 - 23. 3. 2022)

Izhodišče: za picerijo Tunel (Ljubljanski grad)

Dolžina: 1000 m

Opis poti:

Pot se prične na asfaltirani cesti za picerijo Tunel. Cesta se strmo vzpenja v grajski grič, mimo hiše, vse do makadamske poti in čebelnjaka, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Mušnice vas nato vodijo po zaviti ozki uhojeni gozdni poti proti grajskemu vinogradu. Na prvem razpotju sledite mušnicam, ki vas vodijo levo v hrib, vse do glavne sprehajalne poti. Zavijte levo in nadaljujte pot vse do priljubljene razgledne točke - Šance, ki jo je prav tako zasnoval Plečnik.

Tam naredite oster ovinek v desno, mimo telovadnega poligona, po desni potki vse do pasje poljane. Markacije vas vodijo čez glavno sprehajalno pot na ozko uhojeno gozdno pot, ki se rahlo spušča. Če boste dovolj tihi, morda vidite veveričjo družino.

Zdaj pa pozor, bližate se koncu poti. V enem od bivakov se skriva zaboj z novo štampiljko.

Gozdna pot 53 - Sračja dolina

10. 3. 2022 - 16. 3. 2022

Dolžina poti1200 m

Opis poti

Pot se seli v Črnuče in sicer v Sračjo dolino. Pri Panda baru parkirajte svoje jeklene konjičke, poiščite tablo Gozdne poti in prve mušnice, ki vas vodijo po makadamski poti, mimo hiš, vse do male živalske farme.

Na razpotju zavijte levo, mimo zapornice in nato pot nadaljujte po manjši gozdni potki v gozd. Držite se desne poti, ki teče vzdolž potoka. Ustavite se tam in naredite jez. Mušnice vas nato peljejo naprej po poti, ob obronku gozda, kjer lahko prisluhnete zvokom gozda in se nastavite sončnim žarkom.

Pot se nadaljuje v pretežno bukov gozd, v katerega se kmalu vmešajo smreke. Prečkajte potoček in se sprehodite skozi vrata podrtih debel smrek. Nadaljujte naprej po poti, vse do potočka, kot vas vodijo naše markacije. Hodite vzdolž potočka, vendar pozor, kmalu vas bo na poti pričakala vam že poznan zaboj z novo štampiljko.

 

Na žalost so na pot v četrtek že krenili nepridipravi in vzeli skrinjo na koncu poti. V petek vas bo tam že pričakala nova, zato le hop na gozdni potep!

Gozdna pot 52 - Golovec

4. 3. 2022 - 11. 3. 2022

IZHODIŠČE: DOLENJSKA CESTA 105

OPIS POTI:

52. gozdna pot se ponovno seli na Golovec, in sicer boste tokrat ubirali in spoznavali nove poti. Nova dogodivščina se prične na Poti spominov in tovarištva (PST). Poiščite tablo Gozdne poti, ki označuje začetek sprehoda.

Mušnice vas sprva vodijo po asfaltirani cesti navkreber, kjer lahko tudi parkirate svoje jeklene konjičke. Nadaljujte pot po glavni makadamski cesti, vzdolž malega potočka na vaši desni strani.

Ko pridete do prvega razpotja, zavijte desno po PST poti, ki se strmo vzpne v hrib. Koliko ovinkov ste prešteli? Na naslednjem razpotju sledite mušnicam, ki vas vodijo levo po makadamski poti, vse do telovadišča. Na razpotju tik pred tem pojdite po levi potki in nato poiščite manjšo gozdno pot, ki zopet zavije levo. Mušnice vas vodijo mimo informacijske vitrine, kjer si lahko ogledate vrste dreves na Golovcu.

Po poti bodite pozorni na mušnice z izzivi in korenine, ki vam jih na pot postavljajo drevesa. Prečkajte glavno pot in se s strumnim korakom podajte na zadnji vzpon. A bodite oprezni - nekje na poti do vrha se skriva skrinja z novo štampiljko. Odtisnite jo v svoj Gozdni dnevnik in jih skupaj z ostalimi skrbno zbirajte. Ne pozabite, ko zberete 6 različnih štampiljk, vas v Mali ulici čaka nagrada.

Gozdna pot 51 - Golovec

(18. 2. 2022 - 4. 3. 2022)

IZHODIŠČE: Pot na Golovec 10.

DOLŽINA POTI: 800 m

ŠT. GOBIC: 38

OPIS POTI:

Pot se pričenja pri zadnji hiši, na asfaltiranem klancu na Golovec, v smeri observatorij. Poiščite tablo Gozdne poti in prve mušnice, ki vas vodijo levo po manjši gozdni potki vzporedno z glavno še asfaltirano potjo.

Mušnice vas vodijo po uhojeni gozdni poti vse do glavne makadamske sprehajalne poti. Pogumno zagrizite v hrib, a bodite pozorni na naše markacije, ki vas bodo kmalu usmerile na desno, manjšo gozdno potko v hrib. Mušnice vas vodijo skozi gozdiček in kaj kmalu zopet zakorakate po glavni makadamski poti, ki vas vodi do observatorija.

Tam napnite oči in poiščite po kateri poti boste nadaljevali z gozdno dogodivščino. Za informacijsko tablo levo, poiščite mušnice in manjšo uhojeno potko, ki vas vodi v hrib. Po prvem stmem vzponu, vas mušnice vodijo desno, mimo bivaka, po prijetni gozdni poti, vse do Planetarija, kjer se tokratna tudi zaključi.

Gozdna pot 50 - Golovec

(11. 2. 2022 - 18. 2. 2022)

IZHODIŠČE: izhodišče na križišču Hruševske ceste in PST pri Fužinah

DOLŽINA POTI: 1,2 km

ŠT. GOBIC: 37

OPIS POTI:

Pot se prične na Fužinski strani PST-ja, tik pred vzponom na Golovec. Poiščite vsem že znano tablo Gozdne poti in prve mušnice. Prepustite se novi gozdni dogodivščini. Pojdite po glavni sprehajalni poti, ki se počasi vije v hrib. Previdno prečite asfaltirano cesto, potem pa le pogumno naprej po makadamskih poteh, v lovu za novimi izzivi. Serpentine vas pripeljejo do klopi, kjer se lahko odpočijete. Najdete v bližini kakšen bivak?

Po okrepčilnem napitku nadaljujte pot, ki vam jo narekujejo mušnice. Na razpotju sledite tabli PST in seveda ljubkim markacijam Gozdne poti. Ali veste, kaj pomeni kratica PST?

Ko pridete do ostrega ovinka Poti spominov in tovarištva, nadaljujte ravno po gozdni poti, ki je postlana z odpadlim listjem. Kmalu zavijte desno na še ožjo Gozdno pot in poiščete skrinjo, v kateri se skriva tokratna štampiljka. Uganete, katero zver boste odtisnili tokrat?

Veseli bomo vaših foto utrinkov prehojene poti.

Gozdna pot 49 - Rakovnik

(4. 2. 2022 - 10. 2. 2022)

IZHODIŠČE: GOLOVEC - Makadamska pot za cerkvijo na Rakovniku

DOLŽINA POTI: 800 m

ŠT. GOBIC: 35

OPIS POTI:

Gozdna pot se prične na makadamski poti za cerkvijo na Rakovniku. Pot vas pelje mimo zapornic, kjer boste zavili levo in kaj kmalu ugledali vam že poznano tablo, ki označuje začetek Gozdne poti. Mušnice vas sprva vodijo po makadamski poti, ki se rahlo vzpenja. Na razpotju nadaljujte pot po srednji najmanj uhojeni poti, ki vas bo peljala v gozd.

Sledite mušnicam, te vas zopet pripeljejo na nekoliko bolj uhojeno pot navkreber. Na novem razpotju sledite našim markacijam po desni poti, ki se rahlo spušča in vas vodi v gozd. Pozor, pot se nenadoma konča, vi pa le pogumno nadaljujte s pustolovščino čez drn in strn po hribu navzdol, vse do spodnje poti, ki jo najbolj pozorni opazovalci lahko že zapazite iz stojne točke. Do spodnje gozdne poti vas vodijo tudi mušnice.

