Koledar

 • 25 december petek

  GOZDNA POT 8 - RAKOVNIŠKA POT

 • 04 januar ponedeljek

  BOBEK SE ODPRAVLJA SPAT

  »Bobek poišče medvede, enega, dva, tri, sedem – in jih odnese v posteljo. Tako. Pa smo. Zdaj bomo spali. A kam naj se uleže Bobek?«

  Otroci imate tudi vi ogromno igrač, ki jih zvečer položite v posteljo jih pokrijete z odejo, za vas pa ni več prostora ob njih? Če želite, da vas vseeno pospremijo v sladke sanje, se mi pridružite in prisluhnite pravljici na zoom ustvarjalnici in naredili bomo postelje za vse naše ljube in drage igrače.

  PRIPRAVI SI:

  - škatlo iz kartona

  - barvni papir

  - škarje

  - barvice ali flomastre

  - lepilo

  - lepilni trak

  - vrvico

  - kos blaga

  - vrečko

  - kuhinjske brisače ali rolo wc papirja

  POVEŽI SE TUKAJ.

   

  Zoom Bobek se odpravlja spat 4. 1.

   

  05 januar torek

  SLADKAMO SE S SLADKO KATKO

  Se tudi vi radi sladkate in ustvarjate svoje sladice? Pripravite računalnik in vse potrebne sestavine in se vidimo v živo z zavihanimi rokavi, umitimi rokami in zavezanimi predpasniki… Zato da bomo rezali, mešali, oblivali, drobili in se čisto na koncu sladko mastili.

  BANANINI MAFINI S KOŠČKI ČOKOLADE

  Vse ljubitelje bananinih poslastic, bo zagotovo navdušila ta preprosta sladica. Med mešanjem sestavin bomo za piko na i dodali še koščke čokolade, vendar z njimi ne pretiravajte, ker okus čokolade hitro lahko prevladuje, danes pa na našem sladkem meniju vendarle kraljujejo banane.

  POTREBUJEMO:

  2 srednje veliki banani, 1 veliko jajce, 115 g masla, 80 ml mleka, 120 g sladkorja, 10 g gladke moke, 120 g polnozrnate pšenične moke, 1,5 žličke pecilnega praška, ščepec soli, ½ žličke sode bikarbone, čokolado narezano na koščke, dve posodi, žlico, ročno metlico za mešanje, jedilni nož za rezanje čokolade, pekač za mafine in papirčki za mafine, vilico.

  NAMIG:

  Starši pred pričetkom delavnice v živo z otrokom izmerite količino sestavin. Stopite maslo na vodni sopari ali v mikrovalovni pečici. Vašo pomoč bodo potrebovali otroci tudi pri peki. Poskrbite za varnost in otrokom pomagajte pri vstavljanju pladnja v pečico in iz pečice. Pečico segrejte na 180 stopinj.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Meeting ID: 720 9421 6415 Passcode: 6xV4P1

  Sladkamo se s Sladko Katko Mafini 5. 1. 2021

   

   

  06 januar sreda

  OKVIR ZA FOTOGRAFIJO

  Začelo se je leto 2021! Vsi v veselem pričakovanju, kaj nam bo novo leto prineslo. Vendar pa je prav, da ovekovečimo tudi leto 2020 s fotografijo. Zato bomo danes naredili okvir za fotografijo in vanj vložili sliko, ki nas bo spomnila na lepe čase preteklega leta.

  Potrebuješ: karton ali trši bel papir, vodene ali tempera barve; filc v različnih barvah (sicer pa trši barvni papir); lepilo; črn flomaster; škarje in fotografijo.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Okvir za fotografijo 6.1.

  07 januar četrtek

  PRAVLJIČNE URICE Z MANCO

  Ljudska, Andersenova, basen ali pa Zverjašček, tudi izmišljena, brana ali pripovedovana, preko igre skovana ... pravljica.
  Vsak četrtek bo v živo preko ZOOM-a z vami Manca.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  PRAVLJICE FB DOGODEK 11.11.2020 koncna verzija.png 1

  08 januar petek

  MALI JELENČEK IN SLIKANJE S TREMI BARVAMI

  Oli se je ravno odpravljala v posteljo, ko je zaslišala čaroben zvok. Radovednost jo je premamila in opogumila, da je zvoku sledila tudi v temen zimski gozd. Prebrali bomo slikanico Nicole Killen in ugotovili, kam bo skrivnostni zvok pripeljal deklico. Pozorno bomo spremljali ilustracije in preizkusili slikanje, odtiskovanje z istim naborom barv.

