Koledar

Rezervacij ne sprejemamo. Vstop v Malo ulico je možen do zapolnitve kapacitet. Za razumevanje se zahvaljujemo.

  • 01 julij sreda
    02 julij četrtek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    ZAKAJ MI GRE OTROK VČASIH NA ŽIVCE TER KAKO LAHKO POMAGAM NJEMU IN SEBI?

    Čeprav je to stisko včasih težko priznati, je mater, ki jim gredo njihovi otroci včasih dobesedno na živce, veliko. Tokrat bomo skupaj govorile o tem, zakaj do tega sploh pride ter kako lahko pomagamo sebi in našemu otroku, da bo v naši družini manj slabe volje.

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    03 julij petek

    INTERAKTIVNI KONCERT

    04 julij sobota
    10:30 3+

    Radovednice

    POLŽJA HIŠICA 

    Iz zvitkov pisanega papirja bomo izdelali polžjo hišico. Z malo lepila in spretnimi prsti bomo lahko končan izdelek odnesli domov.

    06 julij ponedeljek
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Podvodni mobile
    Dvorišče Male ulice se bo spremenilo v pisan podvodni svet, v katerem plavajo, lebdijo in se vrtinčijo prečudna morska bitja. Izdelali jih bomo iz raznolikih materialov, ki bodo plapolala v vetru kot bi jih nosili valovi.

    07 julij torek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    RAZVIJANJE OTROKOVEGA ODNOSA DO  – od prvih žličk do zdravih malčkov
    Ne glede na to, ali vas uvajanje čvrste hrane šele čaka ali pa vaš mali jedec že spretno vihti žličko, je odnos do hrane nekaj, kar se v resnici razvija vse otroštvo. Tokrat bomo govorile o tem, kako otroku pomagati, da razvije zdrave prehranjevalne navade in odnos do hrane. To je tista prava naložba v otrokovo vseživljenjsko zdravje. Dotaknile se bomo tudi motenj hranjenja pri otrocih in kako se lahko preprečijo.

    17:00 3+

    GIBALNICA

    08 julij sreda
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Zemljevid
    Dolgočasno sivi beton bomo z vrsto barvnih kred spremenili v velik zemljevid - kam bomo odpotovali? Na plažo, za mavrico, na drug planet? Da pridemo tja, bomo morali preplavati razburkano morje, zato si bomo izdelali tudi splave in čolničke.

    09 julij četrtek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    OTROŠKA TRMA IN UČINKOVITO POSTAVLJANJE MEJA

    Običajno se že prvo leto začnejo naši otroci vesti na načine, ki jih definitivno nismo pričakovali: jokavost, trma, cviljenje, ljubosumnost … Zakaj do tega pride in kako postopati, bomo razmišljale na tem srečanju. Razmišljale bomo, kako ob uveljavljanju starševske avtoritete še vseeno ohraniti kakovostni stik z otrokom, izvedele pa boste tudi, kakšne razvojne funkcije ima trma.

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    11 julij sobota
    11:00 3+

    Radovednice

    ROČNA MAČKA

    Na črn šeleshamer bomo obrisali svojo dlan in obrezano spremenili v rep in tačke. Dodali bomo še glavo in dobili mačko. Dodali ji bomo še ime in jo naučili mijavkati. Mijav!

    13 julij ponedeljek
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Morsko dno
    Kupčki pisanega plastelina se s ščepcem domišljije spremenijo v slikovit morski greben. Potopili se bomo na dno morja, kjer bomo srečali nenavadne korale, ribe in mavrične alge.

    14 julij torek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    RAZVOJ OTROKOVIH MOŽGANOV V PRVEM LETU
    V prvem letu gredo otrokovi možgani skozi najbolj neverjetne spremembe. Čeprav so znanstveniki dolgo časa verjeli, da so te spremembe avtomatične, se danes dobro ve, da je razvoj otrokovih možganov močno odvisen od odnosov, v katerih otrok živi. Zakaj je stik s starši tako pomemben in kako lahko k optimalnemu razvoju otrokovih možganov pripomorejo, bo rdeča nit tega srečanja.

