Koledar

 • 02 november torek
  17:00 3+

  GIBALNICA

  03 november sreda

  dr. Teja Škodič Zakšek, porodna babica

  Na Kavi s strokovnjakom se nam bo pridružila dr. Teja Škodič Zakšek, porodna babica. Je edina doktorica znanosti s področja babištva v Sloveniji in ima dolgoletne izkušnje v skrbi za nosečnice in ženske po porodu. Z njo boste lahko spregovorili o vsem, kar je vezano na poporodno okrevanje, zdravje medeničnega dna, spolnost po porodu, načrtovanju naslednje nosečnosti, …

  16:30 3+

  Pravljica

  PTICE SELIVKE

  Jeseni naše kraje zapustijo ptice selivke in odletijo v daljne kraje. Da jih bomo pozimi čim manj pogrešali, si bomo ustvarili tudi svoje ptice. Izdelali jih bomo iz pisanih materialov, jim razprli krila in jih takšne občudovali celo zimo dokler se same ne vrnejo in toplih krajev. 

   

  04 november četrtek
  10:30 Za mamice

  Moj porod

  17:00 3+

  Mojster Luka

  POPRAVLJALNICA IGRAČ

  05 november petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Kako vem, da sem (dovolj) dobra mama?

  Najboljši starši na svetu so ponavadi tisti, ki otrok nimajo :). Realna izkušnja starševstva pa je pogosto ta, da se soočamo z mnogimi izzivi in stiskami, ki v nas vzbujajo vprašanja, ali smo sploh dovolj dobri starši in kaj bi lahko še naredili drugače ali boljše. Ogledali si bomo, po čem strokovnjaki presojajo ustreznost starševstva, prav tako pa bomo razmislili, kako v sebi začutiti, kaj je tisto, kar od nas naš otrok zares potrebuje.

  16:30 3+

  Pravljica

  PRAVLJIČNA HIŠKA - pleskanje 

  Vsako srečanje se bomo zbrali pred pravljično hiško, pobrskali po zaboju s pravljicami, jih nekaj prebrali in nato na hiški pustili ustvarjalni pečat. Na prvem srečanju bomo kartonaste stene prepleskali z raznolikimi barvami. Da bo to še nekoliko bolj zabavno, bomo poskusili pleskati tudi s čopiči z zelo dolgimi ročaji - res dolgimi ročaji, daljšimi od nas.

   

  06 november sobota
  11:00 3+

  Ustvarjalnica

  USTVARJAMO Z GLINO

  Kaj vse se da ustvariti iz kupčka gline? Grad, torto ali tigra? Mali kiparji bodo z gnetenjem, valjanjem, mečkanjem in lepljenjem gradili nove svetove, upodobaljajoč podobe iz svoje domišljije. Morda jih bo navdihnila tudi zabavna pravljica. Z nastalimi kipci bomo nato sestavili majhno skupinsko glineno instalacijo.

  11:00 3+

  Pravljica

  USTVARJAMO Z GLINO

  Kaj vse se da ustvariti iz kupčka gline? Grad, torto ali tigra? Mali kiparji bodo z gnetenjem, valjanjem, mečkanjem in lepljenjem gradili nove svetove, upodobaljajoč podobe iz svoje domišljije. Morda jih bo navdihnila tudi zabavna pravljica. Z nastalimi kipci bomo nato sestavili majhno skupinsko glineno instalacijo.

  cute boy forming toys from clay2

  @Freepik

  07 november nedelja
  11:00 3+

  Pravljica

  PTICE

  S pogledom v nebo vidimo ptice, ki letijo nad nami. Če dobro prisluhnimo, jih tudi slišimo. Ste si morda zaželeli, da bi postali ptica in poleteli skozi širno nebo? Pridružite se ustvarjalnici z Evo, kjer si boste izdelali prav posebna krila, se naučili ptičjega petja in poskusili poleteti.

   

  09 november torek
  17:00 3+

  GIBALNICA

  10 november sreda

  Špela Jazbec Gorenc, FIZIOTERAPEVTKA

  V Malo ulico prihaja fizioterapevtka, specialistka razvojno-nevrološke obravnave, Špela Jazbec Gorenc. Izkušena fizioterapevtka, ki je prav tako voditeljica gibalnih uric za dojenčke, je napisala knjigo o pravilnem ravnanju z dojenčkom. Vprašali jo boste lahko vse, kar vas zanima glede gibalnega razvoja otroka in izbire pravilne opreme zanj.