Bravo! To pa je bil podvig! Nadaljujte pot levo, ki vas vodi globlje v gozd. Tudi ta pot se kmalu zoži in vas pelje čez leseno brv desno v hrib in vzdolž soteske. Bodite pazljivi, pot je ozka in prepadna. Mušnice z izzivi vas pripeljejo do vznožja soteske in malo pred bajerjem, boste prišli na konec naše poti. Oči na peclje in poiščite skrinjo z novo štampiljko. 

Pot lahko nadaljujete mimo bajerja desno in po gozdni poti vse do nogometnega igrišča NK Krim ali pa se vrnete po isti poti nazaj.

Gozdna pot 48 - Sračja dolina (Črnuče)

(28. 1. 2022 - 4. 1. 2022)

IZHODIŠČE: Panda bar

ŠT. GOBIC: 35

DOLŽINA: 1000 m

OPIS POTI:

Gozdna pot se pričenja pri Panda baru. Poiščite tablo, ki označuje pričetek poti in uživajte v novi gozdni dogodivščini.

Mušnice vas vodijo po makadamski cesti, mimo niza treh hiš, pri zadnji lahko vidite tudi manjšo kmetijo. Katere živali živijo tam? Na razpotju zavijte desno, prečite most in takoj zavijte levo na manjšo gozdno pot. Mušnice vas ob naslednjem manjšem razpotju vodijo levo na manjšo gozdno potko ob potoku. Sledite našim markacijam in vestno izpolnjujte izzive zapisane na njih. 

Po krajšem sprehodu skozi slikovit gozd prečkajte 2 manjša lesena mostička. Čaka vas rahel vzpon in nato vas mušnice kmalu pripeljejo do obronka gozda, kjer sem vam odpre pogled na travnik. Nadaljujte pot ob robu gozda, kot vas vodijo mušnice. Vendar bodite oprezni. Kmalu vas bodo vodile zopet v gozd proti potočku. Pozor, bližaš se koncu poti in nizu gosteje posejanih mušnic. Najdeš zaboj s štampiljkami?

 

Gozdna pot 47 - Štepanjsko naselje

(21. 1. 2022 - 28. 1. 2022)

IZHODIŠČE: ŠTEPANJSKO NASELJE, PRI LPP AVTOBUSNI POSTAJI BILEČANSKA

DOLŽINA POTI: 1200 metrov

ŠT. GOBIC: 35

OPIS POTI:
Izhodišče naše tokratne Gozdne poti je pri LPP avtobusni postaji Bilečanska, v Štepanjskem naselju. Sledite manjši gozdni potki, ki se vzpne v hrib. Hodite po obronku travnika, mimo s črnim gabrom ograjeni zasebni parceli, ki se nadaljuje v gozd. Pojdite ravno po glavni gozdni poti, ki vodi mimo informacijske table z zemljevidom. Najdete na njem svojo izhodiščno točko? Poiščite mušnice in se prepustite tokratni dogodivščini. 

Ob prvem razpotju gozdne poti, jo uberite po glavni položnejši poti, ki zavije levo. Pot se počasi oži in pričenja vzpenjati v hrib. Pozorni opazovalci boste na poti opazili tudi mali izvir, ki preči pot. Preverite, če se morda v luži zbirajo paglavci. Pri novem razpotju se držite srednje širše potke oziroma sledite našim že poznanim markacijam. Ob vsakem novem razpotju poiščite mušnice in jim sledite. Vsekakor pa vas do cilja tokrat pripeljejo le levi odcepi poti.

Naj vas podrta drevesa, ki zapirajo pot ne motijo. Pogumno jih prestopite, obhodite ali preplezajte in nadaljujte pot. Seveda sledite levi potki tudi na naslednjem razpotju. Zdaj se sprehajate po manjši uhojeni potki, ki se rahlo spušča. Ko pridete do konca te male poti, ste prišli na cilj! 

Oči na peclje in poiščite zaboj našega gozdnega bitja. Kaj vam je pripravil tokrat?

Gozdna pot 46 - Grajski grič

(13. 1. 2022 - 20. 1. 2022)

IZHODIŠČE: Stopnice levo za Lutkovnim gledališčem in desno od tunela

DOLŽINA POTI: 900 m

ŠT. MUŠNIC: 35

OPIS POTI:

Pot se prične levo za Lutkovnim gledališčem in desno od tunela. Tabla Gozdne poti in prve mušnice najdete ob stopnicah, ki se vzpenjajo na Grajski grič. Betonske stopnice kmalu zamenjajo lesene - vendar pozor - v hladnem in deževnem vremenu so lahko spolzke. Lesene stopnice se kaj kmalu končajo in naša pot se nadaljuje po makadamski poti, ki se po nekaj korakih razcepi. Zavijte na levo pot, ki vas vodi stran od Ljubljanskega gradu.

Po poti iščite mušnice, ki vam narekujejo nove izzive. Mušnice vas pripeljejo do asfaltirane ceste, ki jo previdno prečite. Nadaljujte s hojo navkreber po manjši uhojeni gozdni potki, mimo kapelice in vse do table, ki vas usmerja do Grajskega vinograda. Nadaljujte po levi poti, po kateri vas vodijo naše markacije, na prvem razpotju nadaljujte sprehod po desni potki, ki se rahlo vzpenja in kmalu zavije desno. Za ovinkom se pot zopet rahlo spušča. Bodite pazljivi, saj se bo kmalu tokratna Gozdna pot končala. Ko pridete do razpotja, poiščite podrto drevo levo od smerokaza za Grajski vinograd in poiščite škatlo s štampiljko.

 

 

Gozdna pot 45 - Golovec

(6. 1. 2022 - 13. 1. 2022)

IZHODIŠČE: Pot pri ribniku 8

OPIS POTI:

Pustolovščina se tokrat pričenja pri ribniku pod Golovcem. Tabla, ki nakazuje pot je postavljena na pričetku gozdne poti, desno od jezera. Sledite mušnicam in od kolesij tovornjakov poteptani poti, ki se vzpenja v hrib. Ne skrbite, kmalu boste zavili na prijetnejšo pot, ki vas bo peljala skozi gozd Golovca.

Ko pridete do prvega večjega razpotja, pojdite po manjši levi potki, ki se vzpenja v hrib. Najbolj temeljiti opazovalci boste našli tudi smerokaz, ki nakazuje smeri Orle in centra. Sledite mušnicam in se držite večje poti. Krasna gozdna pot vas pelje ob pobočju Golovca. Bodite pozorni, iščite mušnice in rešujte izzive, zapisane na mušnicah. Tik pred stičiščem naše manjše gozdne poti z glavno makadamsko potjo se povzpnite strogo desno v hrib, v smeri Vrha Golovec, kot vas poleg naših markacij usmerja tudi smerokaz.

Kar pogumno v hrib ... to je vaš zadnji podvig. »Oči na peclje« in poiščite skrinjo, v kateri se skriva nova štampiljka. Koliko odtisov ste že zbrali? Dovolj za skrivnostno nagrado najbolj vestnih gozdnih raziskovalcev?

 

Gozdna pot 44 - Rožnik

(23. 12. 2021 - 30. 12. 2021)

IZHODIŠČE: Razpotje za MGLC-jem in levo od Švicarije

DOLŽINA POTI: 900 m 

OPIS POTI:

Izhodišče tokratne poti je na drugem razpotju za MGLC-jem in levo od Švicarije. Poiščite prvo mušnico in se podajte na novo dogodivščino! Pot vas vodi po glavni sprehajalni poti, vse do prvega razpotja. Tam nadaljujte pot po Jesenkovi poti, tik ob žičnati ograji. Sledite mušnicam - te vas vodijo po gozdni poti vse do skrinje in nove štampiljke, ki si jo lahko odtisnete v spomin na tokratno dogodivščino.

Pot vas pelje mimo trim steze, Jerebike in preko glavne sprehajalne poti. Tam napnite oči, saj vas bodo mušnice peljale po manjši levi potki navkreber, vse do najlepšega drevesa na Rožniku, kjer se tudi tokratna pot zaključi.

GOZDNA POT 43 - GOLOVEC, OBSERVATORIJ

(17. 12. 2021 - 24. 12. 2021)

Izhodišče: Golovec, Observatorij

 OPIS POTI

 Poiščite tablo Gozdne poti in prvo mušnico z izzivom ter uživajte v novi gozdni dogodivščini!

