zamislice logo

 

 

Nasveti vedno pri roki

Mala ulica ni le prostor za igro in prijetno druženje, ampak svoje poslanstvo vedno bolj usmerja v celovito podporo mladim staršem, ki so prvi in najpomembnejši otrokovi vzgojitelji in učitelji. Zato smo v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom in Zdravstvenim domom Ljubljana pripravili priročne Zamislice.

  • Fotografija kartic z zamislicami.
  • Fotografija kartic z zamislicami, razprto.

Pomen zgodnjega razvoja

Vemo, da so izkušnje v prvih mesecih in letih otrokovega življenja ključnega pomena za uresničitev otrokovega potenciala, saj so osnova za njegov razvoj in učenje. Izsledki številnih raziskav s področij nevroznanosti, razvojne psihologije, pedagogike in drugih disciplin dokazujejo, da pri otrocih izkustva do tretjega leta izjemno močno vplivajo na uresničevanje njihovega socialnega, telesnega in umskega potenciala. Otroški možgani se najhitreje razvijajo v prvih letih življenja – in ustvarjajo podlago za učenje v prihodnosti.

Ključna vloga staršev

Prihodnost otrok in posledično prihodnost naše družbe je torej najprej – v prvem letu skorajda izključno - v rokah staršev. Odvisna je od njihove izobrazbe, njihovih preteklih izkušenj, želje in volje po učenju in raziskovanju. Kako lahko optimalno podpremo razvoj otroka in vzpostavimo temelje za kasnejše učenje? Kako lahko staršem pomagamo, da bo otrokov socialni, čustveni, intelektualni in motorični razvoj optimalen?

Priročna pomoč

Z našim projektom ZAMISLICE bomo s pomembnostjo zgodnjih interakcij seznanili vse novopečene starše – ne bomo jim ponudili debele knjige, saj za njih mladi starši pogosto ne najdejo časa, ampak obesek, ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku. Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste aktivnosti z dojenčki kjerkoli in kadarkoli, s katerimi spodbujamo celostni razvoj otroka. Poleg opisa konkretne dejavnosti je ob vsaki od njih navedena tudi kratka razlaga, zakaj je ta dejavnost pomembna oz. katero področje pri otroku razvija.

Veliko več kot le igra

S tem želimo starše opogumiti in jih spodbuditi k aktivnostim z otroki. Želimo ozavestiti pomembnost še tako “nepomembnih” dejanj, kot so petje, ples ali štetje prstkov … vse to ni le igra, ampak dejavnost, ki intenzivno spodbuja razvoj otroških možganov. In oblikuje njihovo prihodnost. Zamislice od leta 2018 prejmete na prvem pregledu dojenčka v vseh zdravstvenih domovih v Mestni občini Ljubljana, na voljo pa so tudi v Družinskem centru Mala ulica.

Pomagajte nam, da bomo še boljši!

Radi bi pridobili vaše mnenje o uporabnosti Zamislic in o tem, kako lahko prihodnja gradiva še izboljšamo. Če naše Zamislice že uporabljate, vas vabimo, da izpolnite anonimen vprašalnik s štirimi sklopi, katerega izpolnjevanje vam ne bo vzelo več kot 15 minut.

 

Vnaprej hvala za vaš čas in trud!