Počitnice v gozdu 2019 (2. - 5. razred)

 • Datumi: 26.6. - 30.8.2019 (10 terminov)
 • Ure: 7:30 - 16:00
 • Oprema: primerni čevlji, plastenka z vodo, zaščita pred klopi
 • Starostna skupina: 2. - 5. razred
 • Št. otrok v skupini: 20
 • Cena za udeležence s stalnim bivališčem v MOL: 70 € (**)
 • Cena za udeležence s stalnim bivališčem izven MOL: 140 € (**)

Počitnice v gozdu temeljijo na načelih gozdne pedagogike; to je metoda vzgoje in izobraževanja otrok s ciljem približanja in razvoja pozitivnega odnosa do narave. Stik z naravo je za zdrav celosten razvoj otrok nujno potreben. Otroci so v naravi manj obremenjeni, svobodneje razmišljajo in so zato bolj ustvarjalni. Otrokom gozdni teren omogoča naravno gibanje, kar pozitivno vpliva na razvoj možganov in posledično motoričnih in učnih sposobnosti. V gozdu se otroci lažje umirijo, so bolj sproščeni in lažje gradijo medsebojne odnose. Preko igre pridobivajo raznolike veščine, potrebne za vsakdanje življenje. Preživljanje časa v naravi v vsakem vremenu ugodno vpliva na zdravje otrok in je neizčrpen vir navdiha in motivacije.

 

Otroci bodo v gozdu pod skrbnim očesom naših animatorjev in v spremstvu strokovnjakov (prav vsi so opravili izobraževanje o gozdni pedagogiki) spoznavali gozd, njegove značilnosti in prebivalce, predvsem pa bodo lahko svojo energijo neomejeno in brezskrbno usmerili v prosto igro. Ideja gozdne pedagogike je, da otrok ne učimo po vnaprej pripravljenem načrtu, ampak jim sledimo in jim odgovarjamo na vprašanja, ki se ob gibanju in aktivnostih v gozdu porajajo sproti. Verjemite, da se na ta način pogosto razvijejo prave akademske debate o gozdu, njegovih prebivalcih in varovanju okolja – take, ki jih s tablo in zvezkom nikoli ne bi spodbudili.  

Ne pričakujte, da bodo domov prišli čisti, zagotovo pa bodo zadovoljni, utrujeni in sproščeni. Verjamemo, da bodo hitro ugotovili, da gozd ponuja mnogo več zabave kot televizija ali telefon.

V gozd se bomo odpravili v vsakem vremenu; otroke bomo v dežju opremili z nepremočljivimi hlačami in vetrovkami, za primerno obutev pa boste poskrbeli vi. Pri ustvarjanju bomo uporabljali tudi žepne nožke - verjamemo, da so 7-10 letniki dovolj veliki, da si pod skrbnim nadzorom lahko izrezljajo piščalko ali lok. Tako, kot so to v mladosti počeli njihovi dedki. 

Okvirni program:

 • 7.30 – 9.00 prihod otrok, spoznavne igre (predvidoma pod Rožnikom)
 • 9.00 – 10.00 zajtrk
 • 10.00 – 15.00 spoznavanje gozda, igre, pohod (vmes kosilo v Gostilni na Rožniku)
 • 15.00 – 16.00 popoldanska malica in odhod

Za skupino 20 otrok bodo skrbeli štirje usposobljeni vzgojitelji, od katerih bo vsaj en gozdar.

Prednost imajo otroci s stalnim bivališčem v MOL. Drugi otrok ima 20 % popust na tedensko prijavo. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

** Cena za 3-dnevno tedensko varstvo ( 26.6.-28.6.) = 42 €

** Cena za 4-dnevno tedensko varstvo (12.8.-16.8.) = 56 €