Koledar

 • 01 julij ponedeljek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  NAJPRISRČNEJŠI VELIKAN (Julia Donaldson) 

  watercolour 2168655 1920

  Julia Donaldson je poleg uspešnic Zverjasca, Zverjaščka in Bi se gnetli ne tej metli? zapisala tudi prigode in nadloge Najprisrčnejšega velikana. Na delavnici, ki sledi, bodo otroci z obrisom svojega telesa narisali svojega velikana.

  05 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Razvoj otrokovih možganov v prvem letu

  V prvem letu gredo otrokovi možgani skozi najbolj neverjetne spremembe. Čeprav so znanstveniki dolgo časa verjeli, da so te spremembe avtomatične, se danes dobro ve, da je razvoj otrokovih možganov močno odvisen od odnosov, v katerih otrok živi. Zakaj je stik s starši tako pomemben in kako lahko k optimalnemu razvoju otrokovih možganov pripomorejo, bo rdeča nit tega srečanja.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON (Ela Peroci)

  hat 3075875 1920

  Jelka se je skrila pod svoj dežnik, ga močno prijela za kljuko, zaprla oči in zašepetala: »Moj dežnik je lahko balon.« In res je poletel visoko v nebo. Kam vse jo je odnesel?

  Na ustvarjalnici bomo izdelali vsak svoj pravljični klobuk, s katerim se bomo lahko, tako kot Jelkini družinski člani,spremenili v nekoga prav posebnega.

  06 julij sobota

  POSLIKAVA KAMENČKOV

  V roke bomo vzeli različne kamenčke, otipali njihovo obliko in razmislil,  na kaj nas ta oblika spominja (žival, oblak, avto, drevo...). Ko bomo kamenčke prepoznali, jim bomo  vdihnili življenje z barvami. 

  ROJSTVO

  V uvodnem delu nas bo pripovedovalka z gibanjem spoznala z taktilnim prostorom, nato pa bomo skupaj  z našim telesom soustvarjali prostor, ki bo postal naša maternica. Nadaljevali bomo z lutkovno uprizoritvijo, kjer se bomo seznanili z rojstvom. Sledilo bo tudi risanje in pogovor.

  07 julij nedelja

  ČAROBNE ŠTAMPILJKE

  New Project 3

  Na tokratni ustvarjalnici bomo s Tino in Polono izdelovali raznovrstne unikatne štampiljke, ki jih bomo tudi preizkusili.

  09 julij torek

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  11 julij četrtek

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  12 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Z vzgojo lahko zaščitimo otroke pred nevarnostmi pedofilije

  Tokrat klepetamo o resni in zelo pomembni temi: pedofiliji. Pogosto se nevarnosti pedofilije docela zavemo šele, ko imamo otroke, predvsem pa takrat, ko kje srečamo ljudi, ki v nas zbujajo občutek, da gre za pedofile. Kako prepoznati tovrstne nevarnosti in na kakšne načine lahko z vzgojo otroke naredimo bolj odporne na pasti predatorjev, boste izvedele ta petek.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  SIJAJNI KLOBUKI

  hat 3075875 1920

  Otroci bodo na tej delavnici izdelali čisto pravi klobuk. Mogoče ne bodo najbolj uporabni, bodo pa zato še toliko bolj imenitni in samosvoji.

   

  13 julij sobota

  ČUTILNI LABIRINT S SPREHODOM

  Izdelali bomo neke vrste mozaik, po katerem bomo potem bosi hodili. Bodisi iz kamnov, ki lahko ostane na vrtu Male Ulice, ali pa na filcu ali podobni podlagi, ki jo bomo po kosih sestavili. Mozaik naj bo hkrati zanimiv na ogled in za boso hojo. Otroci mu lahko dodajajo dodatne ulice, preko katerih pridejo do različnih čutnih doživetij - vode, peska, trave... Nato lahko starše popeljejo na raziskovanje.

  PLES OVOJEV

  Ovoj je osebni prostor, do koder seže naše telo in ga ima okoli sebe vsak izmed nas od spočetja dalje, ga spoštuje ter spoštuje ovoje drugih. Z lahkoto ovoje in njihova pravila začutimo s plesom kroženja planetov, rasti rastlin, srečevanju živali, vetra v taktilnem labirintu, kar ponazorimo tudi s slikanjem na mokre podlage v labirintu.

  14 julij nedelja

  VIKINŠKE LADJE

  vikinske ladje

  Na tokratni ustvarjalnici se obeta prava pomorska ustvarjalna dogodivščina. Vsak si bo izdelal čisto svojo unikatno vikinško ladjo, jo poimenoval in z njo odplul po pravljičnih morjih. Delavnico vodita Polona in Tina.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Radovednice Čarobne ladje

  Otroški svet je prostor, v katerem raziskujemo sebe, svoje zmožnosti, odkrivamo domišljijski svet, talente in morda celo svoje poslanstvo. Ob naši Čarobni ladji se bomo igrali Radovednice. Skupaj z vsestransko ustvarjalko Rado bomo ustvarjali našo ladjo in vse, kar bomo na potovanju potrebovali. Ob sobotah se bomo k njej z veseljem vračali in ob njej vedno kaj novega pričarali.