  Za ustvarjanje si pripravi:
  - črn oz. temnejši papir
  - moss gumo (penasta guma) ali kos stiroporja ali zanimive predmete za odtiskovanje
  - belo in rdečo tempero
  - lonček z vodo
  - čopič
  - črn flomaster

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Zoom mali jelencek

  GOZDNA POT 9 

  Pustolovščina se začne na zadnjem ovinku pred observatorijem.  

  RAZIŠČI POT

  tripi pot internet3

  11 januar ponedeljek

  TORTA

  »Potem je zadišalo, torta se je spekla in nazadnje so nanjo dale smetano, čokoladno kremo in pražene lešnike. Kako zagnano so jo krasile: velik kupček, majhen kupček, tukaj bel in tam rjav. Preden so končale, so bile že čisto lačne.«

  Torta, ki jo bomo ustvarili danes, res ne bo za pod zob, bo pa morda skrivala presenečenje za tistega, ki ga bomo z njo obdarovali.

  PRIPRAVI SI:

  - več manjših škatlic

  - tempera barve (po želji)

  - čopič

  - vodo

  - papirnate brisačke

  - barvni papir

  - cofke, okraske ali nalepke (po želji)

  - slamico

  - škarje

  - lepilo

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Meeting ID: 739 9749 6851

  Passcode: B9QGcd

  Zoom Torta 11. 1.

   

  12 januar torek

  Varna navezanost – kaj je to in zakaj je pomembna?

   

  Večina staršev se vsaj tu in tam sprašuje, ali so v svoji vlogi dovolj dobri in kako bi lahko svoje starševstvo še izboljšali. Na tokratnem Klepetku bomo ugotavljale, po čem strokovnjaki presojajo ustreznost starševstva. Naučile se bomo prepoznati različne tipe navezanosti in bomo tudi skušale ugotoviti, v katero skupino spadamo same. Ob tem pa bomo tudi razmislile, kako v sebi začutiti, kaj je tisto, kar od nas naš otrok zares potrebuje.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  13 januar sreda

  PINGVINI

  Januar oziroma svečan kot so mu nekoč rekli, ime pa se ohranja še danes, je prvi pravi zimski mesec. Za zimo se spodobi, da je zasnežena, predstavljajo pa jo tudi nekatere živali. Danes bomo na ustvarjalnici ustvarili pingvina, ki bo okenskih policah ponazarjal zimo, četudi snega morda ne bo.
  Potrebuješ: toaletno rolico, vodene ali tempera barve, trši papir ali filc v različnih barvah, lepilo, črn flomaster in škarje.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  pingvin 13.1.

  14 januar četrtek

  PRAVLJIČNE URICE Z MANCO

  Ljudska, Andersenova, basen ali pa Zverjašček, tudi izmišljena, brana ali pripovedovana, preko igre skovana ... pravljica.
  Vsak četrtek bo v živo preko ZOOM-a z vami Manca.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  PRAVLJICE FB DOGODEK 11.11.2020 koncna verzija.png 1

  15 januar petek

  VILMA IN ZIMA

  Vilmi mrzli zimski dnevi niso prav nič po godu, zato abrakadabra simsalabim … zamahne s čarobno palico in njen vrt je že odet v barve poletja. Sprva genialna ideja, pa kmalu povzroči nemalo težav. Ugotovili bomo, kako bo Vilma rešila nastalo zmešnjavo in nato s prepletanjem volne ustvarili snežinke, ki bodo okrasile našo sobo.

  Za ustvarjanje si pripravi:
  - iz kartona izrezan krog z zarezami (npr. premer kroga 12 cm, z 8 zarezami 2,5 cm – skica v kotu fotografije)
  - volno
  - lepilni trak
  - škarje

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Zoom Vilma in zima

  16 januar sobota

  GOZDNA POT 10

  Rogačeva pot

  Pot se začne pri info točki Rogač v Rožni dolini (Podrožniška pot 9).

