Počitnice v gozdu 2024 (1. - 5. razred)

 • Lokacija: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
 • Datumi: 1. 7. – 30. 8. 2024 (tedenski termini od ponedeljka do petka)
 • Ura: 7:30 – 16:00
 • Starostna skupina: 1. – 5. razred
 • Cena za udeležence s stalnim prebivališčem v MOL: 110 € (drugi otrok ima 30% popust), 4-dnevno varstvo 90 €, 3-dnevno varstvo 75 € (plačilo po posameznih dnevih/1 dan je 25 €)
 • Cena za udeležence s stalnim prebivališčem izven MOL: 220 €,
  4-dnevno varstvo 180 €, 3-dnevno varstvo 135 € (plačilo po posameznih dnevih/1 dan je 45 €)

Počitnice v gozdu temeljijo na načelih gozdne pedagogike. Ta načela otrokom omogočajo prosto igro in raziskovanje narave ter spodbujajo vrednote medsebojnega sodelovanja. Otroci v gozdu pod skrbnim očesom naših sodelavcev spoznavajo gozd, njegove značilnosti in prebivalce, predvsem pa lahko svojo energijo neomejeno in brezskrbno usmerjajo v prosto igro. Skupaj z otroki v gozdu spoznavamo pomen sobivanja z naravo in se igramo oz. ustvarjamo le z naravnimi materiali. Otroci plezajo po drevesih, se kotalijo po brežinah, bosi hodijo po potokih, špičijo palice in se s storži igrajo košarko.

Ideja gozdne pedagogike je, da otrok ne učimo po vnaprej pripravljenem načrtu, ampak jim sledimo in odgovarjamo na vprašanja, ki se nam ob gibanju in aktivnostih v gozdu porajajo sproti (gradnja bivakov, gugalnic, mostov, izdelovanje nakita iz palic, storžev; nožkanje, gozdna abeceda, plezanje po drevesih, opazovanje žuželk in ptic). Prav neverjetno je, da se na ta način pogosto razvijejo prave akademske debate o gozdu, njegovih prebivalcih in varovanju okolja – take, ki jih s tablo in zvezkom nikoli ne bi spodbudili. Vedno spoznamo, da hoja v hrib ni zgolj hoja, ampak je čas za klepet in spoznavanje novih prijateljev; čas za miselne igre, pripovedovanje zgodb, sprehajanje z zaprtimi očmi in zaupanje tistemu, ki te vodi po poti.

Aktivnosti, ki jih omogoča gozd, so izredno pomembne. Prosto gibanje pozitivno vpliva na razvoj možganov in razvija motorične in učne sposobnosti. Otroci so v gozdu bolj mirni, saj niso obremenjenimi s pravili in nevarnostmi mestnega okolja, zato lahko se prepustijo domišljiji in so bolj ustvarjalni. V gozdu lahko palica postane čarovniška palica, storž je lahko frnikola in kostanjeva ježica uhan. S prosto, vendar usmerjeno igro v gozdu otroci pridobivajo raznolike veščine sodelovanja, raziskovanja in iznajdljivosti. Preživljanje časa v naravi v vsakem vremenu ugodno vpliva na fizično in mentalno zdravje otrok.

Ne pričakujte, da bodo otroci domov prišli čisti, zagotovo pa bodo zadovoljni, utrujeni in sproščeni. Verjamemo, da bodo hitro ugotovili, da gozd ponuja mnogo več zabave kot televizija ali telefon. Opozarjamo, da bodo otroci v Počitnicah v gozdu veliko hodili (vsak dan vzpon na Rožnik!).

Okvirni program:

 • 7.30 – 8.30 prihod otrok, spoznavne igre (okvirno na otroškem igrišču pri bazenih v parku Tivoli)
 • 8.30 – 9.30 zajtrk
 • 9.30 – 15.00 spoznavanje gozda, igre, pohod (vmes kosilo)
 • 15.00 – 16.00 popoldanska malica in odhod

Počitnice v gozdu so namenjene šolarjem od 1. do 5. razreda.

Počitnice v gozdu potekajo v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Program je oblikovan tako, da vzporedno potekajo dve skupini po 10 otrok, s katerimi sta dve sodelavki/-ca.

Za dodatne informacije v zvezi z organizacijo počitniškega varstva smo vam na voljo na info@malaulica.si.

Prijave na počitniško varstvo bomo pričeli sprejemati 7. maja 2024 ob 8. uri.

Prednost imajo otroci s stalnim bivališčem v MOL. Drugi otrok ima 30 % popust na tedensko prijavo. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.