  Izvajalka: Rada Kikelj Drašler, samozaposlena v kulturi, performerka in intermedijska ustvarjalka

  15 julij ponedeljek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  VELIKANI

  Vsak od otrok bo na velikem listu ustvaril svojega velikana, ki bo nastal kot obris njegovega telesa. Nato ga bo oblekel, mu narisal lase, oči... Druščini velikanov bomo dali imena, jih spoznali med sabo ter jih umestili v čisto našo pravljično zgodbo.

  16 julij torek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Zabavna arhitektura – hiša iz kart

  Mi oblikujemo prostor in prostor nas, podali se bomo v svet arhitekture in skozi igro raziskovali njegove razsežnosti, lastnosti …

  Hiša iz kart je sistem oblikovalcev in arhitektov Eames, ki ga bomo preizkusili tudi mi. Iz različnih kartonskih kartic bomo gradili pestre, zapletene strukture s skritimi prostori ter razmislili o zgodbah, ki bi se lahko zgodile v takšnih labirintskih hišah.

   

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  17 julij sreda
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Z mislijo na morje – morski pes

  Raziskujmo, ustvarjajmo in se igrajmo ter tako spoznajmo, kakšne barve je morje, kdo so njegovi prebivalci, kaj vse se najde na morskem dnu …

   V morju živi preko 350 morskih psov, nekateri so mnogo manjši od nas, drugi so večji od našega igrišča … Izbrali si bomo sebi najzanimivejšega, ga narisali in ugotovili, s čim ga moramo napolnit, da bo plaval v našem akvariju.

  18 julij četrtek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  ABSTRAKTNO VESOLJE

  Spoznali bomo pojem abstraktne umetnosti in s pomočjo akvarelnih barv in tehnike mečkanja ustvarili čisto svojo abstraktno umetnino. Opazovali bomo svobodne poti razlivajoče se barve ter ustvarili vsak svoje malo podvodno vesolje.

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  19 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Otroška trma – vodnik za preživetje

  Slej kot prej se začnejo naši otroci vesti na načine, na katere starši nismo pripravljeni. Najpogosteje so to trma, ljubosumje in jokavost – ja, že v prvem letu! Tokrat se bomo posvetile razmišljanju, kako postopati, da ob uveljaljanju starševske avtoritete še vseeno ohranimo kakovostni stik z otrokom. Prav tako pa boste izvedele, kakšne funkcije ima trma pri razvoju človeške osebnosti.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  MALI POLLOCK

  Spustili se bomo v vode akcijskega slikarstva in s pomočjo tehnik škropljenja, kapljanja, vlečenja, odtiskovanja itd. ustvarili vsak svojo spontano Pollockovsko sliko.

  20 julij sobota

  MANDALA

  Tiskali bomo s pomočjo rastlin, kot so listi in cvetovi na okrogel format papirja. Uporabljali bomo različne vzorce in barve in odkrivali tovrstno naravno grafiko.

  MI POVEŠ ZGODBO?

  Otroci bodo odpotovali na čutno doživetje skozi labirint. Ob zvočni spremljavi ga raziščejo s pomočjo ustvarjalnega giba. Sledilo bo ustvarjanje zgodb o doživetjih v labirintu. Ustvarjali bomo lepljenko iz različnih materialov, ki jo bomo na koncu odtisnili in dobili iz nje grafiko. Zgodbi bomo dodali še naslov in tako dobili svojo vizualno-čutno zgodbo.

  21 julij nedelja

  MANDALE V GIBANJU

  mandala

  Na ustvarjalnici bomo z Matejo in Simonom spoznali svet mandal, nato pa si bomo izdelali čisto svoje pisane mandale v poljubni likovni tehniki, ki bodo postale optične igrače.

  22 julij ponedeljek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ledeno – slikanje

  Vroč poletni dan je ravno pravšnji za raziskovanje sledi barvnega ledu; pridi in nam pod pršilniki hladne vode pomagaj ustvariti ledeno slikarijo.

  23 julij torek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Morje v steklenici

  Kljub temu, da smo daleč stran od morja, si bomo morje pričarali kar v Mali ulici. S pomočjo plastenke, barve in bleščic, bomo ustvarili morje v plastenki, ki ji bomo dodali tudi morske živali. Tako nas bo morje lahko spremljalo ves čas. 

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  24 julij sreda
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Tenis z balonom

  Ustvarili bomo papirnate loparje, napihnili balone in igra se lahko prične. Kar na dvorišču Male ulice bomo igrali tenis z balonom. 