  18 januar ponedeljek

  ZAJEC IN ZAJČEK, Anja Štefan

  »Nič ne rečem,« pravi, »dobro je biti medved. Močan si kot hrast, in mogočno izgledaš – to bi vsakdo rad. In najbrž je enako dobro biti volk: ostre zobe imaš in kadar hočeš, na ves glas zatuliš. A biti zajček, to je najlepše – poglej kako sva lahkih nog!« reče in steče naprej.

  Otroci, katera žival iz naših gozdov pa bi vi najraje postali? Bi se z njo radi igrali? Z malo truda bomo oblikovali živali in se z njimi igrali s frnikolami.

  PRIPRAVI SI:

  - rolice od wc papirja

  - flomastre, barvice ali voščenke

  - škarje

  - lepilo

  - lepilni trak

  - trši papir

  - spenjač in sponke

  - frnikolo

  - migajoče oči (po želji)

  - kosmate žičke (po želji)

  POVEŽI SE TUKAJ.

  pravljica z ustvarjalnico ZAJEC 18. 1.

   

   

   

  19 januar torek

  SKRB ZASE OB OTROKU

  Biti mama in razvijati starševstvo je pomembno poslanstvo, ki pride skupaj z otrokom. Vseeno pa ženske nismo samo mame, čeprav čustveni napor porodniške včasih pusti bore malo manevrskega prostora za še kaj drugega. Tokrat bomo skupaj raziskovale, kako se je ob materinstvu spremenilo naše doživljanje sebe ter katere so tiste strasti, ki v nas še tlijo.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  SLADKAMO SE S SLADKO KATKO

  Se tudi vi radi sladkate in ustvarjate svoje sladice? Pripravite računalnik in vse potrebne sestavine! Vidimo se v živo z zavihanimi rokavi, umitimi rokami in zavezanimi predpasniki… Zato da bomo rezali, mešali, oblivali, drobili in se čisto na koncu sladko mastili.

  ČOKOLADNI BROWNIJI

  Pozor čokoholiki! Danes se bomo lotili priprave odličnega čokoladnega biskvita, ki pa ne navdušuje zgolj s čokolado, ampak tudi z zelo enostavno in hitro pripravo!

  POTREBUJEMO:

  250 g masla, 250 g navadne temne čokolade, 2 cl ruma, 250 g rjavega sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja, 180 g moke, 50 g kakava v prahu, 5 jajc, maslo s katerim namastimo pekač, dve posodi za vodno kopel, večjo posodo za mešanje sestavin, tehtnico, električni mešalnik in pekač

  NAMIG:

  Starši pred pričetkom delavnice v živo z otrokom pomagajte pri merjenju količin sestavin. Stopite maslo in čokolado na vodni sopari ali v mikrovalovni pečici. Vašo pomoč bodo otroci morda potrebovali tudi pri mešanju z električnim mešalnikom. Poskrbite za varnost in otrokom pomagajte pri vstavljanju pladnja v pečico in iz pečice. Pečico segrejte na 180 stopinj.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Meeting ID: 720 9421 6415 Passcode: 6xV4P1

   Cokoladni browniji 19. 1.

   

  20 januar sreda

  ZNANSTVENI POLIGON

  Igrišče Male ulice je po novem prepreden s pajkovo mrežo in različnimi naravoslovnimi nalogami.

  RAZIŠČI IGRIŠČE

  ZASNEŽENO MESTO

  Kako lepo se je zbuditi v zasneženo jutro! Vsi, še najbolj pa seveda otroci, upamo, da bi bilo snega dovolj za vse zimske dni. Če ga ne bo, si zimsko idilo pričarajmo doma in ustvarimo zasneženo mesto.

  Potrebuješ: risalni list, odsluženo gobico za pomivanje posode, tempera/ vodene barve, prstne barve (če jih imaš), dve rolici toaletnega papirja (lahko tudi več), barvni papir, vata, flomaster, škarje in lepilo.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  zasnezeno mesto 20.1.

  21 januar četrtek

  PRAVLJIČNE URICE Z MANCO

  Ljudska, Andersenova, basen ali pa Zverjašček, tudi izmišljena, brana ali pripovedovana, preko igre skovana ... pravljica.
  Vsak četrtek bo v živo preko ZOOM-a z vami Manca.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  PRAVLJICE FB DOGODEK 11.11.2020 koncna verzija.png 1

  SAMOSPOŠTOVANJE IN SAMOZAVEST 

  Naši otroci, če smo sposobni odnos videti kot medsebojni proces osebnega razvoja (z odraslimi na sprednjih sedežih). Hkrati pa želimo videti, da je otrokom dobro in da se razvijajo, in tako potrjujemo svojo vrednost. Tako preprosto je vse skupaj.