 Pot vas od Observatorija vodi po manjši gozdni poti navkreber. Ko pridete do vrha, vas mušnice vodijo desno po bolj položni poti mimo bunkerjev, ki so jih  zgradili otroci. Razgibana in slikovita pot vas pripelje do Gozdnega planetarija. Nadaljujte po desni poti, ki se spušča proti glavni sprehajalni poti. Prečkajte  jo in na drugem razpotju zavijte levo. Ožja gozdna potka vas pelje skozi gozd. Na poti se vam desno odpira krasen pogled v dolino.

Postojte in uživajte v razgledu, če vam bo zimska ljubljanska megla prizanesla. Potka se kmalu združi z glavno makadamsko potjo, vi pa ponovno zavijte na ozko gozdno pot, ku vas bo kmalu pripeljala do konca tokratne dogodivščine.

Poiščite skrinjo in si v dnevnik gozdnih poti odtisnite novo štampiljko. Koliko različnih odtisov že imate?

 

 

GOZDNA POT 42 - SRAČJA DOLINA (Črnuče)

(9.12.2021 - 15.12.2021)

Št. Gobic: 29
Dolžina: 700 m

OPIS POTI

Gozdna pot se seli v Črnuče, natančneje v Sračjo dolino. Pot se prične pri Panda baru. Veste kje na svetu jo najdete b naravi?
Poiščite tablo Gozdne poti in vam že poznane mušnice ter uživajte na novi gozdni dogodivščini.
Markacije vas vodijo po makadamski poti, ki vodi v gozd. Pri zadnji hiši pred gozdom pojdite po desni poti in prečite mostiček. Takoj za mostičkom vas mušnice vodijo levo na manjšo gozdno pot. Na prvem manjšem razpotju nadaljujte po večji sprehajalni poti desno,ki vas pripelje do travnika. Markacije vas vodijo ob levem robu gozda in nato spet v gozd proti potoku. Ga slišiš žuboreti?
Prečkajte ozko leseno brv in nadaljujte ravno do naslednjega malega mostička. Prečkajte ga in pogumno naprej po sledi zadnjih treh mušnic. Bodite pozorni, pod eno od smrek se skriva skrinja z vpisno knjižico in štampiljko.

 

Gozdna pot 41 - ZAJČJA DOBRAVA

3. 12. 2021 - 10. 12. 2021

IZHODIŠČE: Zajčja Dobrava
DOLŽINA POTI: 900
ŠT. GOBIC: 28

OPIS POTI

Pot po Zajčji Dobravi je nekoliko krajša in zato bolj primerna za naše najmlajše obiskovalce gozdnih poti. Tokratna pot nas popelje po ostankih nižinskega gozda, s katerim je bilo pokrito Ljubljansko barje pred nastankom mesta Ljubljana. Gozd je poimenovan po vrsti hrasta, imenovanega dob.

Gozdna pot se začne pri križišču, za gostilno Zajčja Dobrava. Sledimo široki makadamski cesti, ki nas pelje mimo ograjenega otroškega igrišča. Takoj za igriščem je majhno razpotje, kjer zavijemo desno v gozd. Sledimo gozdni stezici in na prvem razpotju zavijemo levo. Potka se nato vije nekaj časa in, ko naletimo na naslednje križišče, se zopet držimo leve poti.

Na koncu potke naletimo na makadamsko cesto in zapornico. Prišli ste do konca poti, zaboj s štampiljko in vpisno knjižico se nahaja v bližini omenjene zapornice.

 

 

Gozdna pot 40 - GRAJSKA POT

26.11. -  2.12.

IZHODIŠČE: cesta za picerijo Tunel
DOLŽINA POTI: 900 m
ŠT. GOBIC: 30
OPIS POTI

Pot se začne pri piceriji Tunel na Karlovški cesti. Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se dviga za picerijo. Pot gre skoraj do grajskega vinograda, nato zavije levo proti obzidju. Sledimo poti proti vrhu do oddajnika. Tik pred vrhom v bližini ograje, ki je na obzidju se skriva zaboj.

Gozdna pot 39 - GOLOVEC

IZHODIŠČE: Rakovnik pri NK Krim, Pot k ribniku 6
DOLŽINA POTI: 700 m
ŠT. GOBIC: 35
OPIS POTI:

Pot vas vodi mimo nogometnega igrišča NK Krim. Pri prvem križišču zavijte levo, vse do informacijske table mestnega gozda Golovec, kjer se tokrat nahaja tudi naša že vsem poznana tabla.
Pojdite mimo zapornice in poiščite prvo mušnico, ki nakazuje smer poti – podajte se po desni poti, ki zavije v gozd in nadaljujte dogodivščino ravno po poti mimo ribnika. Mušnice vam ponujajo nove izzive, zato se potrudite, da najdete prav vse!
Pot vas naprej vodi mimo dveh bajerjev in mnogih potočkov, ki tokratno gozdno pot ovijejo v prav poseben čar.
Mušnice vas bodo vodile čez leseno brv, po desni strani bajerja. Na razpotju se podajte po levi poti, ki se postopoma oži in zavije strmo v hrib. Ne obupajte, pot je prijetna in slikovita.
Na koncu te ozke gozdne potke prečite mostiček in se podajte ob potočku navkreber, po divje zarasli travi. Najdete mušnico, ki se skriva v njej?
Ozri se okoli sebe in poišči skrinjo gozdne poti, kjer najdete novo štampiljko in vpisno knjigo.
Bravo, prišli ste na cilj!

 

 

Gozdna pot 38 - Golovec (PST, Fužine)

IZHODIŠČE: Na križišču Hruševske ceste in PST pri Fužinah

DOLŽINA POTI: 1,2 km
ŠT. GOBIC: 37

OPIS POTI:
Pot se prične na Fužinski strani PST-ja, tik pred vzponom na Golovec. Poiščite vsem že znano tablo gozdne poti in prve mušnice ter se prepustite novi gozdni dogodivščini.
Pojdite po glavni sprehajalni poti, ki se počasi vije v hrib. Previdno prečite asfaltirano cesto, potem pa le pogumno naprej po makadamskih poteh na lov za novimi izzivi. Serpentine vas pripeljejo do klopi, kjer se lahko odpočijete. Najdete v bližini kakšen bivak?
Po okrepčilnem napitku nadaljujte pot, ki vam jo narekujejo mušnice. Na razpotju sledite tabli PST in seveda ljubkim markacijam gozdne poti. Veste, kaj pomeni kratica PST?
Ko pridete do ostrega ovinka Poti spominov in tovarištva, hodite naprej po gozdni poti, ki je postlana z jesenskim listjem. Kmalu zavijte desno na še ožjo pot in poiščete skrinjo, v kateri se skriva štampiljka. Uganete, katera goba vas čaka tokrat?
Veseli bomo vaših foto utrinkov in izpolnjenih anket.

Gozdna pot 37 - Golovec - Observatorij

IZHODIŠČE: RAZPOTJE PRI OBSERVATORIJU
DOLŽINA POTI: 1,17 km
OPIS POTI:

37. gozdna pot se tokrat seli na drug konec ljubljanske gozdnate vzpetine - Golovec. Pot se tokrat prične na glavnem razpotju pri Observatoriju. Poiščite tablo, sedaj že nam vsem poznane Gozdne poti, in prve mušnice, ki nakazujejo smer poti. Te vas bodo vodile po skrajno levi poti, ki se rahlo spušča.
Ob prvem večjem razpotju se povzpnite po desni poti navzgor, kot vas vodijo mušnice. Pogumno nadaljujte po poti, ki vas bo pripeljala do poseke. Prečite jo in nadaljujte pot po nekoliko ožji gozdni poti navkreber. Na gozdnih dogodivščinah vestno izpolnjujte izzive, ki vam jih ponujajo naše ljubke markacije.
Po nekoliko daljšem sprehodu skozi gozd boste ponovno prišli do razpotja. Napnite oči in se podajte po sledi mušnic, ki vodijo po poti navzgor.
Ko pridete do vrha, na razpotju zopet zavijte levo na manjšo potko, ki vas pripelje do Gozdnega planetariuma. To je tudi konec naše 37. gozdne poti. Raziščite Gozdni planetarij in uživajte v naravi. Seveda ne pozabite poiskati zaboja in novo štampiljko, ki se skriva v njej. Uganete, katera goba vas razveseljuje tokrat?
Izhodišče prihodnje poti bo na PST Fužine. Spremljajte najave prihodnjih poti na naši FB in IG ter spletni strani!