  25 julij četrtek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Zabavna arhitektura – igrišče

  Mi oblikujemo prostor in prostor nas, podali se bomo v svet arhitekture in skozi igro raziskovali njegove razsežnosti.

  Vsi imamo radi igro na igriščih, na tistem pred vrtcem, šolo, na tistem v bližnjem parku … Spomnili se bomo različnih igrišč, različnih tunelov, gugalnic, toboganov …, nato pa iz papirja izdelali svoje sanjsko igrišče.

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  26 julij petek
  10:30 Za mamice

  KLEPETek

  Kaj otrok dobi od očeta in kaj od mame 

  Čeprav je prvo leto za otrokovo preživetje sicer res bolj pomembna mama, je tudi vloga očeta neprecenljiva že zdaj. Vsak od staršev na svoj način obogati otrokov svet in s tem pripomore k zdravemu razvoju osebnosti. Ta petek klepetamo o pomenu različnih pristopov k vzgoji ter kateri se dopolnjujejo in kateri se izničujejo, pa tudi o načinih, kako v družino in med partnerja vnesti več harmonije.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Z mislijo na morje - Morsko dno

  kids 1552659 1921

  Raziskujmo, ustvarjajmo in se igrajmo ter tako spoznajmo, kakšne barve je morje, kdo so njegovi prebivalci, kaj vse se najde na morskem dnu …

  Ne, na morskem dnu ne najdemo le mivke in kamenja, to je tudi mesto morskega travnika in številnih živali. Ustvarili bomo model morskega dna in se prepustili domišljijski igri z vodo ter morskimi prebivalci.

  27 julij sobota

  SLIKANJE Z NIHALOM

  Na delavnici bomo uporabili nihala za slikanje zanimivih vzorcev. V plastičnem kozarčku bomo zamešali barvo in na dnu naredili luknjo. Kozarec bomo privezali z vrvico, nato pa ga bomo zanihali nad večjim formatom papirja, kar bo povzročilo kapljanje barve v različne vzorce.

  ČUTNA SLIKA

  Otroci se bodo skozi labirint sprehodili po čutni poti. Na koncu bodo našli volno, ki jim bo služila kot namig za naslednjo dejavnost. Iz nje bodo ustvarili sliko svojih občutij, ki so jih doživeli na čutni poti po labirintu. Z izbiro barve volne in v kakšni obliki jo bodo nalepili na podlago bodo ustvarili sliko svojih občutij (ravne/vijugaste linije, gostota, …).

  28 julij nedelja

  DEŽELA DINOZAVROV

  dinozavri2

  Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo potovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo s Simonom in Matejo izdelovali skoraj čisto prave stegozavre, tiranozavre, pteranodone in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo.

  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Radovednice Čarobne ladje

  Otroški svet je prostor, v katerem raziskujemo sebe, svoje zmožnosti, odkrivamo domišljijski svet, talente in morda celo svoje poslanstvo. Ob naši Čarobni ladji se bomo igrali Radovednice. Skupaj z vsestransko ustvarjalko Rado bomo ustvarjali našo ladjo in vse, kar bomo na potovanju potrebovali. Ob sobotah se bomo k njej z veseljem vračali in ob njej vedno kaj novega pričarali.

  Izvajalka: Rada Kikelj Drašler, samozaposlena v kulturi, performerka in intermedijska ustvarjalka

  29 julij ponedeljek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Ledeno – igra s pingvini

  penguins 4159417 1280

  V vročem mestu bomo ustvarili leden kotiček, v katerem se bomo pridružili igri pingvinom na njihovih ledenih gorah, plavajočih kosih ledu v ledeni vodi oceana.

  30 julij torek
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Zabavna arhitektura – konstrukcije

  Mi oblikujemo prostor in prostor nas, podali se bomo v svet arhitekture in skozi igro raziskovali njegove razsežnosti.

  Iz lesenih palčk in plastelina bomo izdelali lesene konstrukcije. Kako visoko nam bo uspelo graditi, katere od nastalih bodo najbolj trdne, kdo bi v njih lahko prebival?

  Joga, čuječnost in priprava na porod

  joga nosecnice nike small

  31 julij sreda
  17:00 3+

  Ustvarjalnica

  Z mislijo na morje – Lovke

  girl 2501087 1920

  Raziskujmo, ustvarjajmo in se igrajmo ter tako spoznajmo, kakšne barve je morje, kdo so njegovi prebivalci, kaj vse se najde na morskem dnu …

  Ugotovili bomo, katere morske živali imajo lovke in čemu le-te služijo. Izbrali si bomo najzanimivejšo in jo izdelali iz različnih materialov, pri čemer bomo razmislili, kaj in na kakšen način bi lahko uporabili, da se bo v lovke naših živali ujel manjši plen.