  16:30 3+

  Pravljica

  STE KJE VIDELI SLONA? (David Barrow)

  Zlata hruška je projekt Mestne knjižnice Ljubljana, ki vsako leto najbolj kakovostnim otroškim in mladinskim knjigam podeli nalepko Zlata hruška. Tudi tokrat bomo najprej prebrali otroško knjigo, ki se ponaša z dotično nalepko in morda še koga navdušili nad listanjem in prebiranjem knjig. 

  Slon bi se rad igral skrivalnice. Lahko se igraš z njim, ampak pazi: slon se res dobro skriva!
  Na ustvarjalnici bodo otroci narisali slona in ga nato skrili pred radovednimi pogledi. Ga boste uspeli najti?

   

  Razvoj otrokovih možganov

  Otroški možgani se v prvih letih življenja najbolj intenzivno razvijajo. Obenem pa niso samo skrivnostna črna skrinjica, v kateri se odvijajo nenavadne spremembe, ampak so socialni organ in s tem v prvi vrsti odvisni od odnosov, v katerih živijo. Tokrat bomo klepetale, s katerimi preprostimi in čisto vsakdanjimi, a hkrati tudi znanstveno utemeljenimi načeli lahko starši pripomoremo k čim bolj optimalnemu razvoju otroških možganov.

  11 november četrtek
  12:00

  Gozdne poti

  Gozdna pot 38 - Golovec (PST, Fužine)

  IZHODIŠČE: Na križišču Hruševske ceste in PST pri Fužinah

  Gozdna pot je postavljena 7 dni, zato le urno ali pa počasi v lov na nove gozdne dogodivščine. Vestno zbiraj štampiljke v svojo knjižico gozdnih poti. Ko zbereš 10 različnih, pa hitro do Male ulice po nagrado za najbolj vestnega gozdnega raziskovalca/-ko!

  SPOZNAJ POT

  gozdne poti Golovec3

  17:00 3+

  Mojster Luka

  PTIČJA HIŠICA

  12 november petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Čustveni razvoj dojenčka

  V Mali ulici veliko govorimo o čustvih, tokrat pa se jim bomo posvetili še bolj poglobljeno. Pogledali bomo, ob kateri starosti v dojenčku vzniknejo določena čustva in, kako ta obdobja prepoznati. Seveda pa se bomo dotaknili tudi tega, kako določene čustvene vozlje, ki jih pri sebi prepoznavamo, ob otroku predelati.

  16:30 3+

  Pravljica

  PRAVLJIČNA HIŠKA - poslikava stropa

  Vsako srečanje se bomo zbrali pred pravljično hiško, pobrskali po zaboju s pravljicami, jih nekaj prebrali in nato na hiški pustili ustvarjalni pečat. Hišica se že bohoti s pisanimi stenami, nedotaknjen pa je ostal njen strop. Kaj ne bi bilo zabavno, da bi na njem zaplesali naši najljubši pravljični junaki? Pobrskali bomo po spominu, po knjigah, izbrali pravljična bitja in jih čepe, leže ali še kako drugače narisali na strop hišice.

   

  13 november sobota
  10:00 6+

  Gozdni sprehodi

  Zbirno mesto je na križišču Hruševske ceste in PST (Pot spominov in tovarištva) pri Fužinah. Koordinate izhodišča gozdnega sprehoda: 46.039929, 14.562243. 

  gozdni sprehod 9.3. kotlina 300px

  MAČJE DRSALIŠČE 

  Vsaka mačka kdaj obišče tudi mačje drsališče! Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo in Simonom izdelovali mačje Murije, muce Mace in druge mačje junake, jim obuli drsalke in se podali na čisto pravo Mačje drsališče. 

  14 november nedelja
  11:00 2+

  Sladki prstki

  GRANOLA Z JOGURTOM

  To nedeljo si bomo privoščili pozen sladek, a hkrati zdrav zajtrk. V skledah bodo male rokice umešale kosmiče, oreščke, med, semena in še kaj. Med peko hrustljave granole si bomo pripravili sklede, jih napolnili s svežim sadjem, jogurtom in - da otrokom na obraz narišemo tisti poseben sladkosnedi nasmešek - dodali še kakšen košček čokolade. 