    17:00 3+

    GIBALNICA

    15 julij sreda
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Morski asemblaž
    Barvne kamenčke in lesketajoče se školjke bomo sestavljali v razgibane asemblaže ter z njimi tvorili nenavadne morske motive. Vsak bo odšel domov s svojim malim koščkom morja.

     

    16 julij četrtek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    UVAJANJE V VRTEC

    Za vse tiste, ki vas kmalu poletjem čaka uvajanje v vrtec, bomo tokrat spregovorile o tem, kako otrokov odhod v vrtec narediti čim bolj sproščen, nežen in seveda tudi uspešen. Med izzivi, o katerih bomo spregovorile, bodo: ustrezna jutranja rutina, kvaliteten odnos z vzgojiteljico, separacijska tesnoba, različni občutki ob zaključku porodniške … Seveda pa bo veliko prostora na voljo tudi za individualna vprašanja.

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    17 julij petek
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Grafična sestavljanka

    Kakšne motive lahko sestavimo iz kupa penastih koščkov? Obraze, čudežno pokrajino, najljubšo žival? Zabavali se bomo z razporejanjem nenavadnih oblik po papirju, valjanjem barve in odtiskovanjem – matric, morda pa tudi svojih prstkov? V tehniki kolažnega tiska bomo ustvarjali zanimive postavitve in množico navideznih tekstur in občutkov.

     

    18 julij sobota

    MOJ PRVI BALZAM ZA USTNICE

    Na tokratni delavnici se bomo z otroki zopet prepustili opojnemu svetu naravnih sestavin za nego kože. Tokrat bomo poskrbeli za svoje ustnice in izdelali čisto svoj balzam. Zabavali se bomo z različnimi masli, olji in voski ter ugotavljali, kako se ti obnašajo pri različnih temperaturah. Balzam bodo otroci ob koncu pospravili v svoj žep, da bo z njimi ostal celo zimo.

     

    19 julij nedelja

    MAGIČNI NAKIT

    nakit magicni

    Z unikatno poslikavo trakov papirja bomo ustvarjali prav poseben nakit za vse priložnosti in okuse. Delavnico vodita Simon in Mateja.

    20 julij ponedeljek
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    LJUDSKE PRAVLJICE – TRIJE MEDVEDI

    Zgodba Trije medvedi je ruska ljudska pravljica, kar pomeni, da se je dolga leta le pripovedovala iz roda v rod – babice so jo pripovedovale svojim vnukom in ko so ti odrasli, so jo pripovedovali svojim otrokom – tako se je zgodba ohranila vse do danes.

    Pravljici sledi ustvarjalnica, kjer bodo otroci pobarvali in izrezali pravljične junake, jih pritrdili na slamice in z njimi morda ponovno obudili slišano pravljico še skozi igro.

    21 julij torek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    Igra z dojenčkom glede na njegov temperament
    Se da z dojenčkom sploh igrati? Včasih se zdi, da je zaradi manjše pozornosti in omejenih telesnih
    zmožnosti to skorajda nemogoče. V resnici pa dojenčki v igri zelo uživajo in jim razvojno gledano ta
    nudi tudi veliko dražljajev. Spregovorile bomo o tem, kako prepoznati otrokov temperament in
    razvojno fazo ter kako glede na to izbrati primerno igro z dojenčkom.

    17:00 3+

    GIBALNICA

    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    22 julij sreda
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA (Hans Christian Andersen)

    Na nevihtno noč se v grad zateče dekle, ki trdi, da je kraljična. Mlademu kraljeviču je dekle všeč, a sumničava mati kraljica se mora najprej prepričati, če dekle res govori resnico. Pod vse žimnice in pernice, na katerih naj bi spalo dekle, položi zrno graha…

    Na ustvarjalnici bomo izdelovali kronice za kraljične in kraljeviče.

