Starševski večeri z Ivano Gradišnik (Familylab)

 • Kdaj Torek ob 19:00
 • Prijave info@familylab.si
 • Predava Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in vodja Familylab Slovenija

KAKO POSTANEM STARŠ, KAKRŠEN HOČEM BITI?

V Mali ulici z januarjem 2022 pričnemo s spletnimi predavanji in pogovori za starše, ki jih bo v organizaciji Družinskega centra Mala ulica vsako sredo vodila Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in vodja Familylab Slovenija. Prek spletne aplikacije ZOOM se bomo družili ob torkih med 19. in 21. uro.

Predavanj s področja vzgoje in vzgojnih izzivov se lahko udeleži do največ 100 udeležencev. Na srečanjih se bomo sprehodili skozi temeljne procese, ki se odvijajo v družini, ter spoznali veščine in kompetence, ki se jih staršem obrestuje razvijati, ko stopijo pot starševstva. 

Družili se bomo ob torkih med 19. in 21. uro. Obvezne so predhodne prijave na info@familylab.si. Povezavo do predavanja, ki se bo odvijalo prek Zoom-a, vam bomo posredovali do 12. ure na dan srečanja.

S prvim srečanjem pričnemo v torek, 4. 1. 2022, večer bomo posvetili temi, ki osvetljuje zdravo samospoštovanje kot temeljni psihični imunski sistem. 

 

Vsi termini

 • 25. januar torek 19:00

  Starševsko vodenje – kako in zakaj?

  Da bi lahko otroke vzgajali in izobraževali, je treba prevzeti vodenje. Če odrasli tega nismo sposobni ali pripravljen storiti ali pa vodenje uveljavljamo na destruktiven način, ne bo uspelo ne enemu ne drugemu: odrasli ne bodo dosegli svojih ciljev, otrok pa se ne bo mogel razvijati in uresničevati kot oseba. Na predavanju se bomo dotaknili vprašanja osebne avtoritete in osebne odgovornosti. Razložili bomo koncept enakovrednosti in povedali, da je vodenje družine najbolj učinkovito takrat, ko smo se tudi starši pripravljeni učiti od svojih otrok. Vodenje, ki temelji na zaupanju in empatiji, je namenjeno temu, da je prijazno do družine kot celote, saj daje vsakemu članu tisto, kar ta najbolj in zares potrebuje, tako otrokom kot staršem.

 • 01. februar torek 19:00

  Agresivnost in jeza – moja in otrokova?

  Človeško je biti jezen. Jeza je naraven odziv telesa na občutek ogroženosti, velikokrat pa tudi na druga močna čustva, ki se skrivajo za jezo (razočaranje, strah, žalost, izguba …). Lahko je konstruktivna, saj nam pomaga postaviti mejo, stopiti korak naprej v odnosu z drugim, ponuja nam priložnost, da se bolje spoznamo. Otroci z agresivnim vedenjem izražajo svojo eksistencialno realnost. Otrok je vselej agresiven zaradi nečesa, kar se dogaja – ali se ne dogaja – v odnosih, ki jih ima s pomembnimi bližnjimi. Je sistemska reakcija, ne »genetska«. Včasih pa jeza popolnoma preplavi tudi nas, odrasle, in takrat pogosto govorimo in počnemo reči, ki jih sicer niti nočemo niti ne odobravamo. Nima smisla, da se utapljamo v občutkih krivde, pomembno pa je, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja in za kakovost odnosov v družini. Na predavanju se bomo pogovarjali o tem, kaj se skriva za jezo, kaj se dogaja v našem telesu, ko nas (ali naše otroke) jeza popolnoma prevzame, ter kako prepoznamo in morda preprečimo situacije, ki nas in naše otroke vržejo na obrate.