zamislice logo

 

 

Nasveti vedno pri roki

Mala ulica ni le prostor za igro in prijetno druženje, ampak svoje poslanstvo vedno bolj usmerja v celovito podporo mladim staršem, ki so prvi in najpomembnejši otrokovi vzgojitelji in učitelji. Zato smo v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom in Zdravstvenim domom Ljubljana pripravili priročne Zamislice.

  • Fotografija kartic z zamislicami.
  • Fotografija kartic z zamislicami, razprto.

Pomen zgodnjega razvoja

Vemo, da so izkušnje v prvih mesecih in letih otrokovega življenja ključnega pomena za uresničitev otrokovega potenciala, saj so osnova za njegov razvoj in učenje. Izsledki številnih raziskav s področij nevroznanosti, razvojne psihologije, pedagogike in drugih disciplin dokazujejo, da pri otrocih izkustva do tretjega leta izjemno močno vplivajo na uresničevanje njihovega socialnega, telesnega in umskega potenciala. Otroški možgani se najhitreje razvijajo v prvih letih življenja – in ustvarjajo podlago za učenje v prihodnosti.

Ključna vloga staršev

Prihodnost otrok in posledično prihodnost naše družbe je torej najprej – v prvem letu skorajda izključno - v rokah staršev. Odvisna je od njihove izobrazbe, njihovih preteklih izkušenj, želje in volje po učenju in raziskovanju. Kako lahko optimalno podpremo razvoj otroka in vzpostavimo temelje za kasnejše učenje? Kako lahko staršem pomagamo, da bo otrokov socialni, čustveni, intelektualni in motorični razvoj optimalen?

Priročna pomoč

Z našim projektom ZAMISLICE bomo s pomembnostjo zgodnjih interakcij seznanili vse novopečene starše – ne bomo jim ponudili debele knjige, saj za njih mladi starši pogosto ne najdejo časa, ampak obesek, ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku. Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste aktivnosti z dojenčki kjerkoli in kadarkoli, s katerimi spodbujamo celostni razvoj otroka. Poleg opisa konkretne dejavnosti je ob vsaki od njih navedena tudi kratka razlaga, zakaj je ta dejavnost pomembna oz. katero področje pri otroku razvija.

Veliko več kot le igra

S tem želimo starše opogumiti in jih spodbuditi k aktivnostim z otroki. Želimo ozavestiti pomembnost še tako “nepomembnih” dejanj, kot so petje, ples ali štetje prstkov … vse to ni le igra, ampak dejavnost, ki intenzivno spodbuja razvoj otroških možganov. In oblikuje njihovo prihodnost. Zamislice od leta 2018 prejmete na prvem pregledu dojenčka v vseh zdravstvenih domovih v Mestni občini Ljubljana, na voljo pa so tudi v Družinskem centru Mala ulica.

Gozdne zamislice

Spodbujanje pridobivanja izkušenj na prostem in razvijanje pozitivnega odnosa do okolja in gozdov vse od malih nog dalje je še posebej pomembno v današnjih časih, ko se naši otroci več kot običajno zadržujejo v notranjih prostorih, pogosto pred zasloni telefona in računalnika, kar vpliva na njihov telesni in duševni razvoj. To potrjujejo številne raziskave, ki kažejo, da gibanje v naravi blaži mnoge težave v duševnem zdravju (pomanjkanje koncentracije, hiperaktivnost, anksioznost, depresija), ki smo jim priča v zadnjem desetletju.

Gozdne zamislice smo v Javnem zavodu Mala ulica oblikovali prav v želji, da vas navdušimo in spodbudimo k zabavnemu in zanimivemu preživljanju prostega časa v naravi, saj gozd otrokom ponuja številne možnosti za sprostitev in igro. Med idejami, ki smo jih na gozdnih sprehodih in v počitniškem varstvu preizkusili sami, smo izbrali takšne, ki so otroke najbolj pritegnile in jih spodbudile k pozornejšemu opazovanju narave. Otroci pri tem usvajajo nova znanja o živalih, rastlinah in biotski raznovrstnosti gozdov, krepijo zavedanje o pomenu naravnega okolja ter prek igre na prostem utrjujejo motorične spretnosti in učne sposobnosti, kot sta koncentracija in osredotočenost.

Verjamemo, da vam bodo Gozdne zamislice v naravi pričarale nemalo zabavnih in zanimivih pustolovščin. Obilo navdiha in zabave v gozdu vam želi ekipa Male ulice.

Pomagajte nam, da bomo še boljši!

Radi bi pridobili vaše mnenje o uporabnosti Zamislic in o tem, kako lahko prihodnja gradiva še izboljšamo. Če naše Zamislice že uporabljate, vas vabimo, da izpolnite anonimen vprašalnik s štirimi sklopi, katerega izpolnjevanje vam ne bo vzelo več kot 15 minut.

 

Vnaprej hvala za vaš čas in trud!