Gozdna pot 36 - Golovec

IZHODIŠČE: DOLENJSKA CESTA 105
OPIS POTI:
36. gozdna pot se seli na Golovec, in sicer boste tokrat ubirali in spoznavali nove poti. Nova dogodivščina se prične na Poti spominov in tovarištva (PST). Poiščite tablo Gozdne poti, ki označuje začetek sprehoda.
Mušnice vas sprva vodijo po asfaltirani cesti navkreber, kjer lahko tudi parkirate svoje jeklene konjičke. Nadaljujte pot po glavni makadamski cesti, vzdolž malega potočka na vaši desni strani.

Ko pridete do prvega razpotja, zavijte desno po PST poti, ki se strmo vzpne v hrib. Koliko ovinkov ste prešteli?
Na naslednjem razpotju sledite mušnicam, ki vas vodijo levo po makadamski poti, vse do telovadišča. Na razpotju tik pred tem pojdite po levi potki in nato poiščite manjšo gozdno pot, ki zopet zavije levo. Mušnice vas vodijo mimo informacijsko vitrine, kjer si lahko ogledate drevesne vrste Golovca.

Po poti bodite pozorni na mušnice z izzivi in korenine, ki vam jih na pot postavljajo drevesa. Prečkajte glavno pot in s strumnim korakom se podajte na zadnji vzpon. A bodite oprezni - nekje na poti do vrha se skriva skrinja z novo štampiljko. Odtisnite jo v svoj Gozdni dnevnik in jih skrbno zbirajte. Ne pozabite, ko zberete 10 štampiljk zapored, vas v Mali ulici čaka nagrada.

GOZDNA POT 36 

Gozdna pot 35 - Rožnik

IZHODIŠČE: DESNO ZA HALO TIVOLI
OPIS POTI:
35. gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Prične se desno za Halo Tivoli, in sicer pri betonskih stopnicah, ki vodijo v hrib.
Poiščite tablo in prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše, po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellevue zavijte levo na gozdno pot in jo uberite po sledeh mušnic.
A bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Potka vas pripelje do razpotja, vi pa pojdite desno vse do konca Jesenkove poti.
Prečkajte makadamsko gozdno cesto, znova poiščite Jesenkovo pot in se pogumno podajte po njej. Naj vas mušnice, ki vam na poti narekujejo nemalo novih izzivov, vodijo vse do cilja.
Na novem razpotju Jesenkove poti pojdite desno po poti, ki vodi do stolpa nekdanje smučarske skakalnice. Tam se tokratna Gozdna pot tudi konca.

Gozdna pot 34 - Golovec

IZHODIŠČE: ŠTEPANJSKO NASELJE, PRI LPP AVTOBUSNI POSTAJI BILEČANSKA
OPIS POTI:
Sledite manjši gozdni potki, ki se vzpne v hrib. Hodite po obronku travnika, mimo s črnim gabrom ograjene zasebne parcele, ki se nadaljuje v gozd.
Pojdite naprej po glavni gozdni poti, ki vodi mimo informacijske table z zemljevidom. Najdete na njem svojo izhodiščno točko? Poiščite mušnice in se prepustite tokratni dogodivščini.

Ob prvem razpotju gozdne poti jo uberite po glavni položnejši poti, ki zavije levo.
Pot se počasi oži in pričenja vzpenjati v hrib. Pozorni opazovalci boste na poti opazili tudi mali izvir, ki preči pot. Pri novem razpotju se držite srednje širše potke oziroma sledite našim že poznanim markacijam. Ob vsakem novem razpotju poiščite mušnice in jim sledite. Vsekakor pa vas do cilja tokrat pripeljejo le levi odcepi poti.

Naj vas podrta drevesa, ki zapirajo pot ne motijo. Pogumno jih prestopite, obhodite ali preplezajte in nadaljujte pot. Seveda sledite levi potki tudi na naslednjem razpotju.
Zdaj se sprehajate po manjši uhojeni potki, ki se rahlo spušča.

Ko pridete do konca te male poti, ste prišli na cilj!

 

Gozdna pot 33 - Golovec

IZHODIŠČE: Dolenjska cesta 51, Rakovnik
DOLŽINA POTI: 900 m
OPIS POTI:
Tokratna pot se prične na Dolenjski cesti 51. Svoje avtomobile in kolesa lahko parkirate pri prvem bloku ob Dolenjski cesti. Poiščite tablo in prve mušnice ter nadaljujte svojo pot.
Ta se prične po tlakovani poti, mimo nove večstanovanjske hiše, ki se kmalu prične vzpenjati v hrib in se nadaljuje v gozd. Na koncu kratkega vzpona nadaljujte svojo pot po večji gozdni poti levo. Ob naslednjem razpotju zopet zavijte levo in sledite mušnicam z novimi izzivi. Na naslednjem razpotju, nemalo za prejšnjim, pojdite desno. Ob novem razpotju nadaljujte po levi potki v hrib. To je vas zadnji vzpon, zato kar pogumno zagrizite vanj. Bodite pozorni na krasna drevesa, ki jih srečujete. Kateri vam je najljubši? Ko pridete na vrh, poiščite šopek mušnic, ki označujejo konec poti.

 

Gozdna pot 32 - GOLOVEC

Izhodišče: Ribnik pod Golovcem

OPIS POTI:
Pustolovščina se tokrat pričenja pri ribniku pod Golovcem (Pot pri ribniku 8). Tabla, ki nakazuje pot je postavljena na pričetku gozdne poti, desno od jezera. Sledite mušnicam in razrvani poti od kolesij tovornjakov, ki se vzpenja v hrib. Ne skrbite, kmalu boste zavili na prijetnejšo pot, ki vas bo peljala skozi gozd Golovca.
Ko pridete do prvega večjega razpotja, pojdite po manjši levi potki, ki se vzpenja v hrib. Najbolj temeljiti opazovalci boste našli tudi smerokaz, ki vas usmerja proti Orlam in centru. Sledite mušnicam in držite se desne večje poti.
Krasna gozdna pot vas pelje ob pobočju Golovca. Bodite oprezni, iščite mušnice in rešujte izzive, ki vam jih je pripravil Tripicepištorkeljbuc. Tik pred stičiščem naše manjše gozdne poti z glavno makadamsko potjo se povzpnite strogo desno v hrib, v smeri Vrha Golovec, kot vas poleg naših markacij usmerja tudi smerokaz.
Kar pogumno v hrib ... to je vaš zadnji podvig. »Oči na peclje« in poiščite skrinjo, ki jo je naše skrivnostno gozdno bitje skrilo za deblo podrte smreke. Pa obilo zabave z nalogami, ki vam jih je tokrat pripravil Tripicepištorkeljbuc!

 

Gozdna pot 31 - Golovec

IZHODIŠČE: Rakovnik pri NK Krim, Pot k ribniku 6
DOLŽINA POTI: 800 m
OPIS POTI:
Pot vas vodi mimo nogometnega igrišča NK Krim. Pri prvem križišču zavijte levo, vse do informacijske table Mestnega gozda Golovec, kjer se tokrat nahaja tudi naša že vsem poznana tabla.  Pojdite mimo zapornice in poiščite prvo mušnico, ki nakazuje smer poti – podajte se po desni sprehajalni poti, ki zavije v gozd in nadaljujte dogodivščino ravno po poti do prvega ribnika. Tam se pot razcepi, vi pa se podajte desno po poti. Preskočite potoček in nadaljujte po poti, ki se nekoliko vzpne v hrib in počasi oži. Na poti morate prečiti nekaj manjših potočkov, na katerih so otroci že zgradili nekaj mostičkov. Lahko si tudi zgradite svojega. Na večjem razpotju, uberite skrajno desno pot. Tudi ta se rahlo vzpenja v hrib in se na koncu strmo vzpne v hrib. Pogumno zagrizite vanj, saj vas na vrhu čaka zaboj Tripicepištorkeljbuca.

