Koledar

 • 01 julij četrtek
  12:00 Za mamice

  KLEPETEK

  Starševske napake – zakaj jih počnemo in kako si jih odpustiti?

  Najboljši starši na svetu so po navadi tisti, ki otrok nimajo. Realna izkušnja starševstva pa je pogosto ta, da se soočamo z mnogimi izzivi in stiskami, ob katerih se hitro vprašamo, ali sploh delamo prav. Starševstvo je po svoje veščina, ki se jo je treba naučiti in največ se naučimo v praksi, kjer se učimo prek napak. Tokrat se bomo poglobile razmišljanju, zakaj nas na določenih področjih »zmanjka« in kako učinkovito razrešiti napake, za katere sumimo, da so se nam zgodile.

  02 julij petek

  LONČEK, KUHAJ (Hans Christian Andersen)

  Znano pravljico Lonček, kuhaj!  bomo skupaj prebrali. Pogovorili se bomo, katero hrano imamo najraje in kaj bi kuhali naši čarobni lončki. Ustvarili bomo svoje lončke in videli, če bodo tudi naši lončki čarobni.

  03 julij sobota

  ŠTAMPILJKANJE – GRAFIKA

  Z japonsko tehniko zgibanja papirja origami pripravimo žepke iz papirja. Žepki so pisani, porisani in polepljeni. Vanj vstavimo risbice in kolaže, ki jih prav tako sami
  napackamo. Potem žepek uporabljamo kot knjigo, skladišče ali pa kar tako za ustvarjalne drobnarije.
  Pomembno je, da imamo ustvarjalni material nekam za pospraviti. V žep!

  04 julij nedelja

  DEŽELA DINOZAVROV

  Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo potovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo s Simonom in Matejo izdelovali skoraj čisto prave stegozavre, tiranozavre, pteranodone in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo. 

   

   dinozavri ponovno na pohodu2

  05 julij ponedeljek

  ANIMIRANE KNJIŽICE

  Male animiranke spominjajo na risanko, strip, pravljice in še kaj. Izdelamo jih preprosto,
  samo z nekaj papirja, barvic in domišljije.
  Kako se sprehodi deklica, kako odleti ptica in kako se razlije barva po papirju? To vse si
  lahko izmislimo in ustvarimo, kot pravi pravcati ustvarjalci zgodb!

  06 julij torek

  ZIDAMO HIŠKE

  Ste že spoznali poklic arhitekta? Na hitro se lahko prelevimo v tiste, ki si zamislijo in postavljajo hiše! Razrežemo material, ga spojimo s paličico in postavimo pokonci. Bele
  hiške so postavljene kar brez lepljenja. Le sestaviti jih moramo! Dodamo še kakšen kip, instalacijo... in že lahko naselimo v mesto naše najljubše domišljijske junake!

  07 julij sreda
  08 julij četrtek
  12:00 Za mamice

  KLEPETEK

  Razvijanje otrokovega odnosa do hrane – od prvih žličk do zdravih malčkov

  Ne glede na to, ali vas uvajanje čvrste hrane šele čaka ali pa vaš mali jedec že spretno vihti žličko, je odnos do hrane nekaj, kar se v resnici razvija vse otroštvo. Tokrat bomo govorile o tem, kako otroku pomagati, da razvije zdrave prehranjevalne navade in odnos do hrane. To je tista taprava naložba v otrokovo vseživljenjsko zdravje. Dotaknile se bomo tudi motenj hranjenja pri otrocih in kako se lahko preprečijo.

  PIKO DINOZAVER (Leopold Suhodolčan)

  Prebrali bomo odlomek iz zgodbe Piko dinozaver. V njej nastopata Benjamin in njegov hišni ljubljenček, ki ni hrček ali pes, ampak čisto pravi dinozaver! Izdelali bomo svoje dinozavre in razmislili, kaj vse bi počeli, če bi imeli doma svojega dinozavra.

