Počitnice v gozdu 2023 (1. - 5. razred)

  • Lokacija: Rožnik in Šišenski hrib
  • Datumi: 26. 6. - 31. 8. 2023 (tedenski termini od ponedeljka do petka)
  • Ure: 7:30 - 16:00
  • Starostna skupina: 1. - 5. razred
  • Cena za udeležence s stalnim bivališčem v MOL: 100 € (drugi otrok ima 30% popust)
    4 dnevno varstvo 80 €
  • Cena za udeležence s stalnim bivališčem izven MOL: 200 €

Počitnice v gozdu temeljijo na načelih gozdne pedagogike. Ta načela otrokom omogočajo prosto igro, raziskovanje narave in spodbujajo vrednote medsebojnega sodelovanja, ob tem pa razvijajo pozitiven odnos do narave. Otroci v gozdu plezajo po drevesih, kotalijo se po brežinah, bosi hodijo po potokih, špičijo palice in celo igrajo košarko s storži. Aktivnosti, ki jih omogoča gozd, so izredno pomembne. Prosto gibanje pozitivno vpliva na razvoj možganov in razvija motorične in učne sposobnosti. Otroci so v gozdu bolj mirni, saj niso obremenjenimi s pravili in nevarnostmi mestnega okolja, zato lahko se prepustijo domišljiji in so bolj ustvarjalni. V gozdu lahko palica postane čarovniška palica, storž je lahko frnikola in kostanjeva ježica uhan. S prosto, vendar usmerjeno igro v gozdu otroci pridobivajo raznolike veščine sodelovanja, raziskovanja in iznajdljivosti. Preživljanje časa v naravi v vsakem vremenu ugodno vpliva na fizično in mentalno zdravje otrok.


Otroci bodo v gozdu pod skrbnim očesom naših sodelavcev spoznavali gozd, njegove značilnosti in prebivalce, predvsem pa bodo lahko svojo energijo neomejeno in brezskrbno usmerili v prosto igro. Ideja gozdne pedagogike je, da otrok ne učimo po vnaprej pripravljenem načrtu, ampak jim sledimo in jim odgovarjamo na vprašanja, ki se ob gibanju in aktivnostih v gozdu porajajo sproti. Prav neverjetno je, da se na ta način pogosto razvijejo prave akademske debate o gozdu, njegovih prebivalcih in varovanju okolja – take, ki jih s tablo in zvezkom nikoli ne bi spodbudili. Ne pričakujte, da bodo domov prišli čisti, zagotovo pa bodo zadovoljni, utrujeni in sproščeni. Verjamemo, da bodo hitro ugotovili, da gozd ponuja mnogo več zabave kot televizija ali telefon. Opozarjamo, da bodo otroci v Počitnicah v gozdu veliko hodili (vsak dan vzpon na Rožnik!).

 

Okvirni program:

7.30 – 8.30 prihod otrok, spoznavne igre (okvirno na otroškem igrišču pri bazenih v parku Tivoli)
8.30 – 9.30 zajtrk
9.30 – 15.00 spoznavanje gozda, igre, pohod (vmes kosilo v Gostilni na Rožniku)
15.00 – 16.00 popoldanska malica in odhod

V Počitnicah v gozdu bosta vzporedno potekali dve skupini po 10 otrok, z vsako skupino bosta dva sodelavca.

Za dodatne informacije v zvezi z organizacijo počitniškega varstva smo vam na voljo na info@malaulica.si. Prijave na počitniško varstvo bomo pričeli sprejemati 4. maja 2023.

Prednost imajo otroci s stalnim bivališčem v MOL. Drugi otrok ima 30 % popust na tedensko prijavo. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.