 

Gozdna pot 30 - Rožnik

11.6. - 17.6.

IZHODIŠČE: Razpotje za MGLC-jem in levo od Švicarije
DOLŽINA POTI: 900 m
OPIS POTI:
Izhodišče tokratne poti je na drugem razpotju za MGLC-jem in levo od Švicarije. Poiščite prvo mušnico in se podajte na novo dogodivščino! (slika 1) Pot vas vodi po glavni sprehajalni poti, vse do prvega razpotja. Tam nadaljujte pot po Jesenkovi poti, tik ob žičnati ograji. (slika 2) Sledite mušnicam - te vas vodijo po gozdni poti vse do skrinje in nove štampiljke, ki si jo lahko odtisnete za spomin na tokratno dogodivščino.
Pot vas pelje mimo trim steze, Jerebike in preko glavne sprehajalne poti. Tam napnite oči, saj vas bodo mušnice peljale po manjši levi potki navkreber (slika 3), vse do najlepšega drevesa na Rožniku, kjer se tudi tokratna pot zaključi. (slika 4)

Gozdna pot 29 - Golovec

4.6.2021 - 10.6.2021

IZHODIŠČE: Rakovnik pri NK Krim, Pot k ribniku 6
DOLŽINA POTI: 800 m
OPIS POTI:
Pot vas vodi mimo nogometnega igrišča NK Krim. Pri prvem križišču zavijte levo, vse do informacijske table Mestnega gozda Golovec, kjer se tokrat nahaja tudi naša že vsem poznana tabla. ( Slika 1) Pojdite mimo zapornice in poiščite prvo mušnico, ki nakazuje smer poti – podajte se po desni sprehajalni poti, ki zavije v gozd in nadaljujte dogodivščino ravno po poti do prvega ribnika. Tam se pot razcepi, vi pa se podajte desno po poti. (slika 2) Preskočite potoček in nadaljujte po poti, ki se nekoliko vzpne v hrib in počasi oži. Na poti morate prečiti nekaj manjših potočkov, na katerih so otroci že zgradili nekaj mostičkov. Lahko si tudi zgradite svojega. Na večjem razpotju, uberite skrajno desno pot. (slika 3) Tudi ta se rahlo vzpenja v hrib in se na koncu strmo vzpne v hrib. Pogumno zagrizite vanj, saj vas na vrhu čaka zaboj Tripicepištorkeljbuca.

Gozdna pot 28 - Rožnik

IZHODIŠČE: DESNO ZA HALO TIVOLI
DOLŽINA POTI: 900 m
OPIS POTI:
Pot se pričenja na asfaltiranem parkirišču za Halo Tivoli. Poišči prvo mušnico in se podaj novim dogodivščinam naproti, po večji položnejši makadamski poti, ki te vodi v prijeten hlad gozda. (slika 1)
Pot poteka ob robu gozda v smeri priti Šiški. Ko pridete do asfaltirane ceste, zavijte strogo levo v hrib. Pri novem razpotju pojdite po makadamski poti, mimo Bellevue-ja nazaj v gozd. (slika 2) Hodite po glavni poti do drugega razcepa in tam zavijte desno po Jesenkovi poti proti Mostecu. (slika 3) Opazujte table z imeni dreves. Ko najdete tablo, na kateri piše Vrba žalujka, poiščite niz večih mušnic, ki označujejo konec poti. Najdete tudi zaboj Tripicepistorkeljbuca? (slika 4)

 

Gozdna pot 27 - Mostec

IZHODIŠČE: KRIŽIŠČE ŠIŠENSKE CESTE IN ULICE POD HRIBOM (Thai center)
DOLŽINA POTI: 1 km
OPIS POTI:
Tokratna pot se seli na Rožnik. Izhodišče poti je na semaforiziranem križišču Šišenske ceste in ulice Pod hribom, pri uradni tabli Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. (Slika 1)
Poiščite prvo mušnico in se podajte novim dogodivščinam naproti!
Pot se prične na glavni sprehajalni poti, vzporedno z Večno potjo. Ta vas vodi vse do prvega parkirišča ob robu gozda. Tam zavijte levo na makadamsko cesto vse do prvega razcepa. Držite se desne manjše sprehajalne poti.
Zdaj pa pozor! Tik pred Mostecem skrenite levo na manjšo gozdno pot, ki se rahlo vzpne v hrib in vas pripelje do naslednje makadamske sprehajalne poti. Zavijte levo. Pri prvo klopci na levi strani poti zavijte desno v hrib. (slika 2)
Držite se glavne poti in ne zavijajte z nje. Pri podrtem drevesu ob poti poiščite skrinjo, ki jo je skrilo naše skrivnostno gozdno bitje. (Slika 3)

 

Gozdna pot 26 - Golovec

IZHODIŠČE: ŠTEPANJSKO NASELJE, PRI LPP AVTOBUSNI POSTAJI BILEČANSKA
OPIS POTI:
Izhodišče naše 26. Gozdne poti je pri LPP avtobusni postaji Bilečanska, v Štepanjskem naselju. (slika 1)
Sledite manjši gozdni potki, ki se vzpne v hrib. Hodite po obronku travnika, mimo s črnim gabrom ograjeni zasebni parceli, ki se nadaljuje v gozd. Pojdite ravno po glavni gozdni poti, ki vodi mimo informacijske table z zemljevidom. Najdete na njem svojo izhodiščno točko? Poiščite mušnice in se prepustite tokratni dogodivščini. Ob prvem razpotju gozdne poti, jo uberite po glavni položnejši poti, ki zavije levo. Pot se počasi oži in pričenja vzpenjati v hrib. Pozorni opazovalci, boste na poti opazili tudi mali izvir, ki preči pot. Pri prvem razpotju za izvirom, zavijte desno na manjšo gozdno potko, ki se vzpenja v hrib. Pot nadaljujte po širši gozdni poti in se ne ozirajte na ožjo gozdno potko, ki jo preči. Strumno hodite navkreber, do glavne gozdne poti na Golovcu (slika 2) in zavijte levo na uhojeno glavno sprehajalno pot. Na poti boste prečili drug izvir vode, kmalu zatem pa vas mušnice pripeljejo do novega razpotja, ki vas vodijo do na levo manjšo gozdno potko, ki rahlo zavije po hribu navzdol. (slika 3) Najdete skrinjo , ki jo je skril Tripicepištorkeljbuc? (slika 4)

Gozdna pot 25 - Golovec

IZHODIŠČE: Dolenjska cesta 51, Rakovnik
DOLŽINA POTI: 900 m
OPIS POTI:
Tokratna pot se prične na Dolenjski cesti 51. Svoje avtomobile in kolesa lahko parkirate pri prvem bloku ob Dolenjski cesti. Poiščite tablo in prve mušnice ter nadaljujte svojo pot. (slika 1)
Ta se prične po tlakovani poti, mimo nove večstanovanjske hiše, ki se kmalu prične vzpenjati v hrib in se nadaljuje v gozd. Na koncu kratkega vzpona nadaljujte svojo pot po večji gozdni poti levo. Ob naslednjem razpotju zopet zavijte levo in sledite mušnicam z novimi izzivi. Na naslednjem razpotju, nemalo za prejšnjim, pojdite desno. Ob novem razpotju nadaljujte po levi potki v hrib. To je vas zadnji vzpon, zato kar pogumno zagrizite vanj. Bodite pozorni na krasna drevesa, ki jih srečujete. Kateri vam je najljubši? Ko pridete na vrh, poiščite šopek mušnic, ki označujejo konec poti. V bližini se skriva tudi zaboj Tripicepistorkeljbuca.