  09 julij petek
  10 julij sobota

  Poletni okrasek, ki meče senco

  Iz prozornega materiala izrežemo oblike in jih nanizamo na vrvice. Ko skozenj posije sonce, pa začuda meče senco. Ta senca je pisana in ima razne vzorce. Če prozorne oblike poškropimo še z vodo, pa z njimi odplavamo v domišljijski svet!

  11 julij nedelja

  LETALA

  Na ustvarjalni delavnici z Matejo in Simonom bomo izdelovali unikatna letala vseh vrst, ki nam bodo polepšala počitniške dni.

  LETALA

  12 julij ponedeljek

  Akvatipija

  Med poletjem komaj čakamo, da roke namočimo v bazen! Zato bomo ustvarjali s
  posebno bazensko tehniko barvanja papirja, ki ji rečemo akvatipija.
  V veliko posodo z vodo bomo vmešali barve, dodali papir in ga tako obarvali v pisane
  vzorce. Papir pisanih vzorcev in oblik bomo obesili kot zastavice in ga posušili na
  sončku.

  13 julij torek

  IZDELOVANJE SKUPNE SLIKE S POMOČJO GOBIC IN ŠABLON 

  Ko stonoga Berta teče skozi gozd, se kar naprej spotika in pada. So ji zaspale noge? Berta potrebuje našo pomoč. Po pravljici bomo odkorakali v svet žuželk in ustvarili skupinsko sliko s pomočjo šablon.

  14 julij sreda

  USTVARJALNICA MALIH LUTK IN HIŠK

  Palčica je zrasla iz majhega semena. Pomagali ji bomo skozi dogodivščine na poti in ji izdelali hiško.

  15 julij četrtek
  12:00 Za mamice

  KLEPETEK

  Zakaj mi gre otrok včasih na živce ter kako lahko pomagam njemu in sebi?

  Čeprav je to stisko včasih težko priznati, je mater, ki jim gredo njihovi otroci včasih dobesedno na živce, veliko. Tokrat bomo skupaj govorile o tem, zakaj do tega sploh pride ter kako lahko pomagamo sebi in našemu otroku, da bo v naši družini manj slabe volje.

  16 julij petek

  Zgodba o želvi in golobu (Lahkonočnice)

  Nekje, nekoč je bilo veliko mesto. Njegove stolpnice so bile visoke, ceste so bile široke... Spoznali bomo zgodbo o prijateljstvu.

  MATERIAL: čopiči, vodene barve, risalni listi

  17 julij sobota

  MORSKE POŠASTI

   Z Matejo in Simonom se bomo potopili v pravljične morske globine in ustvarjali tako strašne kot tudi strašno prijazne morske pošasti, ki bodo nato zaplavale v morskem gledališču.

  morske posasti4

  18 julij nedelja

  VELIKI IN LJUBKI

  Spoznali bomo prav posebno sled, ki morda pripada veliki, mali, kosmati ali pernati živali. Te zanima katera žival bi to bila in kakšne so njene posebnosti. S kančkom ustvarjalnosti se bomo prelevili vanjo in odkorakali novih priložnostim na poti.
  Material: karton, barva, škarje, vrvice

  Po zivalskih sledeh 4

  19 julij ponedeljek
  20 julij torek
  21 julij sreda
  22 julij četrtek
  12:00 Za mamice

  KLEPETEK

  Odvajanje od pleničk

  Prihajajo topli dnevi, kar je lahko idealni čas za prve poskuse življenja brez pleničk. Kdaj je otrok za ta korak zrel in kje je meja med spodbujanjem in siljenjem v svet brez plenice? To so pogosta vprašanja, ki se odpirajo staršem, ki bi si želeli svoje otroke počasi odvaditi od plenice, vendar še niso čisto prepričani, ali je čas že pravi, prav tako pa se veliko staršev sooča z dilemami, kako se sploh lotiti prvih korakov proti suhosti. V tej smeri bo tekel tudi pogovor, ki ga bomo dopolnile z nekaj najpomembnejšimi načeli brezpleničenja, ki so lahko v pomoč vsakemu staršu.