    23 julij četrtek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    Vzgoja otrok – med avtoritarnim, permisivnim in mojim notranjim občutkom

    Že v prvem letu se rade odprejo dileme, kako si želimo vzgajati svoje otroke. Zdi se, da nam svet ponuja dva pristopa: stara šola promovira pogosto pretrde pristope, ki veliko staršev odbija; po drugi strani pa tudi permisivna vzgoja mnogim ne diši, saj starši ostanejo brez avtoritete. Tokrat se bomo pogovarjale, zakaj je avtoritativna vzgoja škodljiva in zakaj tudi permisivna vzgoja ni ničkaj prijazna do otrok. Seveda pa se bomo dotaknile tudi najpomembnejše teme, in sicer: kako razviti harmonično sodelovanje z otrokom, ki ne bo oviralo niti naše avtoritete, niti otrokovega razvoja avtonomnosti.

     

    11:15 Za mamice

    Pilates: mami in dojenček

    24 julij petek
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    MAVRIČNA RIBICA (Marcus Pfister)

    Nekoč je živela najlepša ribica z barvnimi, lesketajočimi se luskami. Vse ribe so jo občudovale in jo vabile medse. Mavrična ribica je vsako zavrnila, zato so se jo pričele izogibati. Kaj kmalu je Mavrična ribica ugotovila, kako osamljena je. Potožila se je morski zvezdi , ki jo je napotila k hobotnici Modrijanki. Hobotnica ji je svetovala, da vsaki ribici podari po eno barvno lusko. Mavrična ribica je upoštevala Modrijankin nasvet in kljub temu, da ji je ostala le ena srebrna luska, je bila srečna, saj je imela prijatelje.
    Po prebrani pravljici Mavrična ribica (Rainbow fish) švicarskega avtorja Marcusa Pfisterja, bo vsak otrok izdelal svojo mavrično ribico.

     

    25 julij sobota

    REPELENT PROTI KOMARJEM

    IMG 8830 2

    Na tokratni delavnici bomo izdelali nekaj zelo uporabnega za poletne dni. Svoje prvo naravno razpršilo za odganjanje komarjev.
    Poigravali se bomo z različnimi vonji in pripravili mešanico, ki bo prijetnega vonja za naše nosove. Vabljeni!

     

    27 julij ponedeljek
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Vodne slikarije
    Ker se v vročih dneh prileže malo vodne osvežitve, bomo tokrat namesto s čopiči slikali z barvnimi škropilkami, kapalkami in spužvami. Čudili se bomo svobodnemu prelivanju barv v potočke in lužice na papirju.

    nananije

    28 julij torek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    Midva in najine družine – odnos s širšo družino po rojstvu otrok

    Bi po vikendu, preživetem s širšo družino, potrebovale kak dan dodatnega dopusta? ☺ Niste edine! Tokrat klepetamo o večnih vprašanjih, zakaj nam je ob najbližjih včasih najtežje in kaj je tisto, kar nas ob njih najbolj spravi na obrate. Pogovor bo tekel o medgeneracijskih prenosih čustvenih blokad in kako jih razvozlati, da našim otrokom kasneje ne bo tako težko biti ob nas. 

     

    29 julij sreda
    17:00 3+

    Ustvarjalnica

    Slikanje s prstki
    Čas je za pravo slikarsko packarijo! Tokrat ne bomo slikali s čopiči, temveč kar s svojimi prstki - svoje barvite odtise bomo spremenili v obraze, nenavadne podvodne živali in domišljijske pokrajine...

    30 julij četrtek
    10:30 Za mamice

    KLEPETEK

    Najina družina v primežu generacij
    Pravijo, da cela vas vzgaja otroka. In vendar so babice, dedki, strici in tete lahko včasih res blagoslov, včasih pa tudi v breme. Ključno vprašanje je, kako ohraniti tople odnose in ob tem vzpostaviti ustrezne razmejitve, da lahko nova družinica resnično zaživi po svoje. Tokrat o vsem tem, pa tudi o načinih, kako ukrotiti divjo taščo ☺

     

  • 17 julij sobota

    MORSKE POŠASTI

     Z Matejo in Simonom se bomo potopili v pravljične morske globine in ustvarjali tako strašne kot tudi strašno prijazne morske pošasti, ki bodo nato zaplavale v morskem gledališču.

    morske posasti4

  • 11 marec petek