Gozdna pot 24 - Rakova Jelša

IZHODIŠČE: VRTIŠČE MALE ULICE, Pot na Rakovo Jelšo
DOLŽINA POTI: 800 m
OPIS POTI:
Tokratna Gozdna pot se seli na Vrtišče Male ulice, ki se nahaja pri mestnih vrtičkih na Rakovi jelši. Poiščite vam že poznano tablo in prvo mušnico, ki vam nakazuje tokratno dogodivščino. (slika 1) Uživajte v raziskovanju novih poti!
Ko najdete prej omenjeno tablo, nadaljujte ravno po sprehajalni poti, mimo Vrtišča Male ulice, vse do mostička, ki preči manjši potoček. Hodite ravno po glavnem kolovozu, vse do lesenega zidu, na katerem piše »Ghetto sculpture«. Tik pred tem vam naše markacije nakazujejo nadaljevanje poti po manjši uhojeni travnati poti, ki zavije levo s kolovoza. (slika 2) Kar pogumno naprej po travnati poti, skozi drevored mlajših dreves, vse do konca poti. Ta vas pripelje do Ljubljanice in zaboja Tripicepištorkeljbuca, ki oznanja konec tokratne poti. (slika 3)

 

Gozdna pot 23 - Rožnik

IZHODIŠČE: Hala Tivoli (stopnišče desno zadaj)
DOLŽINA POTI: 1200 m
OPIS POTI:
23. Gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Prične se desno za Halo Tivoli in sicer pri lesenih stopnicah, ki vodijo v hrib. (SLIKA 1)
Poiščite tablo in prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše, po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellvue, zavijte levo na gozdno pot in mahnite jo po sledeh mušnic. A bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Ta vas pripelje do razpotja, vi pa jo mahnite mimo bivaka, ravno po manjši ožji potki, ki se rahlo vzpenja v hrib.
Potka se oži in vas vodi globlje v gozd, mimo podrtih dreves. Ustavite se, poiščite stara strohnela debla in kot pravi raziskovalci pobrskajte po njih in preverite kaj se skriva v njih.
Strma ozka potka vas pripelje do glavne sprehajalne poti in dveh miz. Spočijte se in užijte razgled na mesto pod vami. (slika 2)
Sledite mušnicam in nadaljujte z dogodivščino desno po glavni sprehajalni poti. Na razpotju pojdite levo po poti, ki se rahlo vzpenja. (Slika 3) Držite se glavne sprehajalne poti.
Zdaj pa pozor! Na poti boste srečali nemalo lesenih klopic. Štejte jih in pri vaši 9 klopci, napnite oči in poiščite vam že poznan zaboj Tripicepištirkeljbuca.
Vsem našim zvestim počitnikarjem, je tokratni cilj poznan – koliko bivakov najdete?

 

Gozdna pot 22 - Golovec

IZHODIŠČE: Rakovnik pri NK Krim, Pot k ribniku 6
DOLŽINA POTI: 700 m (30 min)
OPIS POTI:
Pot vas vodi mimo nogometnega igrišča NK Krim. Pri prvem križišču zavijte levo, vse do informacijske table Mestnega gozda Golovec, kjer se tokrat nahaja tudi naša že vsem poznana tabla. ( Slika 1)
Pojdite mimo zapornice in poiščite prvo mušnico, ki nakazuje smer pot – podajte se po desni poti, ki zavije v gozd in nadaljujte dogodivščino ravno po poti mimo ribnika. Mušnice vam ponujajo nove izzive, zato se potrudite, da najdete prav vse!
Pot vas tokrat vodi mimo kar dveh bajerjev in mnogih potočkov, ki tokratni gozdni poti pridajo prav poseben čar.
Mušnice vas bodo vodile čez leseno brv, po desni strani bajerja. Na razpotju se podajte po levi poti. Ta se postopoma oži in zavije strmo v hrib. Ne obupajte, pot je prijetna in slikovita, na koncu pa vam je Tripicepistorkeljbuc pripravil novo presenečenje.
Na koncu te ozke gozdne potke, prečite mostiček in se podajte ob potočku navkreber, po divje zarasli travi. Najdete mušnico, ki se skriva v njej?
Ozri se okoli in poišči skrinjo gozdnega bitja Tripicepistorkeljbuca.
Bravo, prišli ste na cilj! (slika 2)

 

GOZDNA POT 21 - Golovec

IZHODIŠČE: RAZPOTJE PRI OBSERVATORIJU

DOLŽINA POTI: 1,17 km 

OPIS POTI:

21. Gozdna pot se tokrat seli na drug konec ljubljanske gozdnate vzpetine Golovec – pot se tokrat prične na glavnem razpotju pri Observatoriju. Poiščite tablo že vsem poznane Gozdne poti in prve mušnice, ki nakazujejo smer poti. Te vas bodo vodile po skrajno levi poti, ki se rahlo spušča. (slika 1)

Ob prvem večjem razpotju, se povzpnite po desni poti navzgor, kot vas vodijo mušnice. (slika 2)

Tisti najbolj pozorni pustolovci boste v veliki luži, ki vam stoji na poti, našli mrest! Če ga sneg ne bo prekril in bodo temperature žabicam prizanesljive, pa morda v luži že najdete paglavce. (slika 3)

Pogumno nadaljujete po poti in ta vas bo pripeljala do poseke. Prečite jo in nadaljujte pot po nekoliko ožji gozdni poti navkreber.  (slika 4)
Na gozdnih dogodivščinah vestno izpolnjujte izzive, ki vam jih ponujajo naše ljubke markacije.

Po nekoliko daljšem sprehodu skozi gozd, zopet pridete do razpotja. Napnite oči in podajte se po sledi mušnic, ki vas zopet vodijo po poti navzgor. (slika 5)

Ko pridete do vrha, na razpotju zopet zavijte na desno manjšo potko, ki vas pripelje do Gozdnega planetariuma. To je tudi konec naše 21. Gozdne poti. Raziščite Gozdni planetarij in uživajte v naravi. (slika 6)

 

Tokratna Gozdna pot  je prilagojena razmeram epidemije in upošteva priporočila za zamejitev širjenja epidemije. Tokrat zato na cilju ne najdete Tripicepištorkeljubuceve skrinje, njegovih delovnih listov in štampiljk.

 

Gozdna pot 20 - Golovec

NAPOTKI ZA STARŠE

OPIS POTI:
Izhodišče naše 20. Gozdne poti je pri LPP avtobusni postaji Bilečanska, v Štepanjskem naselju. 

Sledite manjši gozdni potki, ki se vzpne v hrib. Hodite po obronku travnika, mimo s črnim gabrom
ograjeni zasebni parceli, ki se nadaljuje v gozd. 
Pojdite ravno po glavni gozdni poti, ki vodi do informacijske table z zemljevidom.
Sledimo poti, ki zavije desno od omenjene table. Hodimo vzdolž malo globljega grabna, do naslednjega znaka, ki označuje uradno pot na Golovec. Pri znaku prečimo graben in se povzpnemo po malo manj uhojeni potki prepredeni s koreninami. Na vrhu zavijemo levo, nazaj po širši poti. Po nekaj sto metrih vidimo gost smrekov gozd. Tu se na levi strani, pod potjo, skriva zaboj! 

Gozdna pot 19 - Šišenski hrib

19.3. - 25.3.

IZHODIŠČE: DESNO ZA HALO TIVOLI
NAPOTKI ZA STARŠE
19. Gozdna pot se tokrat seli na Šišenski hrib. Prične se desno za Halo Tivoli, in sicer pri lesenih stopnicah, ki vodijo v hrib. (SLIKA 1)
Poiščite tablo in prve mušnice, ki vam nakazujejo pot. Povzpnite se po stopnicah do vrha, mimo propadajoče hiše po tlakovani oziroma asfaltni poti. Pred razpadajočim nekdanjim hotelom Bellevue zavijte levo na gozdno pot in mahnite jo po sledeh mušnic. (SLIKA 2)
Bodite pozorni, prva mušnica vas že kmalu usmeri desno na manjšo gozdno potko navkreber. Potka vas pripelje do razpotja, vi pa jo mahnite desno vse do konca Jesenkovi poti. (SLIKA 3)
Prečkajte makadamsko gozdno cesto, znova poiščite Jesenkovo pot in se pogumno podajte po njej. Naj vas mušnice vodijo vse do našega cilja, le-te, pa vam na poti narekujejo nemalo novih izzivov.
Na novem razpotju Jesenkove poti, pojdite desno po poti, ki vodi do stolpa nekdanje smučarske skakalnice. (SLIKA 4)
Tam se tokratna Gozdna pot tudi konca. Poiščite skrinjo in izziv, ki vam ga je tokrat pripravil Tripicepištorkeljbuc.

Gozdna pot 18 - Štepanjsko naselje

12.3. - 18.3.

