Koledar

 • 01 september torek
  17:00 3+

  Gibalnica

  02 september sreda
  03 september četrtek
  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Zakaj mi gre otrok včasih na živce ter kako pomagati njemu in sebi?

  Čeprav je to stisko včasih težko priznati, je mater, ki jim gredo njihovi otroci včasih dobesedno na živce, veliko. Tokrat bomo skupaj govorile o tem, zakaj do tega sploh pride ter kako lahko pomagamo sebi in našemu otroku, da bo v naši družini manj slabe volje.

  04 september petek

  ČAROBNA SKODELICA
  Čudili se bomo čarobni kavni skodelici, saj bodo vanjo ena za drugo izginjale stiroporne figurice, ki jih bomo izdelali. Pridruži se nam in izvedel boš, kaj je skrivna snov, ki jo potrebuješ, da ustvariš to navidezno čarovnijo.

  17:30

  Mala terasa

  Interaktivni koncert - tokrat Specialke z oprodama

  05 september sobota

  Delavnica na vrtu na Rakovi Jelši

  MOJA PRVA KREMA

  Na tokratni delavnici bomo vonjali, okušali in mešali popolnoma naravna rastlinska masla in olja. Izpod naših čarobnih prstov bo nastala dišeča puhasta krema. Shranili jo bomo v svoj kozarec in zanjo izdelali posebno nalepko. S kremo si boste lahko otroci mazali lička vsak dan pred šolo ali vrtcem. Vabljeni vsi mali radovedneži in ustvarjalci.

  07 september ponedeljek
  09:30

  Pedokinetika

  08 september torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  SAMOPODOBA IN SKRB ZASE PO ROJSTVU OTROK

  Biti mama in razvijati starševstvo je pomembno poslanstvo, ki pride skupaj z otrokom. Vseeno pa ženske nismo samo mame, čeprav čustveni napor porodniške včasih pusti bore malo manevrskega prostora za še kaj drugega. Tokrat bomo skupaj raziskovale, kako se je ob materinstvu spremenilo naše doživljanje  sebe ter katere so tiste strasti, ki v nas še tlijo.

  17:00 3+

  Gibalnica

  09 september sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA (Hans Christian Andersen)

  Na nevihtno noč se v grad zateče dekle, ki trdi, da je kraljična. Mlademu kraljeviču je dekle všeč, a sumničava mati kraljica se mora najprej prepričati, če dekle res govori resnico. Pod vse žimnice in pernice, na katerih naj bi spalo dekle, položi zrno graha…

  Na ustvarjalnici bomo izdelovali kronice za kraljične in kraljeviče.

  11 september petek
  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT 

  12 september sobota

  DELAVNICA NA VRTU NA RAKOVI JELŠI

  DIŠEČE RAZPRŠILO ZA PROSTOR
  Tokrat bomo ustvarjali nekaj zelo dišečega in uporabnega. Sami boste zmešali svoje razpršilo za prostor, ki bo poskrbelo za osvežitev vaših domov ali sobic. Uporabljali bomo le naravne dišave. Pripravimo nosove na dišečo dogodivščino.

  13 september nedelja

  PACKARIJA
  Razgrnili bomo velike kose papirja, si iz odpadnega materiala izdelali vrtavke, pripravili
  pipalke, barvo in packarija z vrtenjem ter škropljenjem se lahko začne.

  15 september torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Otrokovo komuniciranje – od joka do besed

  Materinstvo v prvem letu verjetno najbolj okrona čarobnost, ko iz otrokovih ust slišimo: »Mama«. Otrokovo učenje komuniciranja pa se v resnici začne že mnogo prej, tako rekoč od rojstva naprej. Otrok se celotno prvo leto uči, s katerimi dejanji vzpostavlja stik in kako se svet na njegovo iniciativnost odziva. Kaj je tisto, kar v otroku zaneti željo, da bi nekaj povedal in vero, da bo v tem tudi slišan? Tokrat bomo pokrile vse o otrokovemu komuniciranju, razumevanju govora in sposobnosti izražanja.

  OKVIRJI
  Narisali bomo čudovito gozdno sliko, nato bomo pa iz vej, vejic, listov, korenin ter koreninic ustvarili zanimiv okvir za našo sliko.

  16 september sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  FOTOGRAFIJA

  Prvi filmi so bili črno-beli, nato ročno pobarvani; včasih je bila v tem primeru barva dodana le obleki ali ozadju in se je tekom filma tudi spreminjala. Ogledali si bomo zelo kratek film in tudi sami poskusili podobno. Posneli bomo črno-bele fotografije, jih umestili v okvir ter jih ročno pobarvali.