  KOKOŠKA, KI JE ŽELELA VIDETI MORJE (Christian Jolibois)
  Vroče poletje in morje, popolna kombinacija. Ob prebiranju pravljice bomo sanjali o morju in izvedeli, ali je kokoški iz zgodbe uspelo priti na morje, kaj vse se ji je pripetilo in kje je pristala na koncu zgodbe.
  Izdelali bomo svoje ladje, s katerimi se bomo odpravili na domišljijsko potovanje po morju.

   

  23 julij petek

  LETI, LETI
  Leti, leti, leti letalo iz papirja. Izdelovali bomo letala in se pomerili katero najdlje leti.

   

  24 julij sobota

  ČUDEŽNI SVET ŽUŽELK

  Na delavnici bomo z Matejo in Simonom spoznali čudežni svet žuželk, ki živijo v našem okolju ter jih z recikliranjem upodobili v različnih likovnih tehnikah.

  cudezni svet zuzelk

  25 julij nedelja

  ZMUZLJIVI

  Zanimiva sled nas bo pripeljala do nekaterim ljubke živali, ki jo vsi zelo dobro poznamo. Spoznali bomo njen življenjski krog, ga izdelali in se naučili oglašati z njeno govorico.

  Po zivalskih sledeh 4

  26 julij ponedeljek

  Ustvarjanje z glino

  Kaj vse se da ustvariti iz kupčka gline? Grad, torto, tigra? Mali kiparji bodo z gnetenjem, valjanjem, mečkanjem in lepljenjem gradili nove svetove, upodobaljajoč podobe iz svoje domišljije, morda pa jih bo navdihnila tudi zabavna pravljica... Z nastalimi kipci bomo nato sestavili majhno skupinsko glineno instalacijo.

  27 julij torek

  Izdelovanje skupne slike s pomočjo gobic in šablon

  Ko stonoga Berta teče skozi gozd, se kar naprej spotika in pada. So ji zaspale noge? Berta potrebuje našo pomoč. Po pravljici bomo odkorakali v svet žuželk in ustvarili skupinsko sliko s pomočjo šablon.

  28 julij sreda

  Črta, pika, packa

  Na tokratni ustvarjalnici bomo raziskovali različna risala in sledi, ki jih puščajo za sabo. Kaj izžarevajo, v čem se razlikujejo med sabo in kako delujejo v kombinaciji z drugimi? Ustvarjali in opazovali bomo različne debelosti linij ter nasičenost barv. Zakaj se nekje oblike prekrivajo, drugje pa zmešajo med sabo? Kako se počutimo ob določeni barvi? Čas je za svobodno risanje, pravi ustvarjalni nered!

  29 julij četrtek

  Malih lutk in hišk

  Prisluhnili Bomo odlomku pravljice Palčica, pisatelja Hansa Christiena Andresena. Palčica je zrasla iz majhnega semena. Pomagali ji bomo skozi dogodivščine na poti in ji izdelali hiško. 

  30 julij petek

  Akvarelna čudesa

  Slikarskih barv tokrat ne bomo nanašali s čopiči, pač pa jih bomo škropili, kapljali, zlivali in prelivali! Prelivajočim se barvnim lužam na papirju bomo dodajali različne snovi, jih prekrivali, prerisovali in mečkali ter tako ustvarjali zanimive teksture, barvne kombinacije in oblike. Prepustili se bomo domišljiji in presenečenjem v ustvarjanju prečudnih vodnih slikarij, kot nalašč za vroče poletne dni.

  31 julij sobota

  Mandale v gibanju
  Na ustvarjalnici bomo z Matejo in Simonom spoznali svet mandal, nato pa si bomo izdelali čisto svoje pisane mandale v poljubni likovni tehniki, ki bodo postale optične igrače.

  mandala2