NAPOTKI ZA STARŠE

IZHODIŠČE: ŠTEPANJSKO NASELJE, PRI LPP AVTOBUSNI POSTAJI BILEČANSKA
OPIS POTI:
Izhodišče naše 18. Gozdne poti je pri LPP avtobusni postaji Bilečanska, v Štepanjskem naselju. (slika
1)
Sledite manjši gozdni potki, ki se vzpne v hrib. Hodite po obronku travnika, mimo s črnim gabrom
ograjeni zasebni parceli, ki se nadaljuje v gozd. (slika 2)
Pojdite ravno po glavni gozdni poti, ki vodi mimo informacijske table z zemljevidom. Najdete na njem
svojo izhodiščno točko? Poiščite mušnice in se prepustite tokratni dogodivščini.
Ob prvem razpotju gozdne poti, jo uberite po glavni položnejši poti, ki zavije levo. (slika 3)
Pot se počasi oži in pričenja vzpenjati v hrib. Pozorni opazovalci, boste na poti opazili tudi mali izvir, ki
preči pot. Preverite, če se morda v luži zbirajo paglavci. Pri novem razpotju se držite srednje širše
potke oziroma sledite našim že poznanim markacijam. Ob vsakem novem razpotju poiščite mušnice
in jim sledite. Vsekakor pa vas do cilja tokrat pripeljejo le levi odcepi poti.
Naj vas podrta drevesa, ki zapirajo pot ne motijo. Pogumno jih prestopite, obhodite ali preplezajte in
nadaljujte pot. Seveda sledite levi potki tudi na naslednjem razpotju. (slika 4)
Zdaj se sprehajate po manjši uhojeni potki, ki se rahlo spušča. Ko pridete do konca te male poti, ste
prišli na cilj! (slika 5)
Oči na peclje in poiščite zaboj našega gozdnega bitja. Kaj vam je pripravil tokrat? (slika 6)

 

Gozdna pot 17- Golovec

5.3. - 11.3.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pustolovščina se tokrat pričenja pri ribniku pod Golovcem (Pot pri ribniku 8). Tabla, ki nakazuje pot je postavljena na pričetku gozdne poti, desno od jezera. (slika 1)
Sledite mušnicam in razrvani poti od kolesij tovornjakov, ki se vzpenja v hrib. Ne skrbite, kmalu boste zavili na prijetnejšo pot, ki vas bo peljala skozi gozd Golovca.
Ko pridete do prvega večjega razpotja, pojdite po manjši levi potki, ki se vzpenja v hrib. Najbolj temeljiti opazovalci boste našli tudi smerokaz, ki vas usmerja proti Orlam in centru (slika 2).
Sledite mušnicam in držite se desne večje poti.
Krasna gozdna pot vas pelje ob pobočju Golovca. Bodite oprezni, iščite mušnice in rešujte izzive, ki vam jih je pripravil Tripicepištorkeljbuc.
Tik pred stičiščem naše manjše gozdne poti z glavno makadamsko potjo se povzpnite strogo desno v hrib, v smeri Vrha Golovec, kot vas poleg naših markacij usmerja tudi smerokaz (slika 3).
Kar pogumno v hrib ... to je vaš zadnji podvig. »Oči na peclje« in poiščite skrinjo, ki jo je naše skrivnostno gozdno bitje skrilo za deblo podrte smreke.
Pa obilo zabave z nalogami, ki vam jih je tokrat pripravil Tripicepištorkeljbuc!

Pred obiskom poti si natisnite GOZDNI DNEVNIK.

 

Gozdna pot 16 - Rogačeva pot

26.2. - 4.3.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pot se začne pri info točki Rogač v Rožni dolini (Podrožniška pot 9). Pri kipu rogača začnite hoditi po potki v hrib, ki gre po levi strani od table krajinskega parka (SLIKA 2). Na približno pol poti boste prepoznali našo stalno točko gozdnih sprehodov. Ko se povzpnete do vrha hriba, pridete do sopotja z glavno sprehajalno potjo, ki vodi na Rožnik. Omenjeno pot prečkate in splezate na planinsko pot. Takoj zatem zavijete levo in sledite široki cesti, ki vodi do oddajnika na Šišenskemu hribu. Na zadnjem ovinku ceste greste naravnost (cesta pa zavije desno). Prišli boste do majhne gozdne jase, kjer se v bunkerju skriva zaboj.

 

Gozdna pot 15 - Golovec, Fužine

15. Gozdna pot se pričenja na Poti spominov in tovarištva, iz smeri Fužin. Na poti na Golovec, na večjem razpotju, najdete tablo in prvo mušnico, ki nakazujeta smer poti (slika 1).

Namig: povzpnite se po vijugasti Poti spominov in tovarištva vse do vrha hriba. Tokratna pot je nekoliko lažja in zato tudi nekoliko daljša – 1,5 km. Na mušnicah najdete tudi nove izzive, ki vam popestrijo pot.
Glavnina Gozdne poti teče po PST-ju. Nekajkrat pa je naš nagajivec pot skrenil tudi na manjše gozdne poti. Zatorej, oči na peclje! Na eni od stranskih poti se naša dogodivščina tudi zaključi. Če ste prišli do telovadnih orodij trim steze, ste že predaleč. (slika 2)

Pred obiskom poti si natisnite GOZDNI DNEVNIK.

 

 

GOZDNA POT 14 – GOLOVEC

12.2. - 18.2.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pustolovščina se tokrat pričenja pri ribniku pod Golovcem (Pot pri ribniku 8). Tabla, ki nakazuje pot je postavljena na pričetku gozdne poti, desno od jezera. (slika 1)
Sledite mušnicam in razrvani poti od kolesij tovornjakov, ki se vzpenja v hrib. Ne skrbite, kmalu boste zavili na prijetnejšo pot, ki vas bo peljala skozi gozd Golovca.
Ko pridete do prvega večjega razpotja, pojdite po manjši levi potki, ki se vzpenja v hrib. Najbolj temeljiti opazovalci boste našli tudi smerokaz, ki vas usmerja proti Orlam in centru (slika 2).
Sledite mušnicam in držite se desne večje poti.
Krasna gozdna pot vas pelje ob pobočju Golovca. Bodite oprezni, iščite mušnice in rešujte izzive, ki vam jih je pripravil Tripicepištorkeljbuc.
Tik pred stičiščem naše manjše gozdne poti z glavno makadamsko potjo se povzpnite strogo desno v hrib, v smeri Vrha Golovec, kot vas poleg naših markacij usmerja tudi smerokaz (slika 3).
Kar pogumno v hrib ... to je vaš zadnji podvig. »Oči na peclje« in poiščite skrinjo, ki jo je naše skrivnostno gozdno bitje skrilo za deblo podrte smreke.
Pa obilo zabave z nalogami, ki vam jih je tokrat pripravil Tripicepištorkeljbuc!

Pred obiskom poti si natisnite GOZDNI DNEVNIK (volk, stran 3).

Gozdna pot 13 - Rožnik

5.2. - 11.2.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pot se tudi tokrat pričenja na glavni sprehajalni poti za MGLC-jem. Ko se pot rahlo vzpne, pridete do lesene klopce na levi strani poti in razpotja. Poiščite vam že poznano tablo Gozdne in prvo mušnico, ki označujeta smer tokratne dogodivščine. (slika 1)
Povzpnite se po manjši gozdni potki in na vseh manjših razpotjih se držite levih poti, katere se vzpenjajo v hrib.
Če ste prišli do mostička, ste na pravo poti. Bravo! Prečkajte ga in ko pridete do glavne makadamske ceste, vas mušnice vodijo levo po tej večji sprehajalni poti, vse do žičnate ograje in razpotja. Zavijte strogo desno na Trim stezo, ki se edina vzpenja v hrib. (slika 2)
Mušnice vas bodo vodile vse do Trim parka s telovadno opremo. Tik pred tem se potka razcepi, vi pa pojdite po tisti manjši, desni potki, kot označuje mušnica. Oho, šaljivec vas je peljal »okoli riti v žep« ... in zopet v Trim park in skozi le-tega.
Še naprej sledi našim markacijam, ki te vodijo naprej do glavne sprehajalne poti. Prečkajte jo in povzpnite se po manjši gozdni potki, levo od Jesenkove poti. (Slika 3)
To je vaš zadnji vzpon. Sledi mušnicam in ozki gozdni potki, ki te pripelje do najlepšega drevesa na Rožniku in hkrati tudi našega cilja 13. Gozdne poti. 