  16 november torek
  17:00 3+

  GIBALNICA

  17 november sreda

  dr. Boštjan Čampa, PSIHOTERAPEVT ZA MOŠKE

  V Mali ulici bomo tokrat gostili psihoterapevta za moške, dr. Boštjana Čampa. Ker je njegovo delo usmerjeno zlasti na delo z moškimi in s t. i. »moškimi skupinami«, ga boste lahko vprašale vse, kar vas zanima v zvezi s psihologijo moških. Iz prve roke nam bo lahko povedal, o čem se moški na njegovih skupinah dejansko pogovarjajo, kako razmišljajo, kako jih učinkovito aktivirati pri družinskih opravilih ter zakaj se ženski in moški svetovi včasih tako zelo krešejo.

  16:30 3+

  Pravljica

  ŠŠŠ! IMAMO NAČRT (Chris Haughton)

  Zlata hruška je projekt Mestne knjižnice Ljubljana, ki vsako leto najbolj kakovostnim otroškim in mladinskim knjigam podeli nalepko Zlata hruška. Tudi tokrat bomo najprej prebrali otroško knjigo, ki se ponaša z dotično nalepko in morda tudi koga izmed vas navdušili nad listanjem in prebiranjem knjig. 

  Ta čudovita slikanica, ki je namenjena tudi najmlajšim bralcem, govori o miroljubnem sobivanju. V maniri prebrane zgodbice, bomo z otroki skupaj ustvarili eno veliko skupno sliko.

  Razvijanje otrokovega odnosa do hrane – od prvih žličk do zdravih malčkov

  Ne glede na to, ali vas uvajanje čvrste hrane šele čaka ali pa vaš mali jedec že spretno vihti žličko, je odnos do hrane nekaj, kar se v resnici razvija vse otroštvo. Tokrat bomo govorile o tem, kako otroku pomagati, da razvije zdrave prehranjevalne navade in svoj odnos do hrane, s čimer vlagamo v otrokovo vseživljenjsko zdravje. Dotaknile se bomo tudi motenj hranjenja pri otrocih in kako se lahko le-te preprečijo.

  19 november petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Spanje in uspavanje otrok – mit ali realnost?

  Materinstvo je baje dokaz, da človeštvo za obstoj ne potrebuje spanca :). Tudi, če vam ni več do smeha, lepo vabljene na tokratni klepet, na katerem se bomo pogovarjale o izzivih, ki jih v naše življenje vnaša nekaj tako na videz preprostega, kot je spanec. Teme tega petka bodo: kakšen je pomen spanca za otrokov razvoj, kako uspavati, uspavanje na dojki, zakaj nekatere metode ne delujejo, kdaj ukiniti dnevni spanec, … Vse to in še kava zraven!

  24 november sreda

  dr. Milena Mileva Blažić Kovačič, strokovnjakinja za otroško in mladinsko književnost

  Na Kavo s strokovnjakom prihaja dr. Milena Mileva Blažić Kovačič, strokovnjakinja za otroško in mladinsko književnost. Je redna profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer poučuje o otroški literaturi, pravljičarstvu, slikanicah, ustvarjalnem pisanju, … Pogovarjali se bomo o tem, kako prepoznamo kakovostno literaturo za otroke, kar bo zagotovo v pomoč pri izbiri knjižnih daril v prihajajočem prazničnem decembru.

  Vzgoja kot preventiva pred pastmi pedofilije

  Pojav pedofilije je najverjetneje največji strah vsake mame. Eden največjih mitov pa je, da je spolna zloraba nekaj naključnega. Dokazano je namreč, da pedofili svoje žrtve skrbno izbirajo glede na določene karakteristike in da pedofili niso naključni mimoidoči. Kako vzgojiti otroka tako, da ne bo mogel postati žrtev, bo tema tokratnih večernih klepetkov.

  26 november petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK (v živo)

  Dojenje po prvem letu in odvajanje od dojenja

  Najkasneje proti koncu porodniške se nam začenja odpirati vprašanje: do kdaj je smiselno dojiti? Dojenčki se ravno okoli prvega leta še vedno precej dojijo in dojenju sploh ni videti konca, a brez skrbi: ravno takrat se odvija pomemben poskok rasti. Tokrat se bomo pogovarjale, kdaj se je otrok pripravljen odstaviti sam in kakšen je pomen dojenja po prvem letu. Naslovile pa bomo tudi vprašanje, kako speljati otroku prijazno odstavljanje in kako urediti nočno dojenje.

  30 november torek
 • 11 marec petek