  Vendar ni vse samo preprosto – tudi zahtevno je. Svojemu perfekcionizmu moramo pogledati v oči in se ga lotiti. Razkriti moramo negotovost, ki se skriva za nadutostjo, in začeti znova.Razumeti moramo, da naša potreba po nadzoru pomeni nezaupanje, zato se ji moramo upreti in se naučiti, da jo nadomestimo z resnično nego. Uvideti moramo, da je naša želja, da bi imeli »prilagojene« otroke, v resnici egocentrična, in jo nadomestiti z željo, da bi spoznali otroka, kakršen je. Naučiti se moramo uravnovesiti lastno potrebo, da se počutimo potrebne, z otrokovo potrebo, da se počuti dragocenega.Nehati se moramo igrati starše in se naučiti biti starši. Iskati moramo lastni osebni izraz in se otresti potrebe, da bi naredili tako, kot je »prav«. (Jesper Juul v kolumni "Samospoštovanje tudi za odrasle", tule: https://familylab.si/samospostovanje-tudi-za-odrasle.../ )

  Vabljeni na starševski večer pod vodstvom Ivane Gradišnik, kjer bomo govorili o SAMOSPOŠTOVANJU:
  - Kaj pravzaprav je samospoštovanje? Razen tega, da je naš temeljni psihični imunski sistem?
  - Kako se razlikuje od samozavesti? Zakaj to nista sinonima? In kakšno je razmerje med njima? Sploh obstaja?
  - Zakaj je potrebno? Čemu služi? Kaj imamo od njega?
  - Zakaj imamo s tem take težave? Zakaj je tako velikokrat tako okrnjeno?
  - Kako ga razvijamo? Kako zaviramo razvoj? Zakaj je tako?
  In še in še ... o tej najpomembnejši izmed prvin pogleda nase in odnosa do sebe!
  Vabljeni - bo iskrivo in zanimivo!

  Dogodek je brezplačen, predavanju se pridružite s klikom na povezavo.
  Število udeležencev je omejeno na max. 100.

  Poveži se TUKAJ.

  Projekt podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Urad za preprečevanje zasvojenosti.

  22 januar petek

  ZASNEŽEN DAN

  Prebrali bomo slikanico E. J. Keatsa. Čudovite ilustracije in preprosto besedilo nas bosta spomnila na občutke ob prvem snegu. Po podeljenih izkušnjah zimskih dogodivščin, bomo iz papirja izrezali Petra – glavni lik zgodbe – in mu ustvarili večno snežno idilo.

  Za ustvarjanje si pripravi:
  - trši papir (karton ali vsaj risalni list)
  - rdeč papir ali bel papir in rdečo barvico
  - škarje
  - svinčnik
  - peno za britje
  - mekol
  - manjšo skledo za mešanje pene in mekola
  - čopič

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Zoom zasnezen dan 1

  25 januar ponedeljek

  PRAŠIČEK GRE NA POT, Anja Štefan

  »Saj bo, saj bo,« je zamrmral in si obrisal rilček. Od zadovoljstva, ga je zaneslo v modrost. »Vidiš,« si je rekel, »sreča se skriva skoraj povsod. Vendar se včasih pokaže šele, ko res na trdo butneš vanjo.«

  Je napisala Anja Štefan v pravljici Prašiček gre na pot.

  Prašičkova modrost je tako velika, da bi jo lahko obesili na hladilnik z magnetom, ali s sponko pripeli na vidno mesto v stanovanju. Oblikovali bomo prašička, ki bo držal vse vaše narisane ali napisane modrosti.

  PRIPRAVI SI:

  - veliko sponko ali magnet

  - debelejši filc bele ali roza barve / moos gumi pena bele ali roza barve / trši karton

  - košček debelega kartona (kartonske škatle)

  - migajoče oči (po želji)

  - kosmata žička (po želji)

  - flumaste

  - alkoholni flomaster

  - lepilo

  - pokrovčke za vlaganje (za velik in majhen kozarec ali drug pripomoček ob katerega lahko obrišeš dve velikosti krogov)

  - pokrovček od mleka

  POVEŽI SE TUKAJ.

  pravljica z ustvarjalnico PRASICEK 25. 1.