  17 september četrtek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Midva odkar smo trije

  Postati družina je ena najdragocenejših izkušenj para, a po drugi strani tudi ena največjih preizkušenj, ki se zgodijo v partnerstvu. Skoraj vsi pari po prihodu otroka čutijo (vsaj začasno) precejšnji upad zadovoljnosti v odnosu. Čeprav je to običajno, stiska mladih staršev zato ni nič manjša. Tokrat klepetamo o tem, kako razviti sodelovanje v starševstvu in ob tem ohraniti povezanost, predanost in ljubezen.

   

  11:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  18 september petek
  17:30

  Mala terasa

  INTERAKTIVNI KONCERT

  19 september sobota

  DELAVNICA NA VRTU NA RAKOVI JELŠI

  11:00 3+

  Gibalnica

  20 september nedelja
  11:00 3+

  Mojster Luka

  LESARSKA USTVARJALNICA

  21 september ponedeljek
  22 september torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Razvijanje otrokovega odnosa do hrane – od prvih žličk do zdravih malčkov

  Ne glede na to, ali vas uvajanje čvrste hrane šele čaka ali pa vaš mali jedec že spretno vihti žličko, je odnos do hrane nekaj, kar se v resnici razvija vse otroštvo. Tokrat bomo govorile o tem, kako otroku pomagati, da razvije zdrave prehranjevalne navade in odnos do hrane. To je tista prava naložba v otrokovo vseživljenjsko zdravje. Dotaknile se bomo tudi motenj hranjenja pri otrocih in kako se lahko preprečijo.

  LJUDSKE PRAVLJICE – TRIJE MEDVEDI

  Zgodba Trije medvedi je ruska ljudska pravljica, kar pomeni, da se je dolga leta le pripovedovala iz roda v rod – babice so jo pripovedovale svojim vnukom in ko so ti odrasli, so jo pripovedovali svojim otrokom – tako se je zgodba ohranila vse do danes.

  Pravljici sledi ustvarjalnica, kjer bodo otroci pobarvali in izrezali pravljične junake, jih pritrdili na slamice in z njimi morda ponovno obudili slišano pravljico še skozi igro.

  23 september sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym

  KDO ŽIVI V STOLPU MALE ULICE?

  V najvišjem kotičku Male ulice domujejo tri zanimive vrste živali, med njimi tudi madagaskarski sikajoči ščurki, ki jih bomo spoznali. Ugotovili bomo, koliko imajo nog, kaj počnejo s tipalkami, s čim se prehranjujejo itd. Očistili bomo njihovo domovanje in jim iz papirnatih tulcev izdelali skrivališča. Pozdravili bomo tudi drugi dve vrsti živali, ki naj za enkrat ostaneta skrivnost.

  24 september četrtek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  10:30 Za mamice

  KLEPETEK

  Otroška trma in učinkovito postavljanje meja

  Ponavadi se že prvo leto začnejo naši otroci vesti na načine, ki jih definitivno nismo pričakovali: jokavost, trma, cviljenje, ljubosumnost … Zakaj do tega pride in kako postopati, bomo razmišljale na tem srečanju. Razmišljale bomo, kako ob uveljavljanju starševske avtoritete še vseeno ohraniti kakovostni stik z otrokom, izvedele pa boste tudi, kakšne razvojne funkcije ima trma.

   

  11:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  25 september petek

  DELAVNICA NA VRTU NA RAKOVI JELŠI

  17:30

  Mala terasa

  26 september sobota

  DELAVNICA NA VRTU NA RAKOVI JELŠI

  27 september nedelja
  10:30

  Pedokinetika

  PAPIRNA KAŠA

  Zavihali bomo rokave in ustvarjalno uporabili star kup časopisnega papirja; izdelali bomo papirno kašo. Po trganju, mešanju, stiskanju bomo iz nje oblikovali različne podobe - morda najljubšo žival, morda sliko iz sanj ali pa idejo o izgledu nezemljanov.

  11:30

  Pedokinetika

  28 september ponedeljek
  29 september torek
  10:00 Za mamice

  Pilates: mami in dojenček

  11:00 Za mamice

  KLEPETEK

  Vzgoja otrok – med avtoritarnim, permisivnim in mojim notranjim občutkom

  Že v prvem letu se rade odprejo dileme, kako si želimo vzgajati svoje otroke. Zdi se, da nam svet ponuja dva pristopa: stara šola promovira pogosto pretrde pristope, ki veliko staršev odbija; po drugi strani pa tudi permisivna vzgoja mnogim ne diši, saj starši ostanejo brez avtoritete. Tokrat se bomo pogovarjale, zakaj je avtoritativna vzgoja škodljiva in zakaj tudi permisivna vzgoja ni ničkaj prijazna do otrok. Seveda pa se bomo dotaknile tudi najpomembnejše teme, in sicer: kako razviti harmonično sodelovanje z otrokom, ki ne bo oviralo niti naše avtoritete, niti otrokovega razvoja avtonomnosti.

  17:00 3+

  Gibalnica

  30 september sreda
  10:30 1-4

  Fun Little Gym