Pred obiskom poti si natisnite GOZDNI DNEVNIK (medved, stran 2).

 

Gozdna pot 12 - Rožnik

29.1. - 4.2.

NAPOTKI ZA STARŠE

Dvanajsta gozdna pot se tokrat seli na Rožnik. Pot se začene na glavni sprehajalni poti za MGLC-jem. Po lažjem vzponu pridete do lesene klopice na levi strani poti in razpotja. Tam začetek dogodivščine nakazuje že znana tabla. (slika 1)
Pot začnite na Trim stezi, ki se kasneje vzpne v hrib. Nadaljujte po uhojeni poti, ki vas pripelje do glavne makadamske sprehajalne poti. Zavijte desno na glavno sprehajalno pot, ki pelje vzdolž Večne poti.
Ko pridete do razpotja, nadaljujte po sredinski makadamski poti (spodnja vodi do Večne poti, skrajno desna pa je manjša gozdna pot, ki se vzpenja v hrib).
Nadaljujte po makadamski poti, dokler se ta ne razcepi na glavno pot in manjšo gozdno potko, ki zavije desno. Zavijte na gozdno pot, sledite mušnicam in te vas pripeljejo do zaboja, kjer najdete navodila za tokratno delavnico. (slika 2)

Pred obiskom poti si natisnite GOZDNI DNEVNIK (srna, stran 1).

Gozdna pot 11 - Golovec

22.1. - 28.1.

NAPOTKI ZA STARŠE

Izhodišče - razpotje pri observatoriju

Poišči tablo Gozdna pot, ki označuje pot, po kateri se boste tokrat odpravili. Kar pogumno nadaljuj po stezi, ki se vzpenja, prestopi podrto deblo breze in sledi mušnicam, ki te pripeljejo do skrinje z novo nalogo. (slika 1)

Drži se desne uhojene poti, ki te vodi do vrha prvega vzpona in razpotja gozdne poti. Poišči mušnico, ki nakazuje smer poti … kam te vodi? Tako je, podaj se naprej, kar po glavni gozdni poti, ki rahlo zavije desno. (Pri vsakem razpotju bodi pozoren, kako ti mušnice nakazujejo smer poti.) (Slika 2)

Pot se na svoji ravnini razcepi na 3 manjše potke. Povzpni se po sredinski poti, kot te vodijo mušnice. 

Pot te je pripeljala da najvišje točke, kjer so na novo postavljene lesene instalacije. Si jih že opazil? (slika 3)

Podaj se po skrajno desni poti, ki se pričenja spuščati. (slika 4) Ta te bo vodila do glavne sprehajalne poti. Prečkaj jo in nadaljuj sprehod po manjši uhojeni poti, mušnice pa te bodo usmerile, kam naprej. 

Na  novem razcepu poti izberi desno, ki se rahlo spušča. (slika 5)

Pri novem razcepu se zopet drži desne poti, ki te vodi do cilja. (slika 6) Za podrtim deblom, na desni strani poti, poišči zaboj z novo nalogo. Bravo, uspelo ti je!!!! 

(Če se sprehajate v snegu ali v/po dežju, v blatu ali snegu lahko iščeš sledi gozdnih sprehajalcev.)

Gozdna pot 10 - Rogačeva pot

16.1. - 22.1.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pot se začne pri info točki Rogač v Rožni dolini (Podrožniška pot 9). Pri kipu rogača začnite hoditi po potki v hrib, ki gre po levi strani od table krajinskega parka (SLIKA 2). Na približno pol poti boste prepoznali našo stalno točko gozdnih sprehodov. Ko se povzpnete do vrha hriba, pridete do sopotja z glavno sprehajalno potjo, ki vodi na Rožnik. Omenjeno pot prečkate in splezate na planinsko pot. Takoj zatem zavijete levo in sledite široki cesti, ki vodi do oddajnika na Šišenskemu hribu. Na zadnjem ovinku ceste greste naravnost (cesta pa zavije desno). Prišli boste do majhne gozdne jase, kjer se v bunkerju skriva zaboj.

GOZDNA POT 9 - Observatorij

8.1. - 15.1.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pustolovščina se začne na zadnjem ovinku pred observatorijem. Napnite oči, poiščite tablo Gozdne poti in zavijte strogo levo na manjšo gozdno potko, ki vodi prav do observatorija. Ne ustrašite se prepreke, prestopite podrto drevo in pogumno sledite mušnicam!

GOZDNA POT 8 - Rakovniška pot

25.12. -1.1.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pot se začne za gradom Rakovnik. Na asfaltirani cesti se držimo leve. Mimo dvojne rampe zavijemo levo na makadamsko pot, nato sledimo poti, ki vodi mimo travnika in kmalu vstopimo v gozd. Mimo nekaj razpotij sledimo glavni sprehajalni poti, ki vodi do observatorija. Tik preden se sprehajalna pot pridruži makadamski cesti pod observatorijem, boste našli zaboj na desni strani pod potjo.

Gozdna pot 7 - Šišenski hrib

18.12. - 25.12.

NAPOTKI ZA STARŠE

Pot začnite na parkirišču za dvorano Tivoli, nadaljujte po stopnicah in sledite urejeni poti. Na križišču zavijte desno in se priključite Jesenkovi poti. Ob velikem lesenem bivaku zavijte levo v hrib. Povzpnite se vse do glavne poti, ki pelje od Švicarje do Mosteca. Zavijte desno proti Mostecu, nato pa na naslednjem križišču zavijte levo proti Cankarjevem vrhu. Skrinja se skriva na travniku, ki je oddaljen 100 metrov od križišča.

Gozdna pot 6 - Šišenski hrib

11.12. - 18.12.

NAPOTKI ZA STARŠE
Pot se tokrat začne na glavni cesti, ki vodi mimo Švicarije proti vrhu Šišenskega hriba. Na križišču izberite pot ob ograji in ji sledite. Pot se kasneje priključi nazaj glavni poti, ki vas pripelje do glavnega križišča na Rožniku. Sledite skrajno levi poti (rahlo skrita, zavije proti dolini - gozdna pot). Zaboj se skriva ob majhni jasi na gozdni vlaki.

Gozdna pot 5 - Ljubljanski grad

4.12. - 11.12.

Pot se začne pri piceriji Tunel na Karlovški cesti. Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se dviga za picerijo. Pot gre skoraj do grajskega vinograda, nato zavije levo proti obzidju. Sledimo poti proti vrhu do oddajnika. Tik pred vrhom se skriva zaboj - ob stopnicah, ki se spuščajo nazaj v gozd. V bližini skrinje boste našli drugačno obarvane gobice - smerokaze.

Gozdna pot 4 - Golovec

27.11. - 4.12.

Napotki za starše

Pot se začne na koncu makadamske ceste, ki pelje na vrh Golovca. Pot vodi po skrajno levi gozdni poti. Na polovici poti prečkamo veliko gozdno jaso. Pot se konča na stičišču treh sprehajalnih poti, škatla - zaklad pa se nahaja pod majhno smreko v bližini.

Gozdna pot 3 - Ljubljanski grad

od 20. 11. do 27. 11.

Napotki za starše

Pot se začne pri stopnicah za Lutkovnim gledališčem, nadaljuje se po griču ter prečka cesto, ki se vzpenja na Ljubljanski grad; nato gre okoli okrogle jase in se zaključi pri vhodu v grajski vinograd.

Gozdna pot 2 - Golovec

od 13. 11. do 20. 11.

Napotki za starše

Tokratno pot je naš Tripicepištorkeljbuc pustil na vznožju Golovca. Začne se pri nogometnem klubu Krim. Pot gre po cesti mimo nogometnega igrišča in nato zavije v gozd, nadaljuje se mimo dveh jezer in prečka potok ter se konča na stičišču dveh gozdnih poti.

Gozdna pot 1 - Golovec

od 6. 11. do 12. 11.

Napotki za starše

Pot je markirana z lesenimi mušnicami in nikoli ne gre iz urejene poti. Začne se pri naslovu: Pot na Golovec 11 ter konča na vrhu vzpona naprej od observatorija.