  26 januar torek

  ODVAJANJE OD DOJENJA

  Vsaka zgodba se na neki točki konča. Tudi z dojenjem je tako, le da literatura o dojenju pove veliko o tem, kako ga vzpostaviti, ne pa tudi, kako ga zaključiti. Tokrat govorimo o različnih – predvsem pa nežnih in učinkovitih – načinih, kako se dojenje lahko omeji ali pa ukine. 

  POVEŽI SE TUKAJ.

  SLADKAMO SE S SLADKO KATKO

  Se tudi vi radi sladkate in ustvarjate svoje sladice? Pripravite računalnik in vse potrebne sestavine! Vidimo se v živo z zavihanimi rokavi, umitimi rokami in zavezanimi predpasniki… Zato da bomo rezali, mešali, oblivali, drobili in se čisto na koncu sladko mastili.

  VANILIJEV NARASTEK S CIMETOM

  Ko v eni sladici združimo dve - vaniljo in cimet- rezultat enostavno ne more biti slab. Pripravili bomo lahek, rahel narastek za vse male ljubitelje peke, ki se v sladke sanje radi zazibajo s sladko večerjo.

  POTREBUJEMO (za dve osebi):

  4 jajca, 4 zravnane žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, ½ žličke škrobne moke, 10 g masla, 2 žlici belih drobtin, nekaj kapljic arome vanilije ali paste vanilije, cimet, električni mešalnik, 2 posodi za stepanje, žlica in ognjevarne skodelice

  NAMIG:

  Starši pred pričetkom delavnice v živo z otrokom pomagajte pri merjenju količin sestavin. Vašo pomoč bodo otroci morda potrebovali tudi pri mešanju z električnim mešalnikom. Poskrbite za varnost in otrokom pomagajte pri vstavljanju pladnja v pečico in iz pečice. Pečico segrejte na 150 stopinj.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Meeting ID: 720 9421 6415 Passcode: 6xV4P1

   Vanilijev narastek s cimetom 26. 1.

   

  27 januar sreda

  POLARNI MEDVED

  Zima bo trajala še nekaj mesecev in upajmo, da nam bo nasula še kaj snega. Ko razmišljamo o snegu in ledu, seveda ne moremo mimo živali, ki živijo na severnem polu: pingvina smo že naredili, da pa mu na okenski polici ne bo dolgčas, mu za družbo priskrbimo še prijatelja - polarnega medveda.

  Potrebujemo: trši bel papir, škarje, lepilo in flomaster

  POVEŽI SE TUKAJ.

  polarni medved 27.1. 1

  28 januar četrtek

  PRAVLJIČNE URICE Z MANCO

  Ljudska, Andersenova, basen ali pa Zverjašček, tudi izmišljena, brana ali pripovedovana, preko igre skovana ... pravljica.
  Vsak četrtek bo v živo preko ZOOM-a z vami Manca.

  POVEŽI SE TUKAJ.

  PRAVLJICE FB DOGODEK 11.11.2020 koncna verzija.png 1

  29 januar petek

  PIKA V SNEGU IN PIKA V LABIRINTU

  Mali polarni medved je v daljavi zagledal rdečo piko. Počasi se ji približa, povoha – diši po prijaznem.
  Pika je zanimiva, drugače se oglaša, zna se igrati, nato pa nenadoma izgine. Kam? In kdo sploh je
  rdeča pika? Pridruži se nam in izvedel boš odgovor. Zgodbi bo sledilo ustvarjanje labirinta, preko
  katerega bomo vodili našo rdečo piko; zelo previdno, da ne izgine tudi ta.

  Za ustvarjanje si pripravi:
  - podlago iz kartona (lahko tudi pokrov škatle za čevlje)
  - slamice (za pregrade labirinta)
  (kartonasto podlago in slamice lahko nadomestiš tudi z lego kockami in lego ploščo ali s čim
  podobnim)
  - škarje
  - lepilo, lepilni trak
  - frnikolo/manjšo žogico/košček rdečega papirja

  POVEŽI SE TUKAJ.

  Zoom pika v snegu 2